Машинното гласуване може да бъде опорочено с некачествени машини

Смятат от ДБГ
16 фев 2020 11:15,
99
Машинното гласуване може да бъде опорочено с некачествени машини
Снимка: БГНЕС

Следващата важна стъпка на правителството за реализиране на машинното гласуване е изборът на машини с висока степен на сигурност. Ако се закупят машини със защитите на касов апарат в бакалия, това ще срине доверието в този прогресивен метод за гласуване. Това каза Димитър Делчев, председател на Движение България на гражданите
в предаването „Денят Започва“ по БНТ.

Още по темата

Той припомни, че машинното гласуване присъства в Изборния кодекс от 2013 г. Въпреки усилията ни в парламента като част от Реформаторския блок и след това извън него да се изпълни закона, ГЕРБ 7 години саботираха
гласуването с машини, най-вече като не отпускаха средства. Това е причината да сме леко скептични към внезапната промяна на настроението в управляващото мнозинство. Най-вероятно то се дължи на желанието на г-н Борисов да спаси увредения си имидж покрай зариването на България с вносен боклук и водната криза в Перник и страната с отдавна чаканите от мнозинството българи машини, обясни смяната на позицията г-н Делчев.

На въпрос на водещия за цената, Делчев отговори, че в дългосрочен план машинното гласуване ще излезе по-евтино от гласуването с бюлетини. Всеки четвърти отказва да участва в изборите, защото не вярва, че гласът му ще
бъде правилно отчетен от комисиите. Демокрацията няма цена, а ограничаването на манипулациите с индийски нишки и невалидни бюлетини трябва да е водещо за правилното отчитане на вота на хората, допълни Делчев.

Притесненията, че машините ще затруднят по-възрастните избиратели се подхранват от хора със спорна експертиза. Почти всеки е имал достъп или до машина, или до банкомат или до някаква друга технология с дисплей. Но дори и това да не е така, машините са толкова лесни за боравене, че да не създават затруднения.

Освен нас много различни организации оказаха натиск за въвеждане на машинното гласуване, и заради продължаващите колебания на ГЕРБ, той не трябва да спира. Гражданите трябва да припомнят на управляващите, че те се ангажираха и за въвеждането на дистанционно електронно гласуване за включване на българите в чужбина и младите в изборния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СократисАз не съм учен, но мога да ти демонстрирам система (листчета + кофа с дупка) за гласуване. Работата с нея е елементарна, гласуването протича за 3 - 5 секунди.В края на деня, вадиш листчетата от кофата, броиш за минути и това е. Няма измами и грешки.
22
7
 
5
 
! Отговори
тотиров преди 4 години
ДО СЕГА РЕВАХТЕ, ЧЕ НЯМА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ, ЧЕ ББ ГАДНО МАНИПУЛИРА ИЗБОРИТЕ И ЗАТОВА НЕ ИСКА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ, ЧЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ МАМЯТ И ЗАТОВА ПЕЧЕЛЯТ. ЕЙ ВИ МАШИННО ГЛАСУВАНЕ. ПАК РЕВ, АМА ДА НЕ БИ ДА СА НЕКАЧЕСТВЕНИ, АМА ДАЛИ НЯМА НЯКАК ДА СЕ МАНИПУЛИРАТ РЕЗУЛТАТИТЕ. АМИ ДА ВИ ДАДЕМ ВЛАСТТА БЕЗ ИЗБОРИ, ЩЕ СЕ УСПОКОИТЕ ЛИ. НЕ ПИТАМ *** А ПРАВОВЕРНО - ДЕСНИТЕ???
21
7
 
5
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
В цивилизования свят няма машинно гласуване. Даже тези, които го въведоха, после се отказаха от него. Частично е въведено само в страни от третия свят. Тия, които го искат, тайно се надяват така да изманипулират вота.
20
3
 
8
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Има машина разработена от наши учени в БАН, която беше представена и демонстрирана по една телевизия.Работата с нея е елементарна и гласуването протича за 10-15 сек.След приключване на изборния ден, протоколът сам се разпечатва за минута.Не може да има манипулации, не може да има грешки и недействителни бюлетини.Проблемът е, че със сигурност нашата машина няма да бъде предпочетена, а ще се хвърлят много повече средства за други УЖ, по-сигурни и надеждни, за да се вземат едни комисионни
19
5
 
