Радев: Знае ли премиерът, че подслушването на президента е грубо наушение?

Държавният глава заяви, че има проблем в управлението на държавата
12 фев 2020 14:35, Нели Христова
927
Радев: Знае ли премиерът, че подслушването на президента е грубо наушение?
Снимка: БГНЕС

"Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата", това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод записите с негово участие, направени чрез СРС-та, които прокуратурата разпространи.

"Проблемът е и в ръководството, контрола и използването на служби и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава и върху устоите на демокрацията, върху правата на обикновения гражданин. Тук ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важният е връзката премиер-прокурор. Вие вече всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС. Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби", заяви още той.

Чак след ДАНС, отбеляза Радев, тогава идва прокуратурата, “която между другото също бърза да развее СРС-тата в нарушение на закона в публичното пространство, явно в нечий интерес. И както знаете много добре покрай епичната борба с контрабандата, премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС, и покрай това преборване на контрабандата дали не се преборват и неудобните? Само питам, това са важни въпроси”, заяви президентът.

След като му бе посочено, че премиерът бил казал, че Гешев не ходи на тези заседания, Радев зададе въпросът от кога са подслушванията, предават от БГНЕС.

Радев каза, че въпросът е как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби и органи проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на търговския регистър, хакерските атаки в НАП. Хазартът проспаха, при положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии, бяха част от нещата, които изброи Румен Радев.

Президентът добави, че остава и друг въпрос: „Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджет от първо лице. И тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална, да се пребори с престъпността и с корупцията, някак си не вижда очевадното във всяка една държава хранителната среда за корупция къде е, ами там където се разпределя бюджетът, където се усвояват обществените поръчки, напоследък вече даже няма и обществени поръчки. Харчат се милиарди без обществени поръчки и ние даже не знаем на кого се раздават парите“, каза Радев.

Той посочи, че очаква много повече от главния прокурор не само тази борба с корупция, с престъпност, която се води вече по много фронтове, но очаква той да обърне внимание на тези сигнали, които стоят в прокуратурата и на разследващата журналистика, която дава сериозни поводи за самосезиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


927
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
702
1
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Ох на баце долу ръцете от твоя президент ли?че то нормално мислещите не искат и да го дишат ама постоянно са облъчвани от наизустените му призиви подшушнати съвсем случайно от ***.
701
7
 
3
 
! Отговори
ох на баце преди 4 години
хаха бах ви в платените чуждопоклонници...ние сме милиони,търпението ни ви дава самочувствието,че можете да безчинствате безкрай...така загина Османската империя та вие ли,Президента на РБългария е институция която ни прави Държава и Народ,легитимира ме пред света,дава ми самочувствието на свободен и почтен човек,наследник на Историята на Рода ми,дава надежда за бъдещето на децата ми..платени ми бедни духовно ***..долу ръцете от Моят Президент..ще доидем за вас,внимавайте какво си пожелавате
700
2
 
9
 
! Отговори
Какво преди 4 години
дебелоочие,каква наглост!
699
10
 
13
 
! Отговори
Мръсното Майче преди 4 години
А знае ли "прецедентът", че е грубо нарушение да уреждаш любовницата си със апартаменти и двойни заплати на държавна сметка? Тоя ферд.фебел си е истински комунист. Така правеха по живково време партийните секретари - уреждаха любовниците си със благинки на държавната софра. За този зелен чорап нищо не се е променило от онова време насам. А и то да беше за някоя свястна жена ами то за Деса смърдеса. *** то верно - свястна жена няма да обърне внимание на този мишок.
698
15
 
17
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
ТОЯ ПРЕЗИДЕНТ , НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ , А НА БКП!ТРЕБВА ДА БЪДЕ СЛЕДЕН , И ДА МУ СЕ ДИША ДИРЕКТНО У ВРАТА!ПРОДАЖНИЦИТЕ , ТРЕБВА ДА СЕ ДЪРЖАТ ИЗКЪСО!
697
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
редно си е Цецко да завземе властта, след като направи толкоз много за ГЕРБ
696
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мачкай генерале! 701Генералът здраво нагази герберастките мишоци!Генералът здраво нагази в гюбрето си и онова на Деси, която ще преименуваме Ахилеси! Народът вече никога няма да го уважава освен няколко стотин или милион побъркани червени бабки, дедовци и тетки които сме свикнали да виждаме по Бузлуджа. Лака-полека "валяка" на реалността го следва а той забавя темпото все по-често!
695
2
 
11
 
! Отговори
гост преди 4 години
До МиткалотоИскаш да имаме уважение към богаташите от прехода ли?И да се вдигнем на протест,за да ги защитим ли?
694
10
 
6
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
А бе хора държавата ни България е в опасност ,вие може ли да застанете на правилната страна ДА СЕ ОБЕДИНИМ И С ОБЩИ СИЛИ ДА Я СПАСИМ. Забравете за пенсии и пари за заплати НАЦИОНАЛНАТА ЦЕЛ е СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. Днес спасението е в НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ за забрана продажбата на земя,сета,ик, лева в евро и др.ОСЪЗНАЙТЕ СЕ ХОРА - През турско ,турците ни са били ратаи,дори и децата и при социализма имаха уважението към чорбаджиите си.От бебе слушаш това е наше,наше -следва
693
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-след оставката на тиквата,веднага и аз я подавам,защото моите два милиона и половина избиратели искат неговата оставка.
692
8
 
19
 
! Отговори
77 преди 4 години
Този корумпиран русофоб и безродник.Говори за нарушения на конституция.Страшна брутално дебелоочие.
691
10
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
А знае ли президента че укриването на документи е грубо нарушение или е прекалено *** и мисловно ограничен че да не го осъзнава.
690
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро тази кочи-на окончателно ще се разпадне.Пропаднало племе, в което най-ценните качества са да открадне, измами, прецака, подслушва, очерня.
689
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пагона не е гаранция, че под него не се крие страхливец, лицемер, мерзавец.
688
8
 
20
 
! Отговори
Елементарно преди 4 години
До парадокс:Президента е избран от 70% от населението но не може да управлява страната. Боко от 22% а управлява, или граби по точно. Как става това в парадоксалната държава наречена България?Елементарно брътчет, България е парламентарна, а не президентска, който отнесе парламентарните избори и сформира мнозинство съставя кабинет и т.н впоследствие и управлява страната.... найс а!?!
687
8
 
21
 
! Отговори
Цветомир Янкулов преди 4 години
Нищо лично към господин Радев, но този въпрос към премиера означава, че признава за този разговор и желанието му да се потули случая. На управленските постове всички са грешни без значение партия, цвят и етническа принадлежност.
686
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
коституционния съд за шпионаж ли го питаха че не казаха нищо
685
11
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
Последна новина,откраднат бил каскета на гешев,от маскирани руснаци.
684
11
 
18
 
! Отговори
Тапа--нар преди 4 години
Леле, че е *** този човек !Направо избива рибата !
683
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато имаш претенции за най-праведният из между себеподобните катастрофата е неизбежна.То беше подозрително още когато ден преди изборите Радев сключи брак със секретарката си.А сега излязоха подробности за шуробаджанащината във ВВС по негово време.Митко да каже !