Проверката на приватизационния процес- прибързана

Приватизацията е извършена набързо и "под масата"
Обновена: 13 фев 2020 13:48 | 13 фев 2020 13:45, Ния Христова
16
Проверката на приватизационния процес- прибързана

Вчера главният прокурор Иван Гешев изиска от ДАНС да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес, след което ще последва контрол на отговарящи за това министрества, агенции и други ведомства.

Приватизацията е извършена набързо и "под масата". Съпроводена е от съмнителни процедури. Това и още по темата коментира проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в ЮЗУ, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Смисъл от ревизия в приватизацията е от гледна точка на изясняване на случилото се. Реална ревизия е невъзможна. Изтекъл е срокът за обжалване на съответните операции. Може да се направи оценка на загубите и положителните страни на отделните форми на приватизация".

Проф. Ганчев смята, че няма нещо скрито в процеса по раздържавяване, но определени нарушения са останали без наказания."Има недостатъчно изясняване на същността на случилото се при приватизацията", смята той.

"Едната гледна точка в началото на прехода е била, че трябва да се започне с приватизацията и след това да се премине към либерализация на цените, а втората теза - че трябва да се стартира с пазарна основа на икономиката и след това приватизация да е постепенна. Страните, преминали към постепенна приватизация, спечелиха стратегически", добави още макрроикономиста.

Ганчев обясни каква е идеята на понятието asset stripping и това е, когато една компания е силно подценена, тя се изкупува, за да бъде разпродадена. "Бяха разпродадени предприятия на много ниски цени в страната. Идеята бе да се продава всичко на най-ниска цена възможна най-бързо. Идеолог на този тип приватизация бе покойният Александър Божков", каза той.

"Правителството на Иван Костов отказа да търси стратегически инвеститори за предприятията. Имаше необмислена работническо-мениджърска приватизация".

Проверката също така ще обхване и извършването на плащанията по всички приватизационни сделки. Според Ганчев в този случай малко вероятно е целта да е свързана с търсене на незаконни средства и "мръсни пари", а по-скоро да се открие дали изобщо са извършени подобни плащания.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Добре бе Бако, кой е виновен за погрешното решение за шокова приватизация преди либерализация на пазара, кой е виновен за реституция в реални граници. Ами тези неща разрушиха икономиката. Имаше хора, които стояха зад тези престъпни лозунги. Ами това е Икономически Геноцид. Те се ьнаят кои са. Как на времето осъдиха Гьобелс за пропаганда на Смърт. А тия между тях си раздаваха предприятия с бележка от Координационния Съвет. Първо махнаха Член Първи, а после си го върнаха тайничко за Тях.
10
0
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Закъсняла е с около 20 години.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само от драгалевската вишка ни вопъл, ни стон по въпроса. Сума време вече. Което, психологически погледнато, не говори за спокойна съвест, още повече пък чиста.
8
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 4 години
Днес в предаване на " Хоризонт " - 12 +3 , Снежана Димитрова беше извикала Филчев във връзка с разследване на приватизацията по време на Костов и Кобурка ! Филчев направи много интересни разкрития , но т----- Снежана непрекъснато го прекъсваше и ме изнерви , няма ли кой да махне тая "многознайка " ?!
7
0
 
9
 
! Отговори
тя преди 4 години
Тоя нещо май не иска проверка - защо ли ?!
6
0
 
8
 
! Отговори
тя преди 4 години
"Прибързана " , тоя не се чува какво говори !
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези дето откраднаха най-много получиха безумно много гласове на изборите: Иван Костов и СДС през 1997 година, Симеон Крадливий и НДСВ през 2001 година и Бойко Борисов и ГЕРБ през 2009 година.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тази приватизация, само по времето на Иван Костов, активи за над 200 милиарда, бяха присвоени само за 1,5 милиарда.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако престъпниците на "прехода" се опрат само на опорката " давност" за да отърват възмездието на закона и справедливостта, това така ще нажежи обстановката, че на идеолозите на " мирния грабителски преход" ще им се види тясна не само България, ами и света!По деянията ще ги познаете, е написано в Библията, всеки престъпник трябва да получи законово възмездие за делата си!
2
3
 
12
 
! Отговори
Да, ама не. преди 4 години
Има начин давността да бъде променена с Закон....това е работа на НС, и тогава курнелчета, божковчета, баневчета, герговчета, минювчета, софиянчевчета и т.н крадливи *** ще платят за геноцида над българите. Ако от НС и Прокуратурата не го направят - значи също са престъпници. А, тези, които говорят за давност искам да попитам: Къде остава справедливостта, къде остава правото на възмездие, правото на справедливост, или по-важно е да се пазят и обгрижват престъпници????
1
4
 
11
 
! Отговори
От умрял писмо преди 4 години
Същата полза ще има и от ровенето в "разбойническо-ментарджийската присвоизация" на драгалевския гешефтар. Но пък може на някои фирми и марки да им се пооцапа целево и поръчково "публичният имидж", както казват пиарките.