7
 
! Отговори
интересувам се преди 4 години
Може ли някой да обясни на *** език защо гласуването на машини с натискане на копче или както и да е там ще е по-добро, по-прогресивно от това с хартиени бюлетини. Защо при това с бюлетини има измами и купуване на гласове, а в машинното няма да има?Какво ще стане ако натисна копчето за определеняа партия два или повече пъти. Или пък ако натисна копчето за партия Х, как ще знам че той не е отчетен от софтуера като глас за У ? Защ се смята че ще намалеят измамите?
18
3
 
4
 
! Отговори
ист преди 4 години
В България има 1915 населени места с под 100 жители. От тези 1915 населени места 1007 са под 50 жители. Дали ще се оправят с машините или ще бъде пълен провал.409 селища са под 10 жители . От тях 272 села са под 5 жители.Хиляди са неподвижни жители, които ще гласуват в домовете си.Десетки са секциите в чужбина, където гласуват от 10 до 80 души.Вие преценете има ли файда от машинно гласуване, демек умно ли е.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаем какво се е случило с всички вас, турчетата, в детството ви.Разбираме ви, но не можем да ви помогнем.
16
4
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
В тоя Холивуд много двойници на актьори писани като самоубили се и самонаранили се, що така?НИКАКВА ПРОШКА ЗА УСИТЕ ОТ САЩ!
15
5
 
8
 
! Отговори
лицемери преди 4 години
Само вижте кой иска машинно гласуване. Тяхното желание е да се опорочат изборите. Те видяха, че по нормален начин някои партии нямат шанс да влязат във властта, дайте сега по ненормалния. Нищо че същите хора много плачат за бедните и пенсионерите. Ами вместо да ги давеме за машини, да ги дадем на някой който наистита има нужда.
14
3
 
9
 
! Отговори
Гугутка интернешънъл преди 4 години
Според последните представителни проучвания на международната агенция Гугутка интернешънъл, машинно гласуване няма да бъде въведено, поради различни скатавания и оправдания, така че на следващите избори гласуването ще се осъществява дистанционно с камъни и пряко с винкели.
13
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да е гласуването, червените го манипулират и така си избраха руския пудел Радев
12
7
 
13
 
! Отговори
Ястребителят преди 4 години
Демокрацията е най-грандиозната лъжа за последните 200 години. Но народът пасе трева, брои звезди и скандира неуморно "Сакаме демокрасия!" Тази система на управление е наложена от евреите и е със цел да опази статуквото. Благодарние на тази "демократична" система, светът е задлъжнял на еврейските бакери до гуша! Ако с избори можеше да се промени нещо в тази система, изборите щяха да бъдат забранени със закон.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите *** отново са на барикадата!И громят!Няма нужда от промяна според тях, добре са си нещата с якото купуване и бруталните фалшификации!И на вас ви идва краят, престъпници!
10
6
 
6
 
! Отговори
Мафията е на власт преди 4 години
Остане ли и гласуването с хартии, машинното е напълно излишно и нищо няма да промени. ГЕРБ са силни в измамите и ще се окаже, че "много малко хора гласуват машинно". Мафиотите от Шайката пак ще си купи римляните и пак ще подкара администрацията под строй, а 70% от бг-тата ще пият парцуца и ще муат пръжки в къщи и няма да отидат да гласуват. И пак "победа" за ГЕЙБ!
9
7
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Да се разберат с АБВ, защото Румен Петков каза по Европа ТВ, че машините трябвало да се произведат в България.
8
6
 
12
 
! Отговори
Боколенд Цъфти преди 4 години
Това е планът на бай Боко - взимаме ***, правим една добра печалбичка за обръчите на ГЕРБ и после проваляме машинното гласуване. След това почваме със старите методи - Калинки и роми.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машинното гласуване ще бъде като регистрацията с пръстови отпечатъци в болниците: Пълно фиаско!Но, богатите ще станат още по-богати!
6
6
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Харесва ли ви или не днк се мени, натопяват хората, и тия пръстови отпечатъци ги снемат с летящи джаджички от въздуха и лепят!
5
10
 
7
 
! Отговори
баба Мара преди 4 години
А я у село Долно Малово ка че гласувам илектронно баби?Де ги тие машини и к'ви копчета требва да натиснем, като знам само копчето на телевизора и да мушнем кабела на антената у черната кутия за цифровата телевизия...
4
5
 
9
 
! Отговори
Гласуването няма... преди 4 години
Значение. И да го направите от космоса, 70% от населението като не гласува, нема файда.