Машинното гласуване може да бъде опорочено с некачествени машини

Смятат от ДБГ
16 фев 2020 11:15,
99
Машинното гласуване може да бъде опорочено с некачествени машини
Снимка: БГНЕС

Следващата важна стъпка на правителството за реализиране на машинното гласуване е изборът на машини с висока степен на сигурност. Ако се закупят машини със защитите на касов апарат в бакалия, това ще срине доверието в този прогресивен метод за гласуване. Това каза Димитър Делчев, председател на Движение България на гражданите
в предаването „Денят Започва“ по БНТ.

Още по темата

Той припомни, че машинното гласуване присъства в Изборния кодекс от 2013 г. Въпреки усилията ни в парламента като част от Реформаторския блок и след това извън него да се изпълни закона, ГЕРБ 7 години саботираха
гласуването с машини, най-вече като не отпускаха средства. Това е причината да сме леко скептични към внезапната промяна на настроението в управляващото мнозинство. Най-вероятно то се дължи на желанието на г-н Борисов да спаси увредения си имидж покрай зариването на България с вносен боклук и водната криза в Перник и страната с отдавна чаканите от мнозинството българи машини, обясни смяната на позицията г-н Делчев.

На въпрос на водещия за цената, Делчев отговори, че в дългосрочен план машинното гласуване ще излезе по-евтино от гласуването с бюлетини. Всеки четвърти отказва да участва в изборите, защото не вярва, че гласът му ще
бъде правилно отчетен от комисиите. Демокрацията няма цена, а ограничаването на манипулациите с индийски нишки и невалидни бюлетини трябва да е водещо за правилното отчитане на вота на хората, допълни Делчев.

Притесненията, че машините ще затруднят по-възрастните избиратели се подхранват от хора със спорна експертиза. Почти всеки е имал достъп или до машина, или до банкомат или до някаква друга технология с дисплей. Но дори и това да не е така, машините са толкова лесни за боравене, че да не създават затруднения.

Освен нас много различни организации оказаха натиск за въвеждане на машинното гласуване, и заради продължаващите колебания на ГЕРБ, той не трябва да спира. Гражданите трябва да припомнят на управляващите, че те се ангажираха и за въвеждането на дистанционно електронно гласуване за включване на българите в чужбина и младите в изборния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
8
 
! Отговори
ист преди 4 години
Сократис, елементарно е много машини да се програмират така че ако натиснеш бутона за партия 4, гласът ти да отиде за партия 14. Далаверата е почти безплатна. Няма да плащаш на хиляди, а само на няколко програмисти. Анадъму.Както е казал народа - компютри, машини ама като ти дойде големия зор, търсиш хартия.
62
12
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,ха преди 4 години
Нали президентчето искаше машини? Няма да му чупят хатъра я! Но той пак няма да е доволен. Няма угодия за фърчилков.
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде ще държат машините в чужбина като в чужбина вече са повече избиратели от България Може и парламента да се премести в чужбина барабар с машините си и най-накрая да се освободим от тия пиявици.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво му има да се справи някоя баба или ман*** с машинното гласуване ще е написано с по гилеми букви от бюлетината
59
2
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Офф направо незнам. Нали след като гласуваш ти дава бележка на която пише за кой си гласувал, след това я пускаш в урната. И като дойде време да броим си има броят на машината който отчита гласовете и отделно хартията която е в урните се брой, да могат се следят за злоупотреби.
58
3
 
5
 
! Отговори
не са аналогични преди 4 години
Странна е вярата на мнозина,че в страните с висок вътрешен продукт на човек от населението, изразен в долари, всичко наред е по-добро.Не знам за всички, но например избирателната система в САЩ НЕ е пряка,има елиминации и куп неща по пътя за изкривяване на истинското съотношение.В Германия при избор на парламент системата е много сложна, защото съчетава пропорционален и мажоритарен вот,като се дават допълнителни депутатски места за компенсация за преодоляване на изкривяването,броят не е постоянен
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото спасение е ввв гласуване през браузр но това ще направи депутатите излишни и хората ще могат да гласувата еврозоната и всеки закон от вкъщи. Няма да го приемат защото депутатите ще загубят заплатите и комисионите си.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак се почва старата песен.
55
8
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Няма значение какъв метод на гласуване ще бъде избран (ако ще и с пощенски гълъби да е), поне докато е жив, не мисля че някой/нещо ще може да измести Борисов и ГЕРБ от власт.
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машинното гласуване може да бъде опорочено само поради една причина - некачествени гласоподаватели. Там е "заровено кучето" и коренът на всички беди.
53
6
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
другарката импексова днес не е ли казала нещо, а другарката "независима"?
52
3
 
6
 
! Отговори
Да въведем преди 4 години
римското гласуване, за Боко да гласуваме с тикви, за Нинова с краставици и т.н., всеки кандидат да си избере. Така няма да има фалшификации, а и продукти ще се съберат за бедните!
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващата стъпка е като въведете пин код, машината ще пусне кебапчета.
50
5
 
5
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Силистренският прокурор е и тур-чин уж от бсп, но тур-ска работа, и национален прокурор е, тоталният *** и не носи съдебна отговорност!
49
4
 
6
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Стига с тез избори бе само пари се арчат и едните и другите са маскари така че да си седът там доживот
48
4
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До Абе...''В цивилизования свят няма машинно гласуване..''-така е,но ние не сме от този свят!
47
2
 
5
 
! Отговори
Велчев преди 4 години
До ВасилевИма или нЕма вода в Перник?!
46
2
 
4
 
! Отговори
Вашият Премиер преди 4 години
Много ясно, АЗ затова съм съгласен.
45
6
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Не е ли това целта? Как иначе ГЕРБ ще спечели изборите след толкова много провали? Пуснаха ли вече водата в Перник?
44
8
 
8
 
! Отговори
радев преди 4 години
Трябва да се купят машини Грипен.Ако се вземат други ще се опорочи този прогресивен метод