Връщат 54-те контейнера с италиански боклук обратно

Ревизоро наблюдава лично процеса
32
Връщат 54-те контейнера с италиански боклук обратно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Корабът чака на рейд, тази вечер влиза в пристанището и започва да се товари с 54-те контейнера с италиански боклук, съобщи днес във Варна екоминистърът Емил Димитров, циитран от БТА.

Той уточни, че са изпратени съответните документи и нотификации и на практика контейнерите се връщат в страната, която ги е изпратила. По думите му в Италия върви много сериозно разследване и страната ни оказва пълно съдействие.

Предстои да бъдат реекспортирани и останалите 20 контейнера, за които има искане за връщането им в Италия. Министърът каза, че контейнери за реекспорт има и на пристанището в Бургас, които също предстои да заминат. Всички контейнери, които са влезли в България с документи, които не отговарят на действителното съдържание, ще си отидат от страната, категоричен бе Димитров.

Той коментира още, че на пристанище "Варна запад" ще се ситуират всички бали с отпадъци, които ще бъдат горени в трите циментови завода. Той каза още, че ако инспекторите, които ще проверяват боклука, който ще се гори в циментовите заводи, установят каквато и да било нередност, циментовият бранш е заявил, че за своя сметка ще изнесе отпадъка. Трите завода, които внасят и преработват отпадъците, са в Северна България и за тях е най-удобно те да пристигат тук, поясни още Димитров.

Според него балираните отпадъци са най-безопасният товар. Димитров коментира още, че най-безопасната част са RDF-отпадъците, които са модифицирани горива и пристигат във вакуумирани опаковки. Те се проверяват и при пристигането си, и в завода, каза той.

Министърът допълни, че това са отпадъци, които и страната ни трябва да генерира, а не да ги заравя по сметища.

Огромното предизвикателство пред нашата администрация е да стимулираме регионалните депа, които генерират огромни количества отпадъци, голяма част от тях - 65 процента, да се рециклира, 25 на сто да отидат за изгаряне и едва 10 процента да се заравят, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Италиябоклук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
ПЕТКО преди 4 години
Интересното е , защо от една-две седмици телевизиите ни облъчват с новината ,че ПОРЕДНИТЕ 54 КОНТЕЙНЕРА С *** СЕ ВРЪЩАТ В ИТАЛИЯ ? Кого и защо лъжат ,като става въпрос за първите контейнери ,които вероятно ще се натоварят на кораба ,КОЙТО ЧАКА НА РЕЙДА !
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а останалите 54 000кой взе парите за тяхи той по-ли е готин от божков дето са го погнали
19
1
 
3
 
! Отговори
Банка Антирари преди 4 години
И да го върнете,пак ще го приемете.Платено е вече.Иначе който е взел ,,сухото'',нали се сещатае другари? ЧИЧИЛИЯТА не прощава!
18
1
 
9
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Връщат го сега *** да си вдигнат рейтинга, ама после да не се окаже , че тия 54 тона тихичко са върнати отново в България , защото , познавайки мутрите от ГЕРБ - това е гарантирано! За тях няма значение въздухът и цената на живота, за тях значение има само поредният откраднат милиард за тивката от Банкя!
17
1
 
14
 
! Отговори
Петко преди 4 години
Нагло е правителството. Такава отявлена наглост никога не е имало. Ама те, горкичките, очевидно са доста наивни за да не виждат как иде тяхната разплата.
16
1
 
17
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 4 години
Може да са некадърни и крадливи днешните управляващи, но не може да им се отрече, че умеят да си правят кризисен PR.След като ни направиха сметището на света и ОТ ГОДИНИ дишаме изгорели отпадъци, сега с един-два кораба върнат *** ще внушат на народа, че вече всичките чужди отпадъци са върнати, връщат се и ще бъдат връщани.Слугинските им медии, пълни с фитки, ще вдигат фитска врява до небесата как добрият и мислещ за народа Бойко Борисов отново се е погрижил за българите ...
15
2
 
13
 
! Отговори
Некой преди 4 години
А останлите 54000?
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщат ги уж, ама за пред балъците... те така и махалата при Мъглиж уж няколко пъти събаряха, но който минава оттам много добре знае, че излъгаха. Изобщо не им вярвам, ще си го дишаме и тоя товар, и следващия, а междувременно ще слушаме как колите са виновни.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой е признал парите,къде е,а да ли са опасни или не не трябва да бъдат в България гн- Министър
12
1
 
6
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
През 1985 година един квартал които ще бъде 70 000 човека как ще се отоплява ,ТЕЦ е далеко.Оказа се ,че най добрият начин е да се изгарят отпадъците от града - има такива инсталации.Отидоха на запад ,после в СССР .Явно на запад са горели *** по същият начин по който показаха по телевизията от ТЕЦ-а -хвърляне на отпадъците с чували.В СССР -отпадъците от дървесината по лента и в котела.При втория начин трябва сортиране.Нито едното нито другото и осъществяването се отложи до днешните дни.
11
1
 
19
 
! Отговори
Иван преди 4 години
54 контейнера връщат, но 54 000 до сега, които са изгорени и са ни натровили ... или ще ни тровят ... не се връшат.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Prez Varna li e nai - kratkiat i ekologi4en pat za Italia, gospodin akoministar Emil Dimitrov, symbol na "Moia strana, moia Vulgaria"?!?! :-)
9
1
 
27
 
! Отговори
Мили ми Смехурко преди 4 години
Горенето продължава по план. Очаквахме по-голям отпор, но явно на никого не му пука. Връщаме ви 54 парчета, като за пред наште медиите. Можете да ги компенсирате със следващото карго. Чакаме корабите и влаковете както обичайно.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнете ни чистия въздух, корумпирани нещастници.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ние им ги изпратихме, те ни ги връщат пак!
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия добре върви разследване, а у нас нещо? Или пак има само неразбрали, незнаели, не е сигурно ... кога ще вкарате един ин тези в затвора, КОГА???
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво сега?! Всяка седмица ще нареждат на медиите да пишат фалшиви новини с цел заблуда и успокояване сред народа, че връщат обратно б о к лу ц и т е ли?!? Наслушахме се и се нагледахме на корупция по високите етажи с години.
4
1
 
17
 
! Отговори
До3 преди 4 години
Колко изгориха 540 тона ли,нищо подобно изгориха на един милион тона гадовете!
3
3
 
19
 
! Отговори
Боклуджиев преди 4 години
Изгориха 540, връщат 54, браво.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В една нормална държава тоя пернишки клоун нямаше да е дори портиер на министерството.