Машинното гласуване може да бъде опорочено с некачествени машини

Смятат от ДБГ
16 фев 2020 11:15,
99
Машинното гласуване може да бъде опорочено с некачествени машини
Снимка: БГНЕС

Следващата важна стъпка на правителството за реализиране на машинното гласуване е изборът на машини с висока степен на сигурност. Ако се закупят машини със защитите на касов апарат в бакалия, това ще срине доверието в този прогресивен метод за гласуване. Това каза Димитър Делчев, председател на Движение България на гражданите
в предаването „Денят Започва“ по БНТ.

Още по темата

Той припомни, че машинното гласуване присъства в Изборния кодекс от 2013 г. Въпреки усилията ни в парламента като част от Реформаторския блок и след това извън него да се изпълни закона, ГЕРБ 7 години саботираха
гласуването с машини, най-вече като не отпускаха средства. Това е причината да сме леко скептични към внезапната промяна на настроението в управляващото мнозинство. Най-вероятно то се дължи на желанието на г-н Борисов да спаси увредения си имидж покрай зариването на България с вносен боклук и водната криза в Перник и страната с отдавна чаканите от мнозинството българи машини, обясни смяната на позицията г-н Делчев.

На въпрос на водещия за цената, Делчев отговори, че в дългосрочен план машинното гласуване ще излезе по-евтино от гласуването с бюлетини. Всеки четвърти отказва да участва в изборите, защото не вярва, че гласът му ще
бъде правилно отчетен от комисиите. Демокрацията няма цена, а ограничаването на манипулациите с индийски нишки и невалидни бюлетини трябва да е водещо за правилното отчитане на вота на хората, допълни Делчев.

Притесненията, че машините ще затруднят по-възрастните избиратели се подхранват от хора със спорна експертиза. Почти всеки е имал достъп или до машина, или до банкомат или до някаква друга технология с дисплей. Но дори и това да не е така, машините са толкова лесни за боравене, че да не създават затруднения.

Освен нас много различни организации оказаха натиск за въвеждане на машинното гласуване, и заради продължаващите колебания на ГЕРБ, той не трябва да спира. Гражданите трябва да припомнят на управляващите, че те се ангажираха и за въвеждането на дистанционно електронно гласуване за включване на българите в чужбина и младите в изборния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
1
 
! Отговори
Бави се преди 4 години
искат да вкарат на фащ машини за гласуване те им знаят цаката.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те няма да го въведът ако не може да го опорочат баце е проверил преди да го каже!
81
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ няма да приемат да се гласува с машини,ако не са измислили някоя далавера как да печелят.
80
4
 
6
 
! Отговори
До смешник преди 4 години
Не знам защо се наричаш ***, но това е истината, обясни го създателят на българска машина, която ще струва 4000 лв, съвсем поносима стойност, която ще се изплати още след първите избори. Но на тролчета как да им напълниш главата, по е лесно друго да им напълниш, някъде отзад. И инженера това обясни, че един път машината ше селектира и сумира, ще пуска писмен документ-равняващ се на старата бюлетина, накрая ще състави и протокол, който лесно може да се сравни с преброените бюлетини.
79
5
 
4
 
! Отговори
Не разбирам преди 4 години
ЗАЩО членството в партиите е ЯВНО , както и обявяването на принадлежноста към дадена партия .... А ГЛАСУВАНЕТО Е ТАЙНО.какво очакват ? Върл бесепар да гласува за герб и да не иска да се разчува .... или стар комунист да даде гласа си за ДПС или ДОСТ ......Нека е ЯВНО гласуването , с публичен регистър и всеки по всяко време да вижда за коя партия е даден гласът му . Какъв е проблема ?
78
5
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До АнонименПреди четири години 90% от партиите реваха срещу машинното гласуване, а сега 90% са ЗА машинното гласуване. Нещо не разбирам?!Явно са им "намерили цаката", както се казва . Открили са начин да манипулират резилтатите от такива машини. Още преди 10-15 години в много страни в западна европа излязоха проверки на такова машинно гласуване и доказаха че е твърде лесно резултата да се манипулира . Всичко зависи от насторйките на софтуера .
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласуването с машини трябва да селектира грамотните и гениите. Първо трябва да отговорят на 15 въпроса от "Стани богат". Най-простите автоматично гласуват за Герб, по-умните гласуват за Воля, Моля, БСП, ДПС и т.н.
76
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирмите за касови апарати трябва да асемблират машините. Един *** компютър с принтер.
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИзбирателЗависи колко е сложно гласуването. Може да го направят толкова сложно че даже и доктор по политология ще пусне невалидна бюлетина.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди четири години 90% от партиите реваха срещу машинното гласуване, а сега 90% са ЗА машинното гласуване. Нещо не разбирам?!
73
11
 
9
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Твърдо "за" машинно гласуване. Само неграмотен не би се справил. А пък като е неграмотен, защо той да има право да избира кой да управлява. Неграмотният не разбира последствията от своето гласуване, а причинява беда на всички останали с гласа си.Освен това така секционните комисии няма да могат да манипулират гласуването в полза на управляващите, които и да са те и всеки глас ще бъде честно отчетен.
72
4
 
2
 
! Отговори
Цофта преди 4 години
За вас не знам,но ако някой спомене името на норвежкия гущер веднага получава бан. Явно е част от сайта.Сърдит съм им
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...."като натиснеш 4, да се гласува за 14...."За тази цел има одит, сертификация и проиграване на системата. Не да се вземат на вяра и още с фабричната опаковка да се внасят в секциите.
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машинно гласуване няма как да е отхвърлено от света, след като не е било въвеждано.Там, където са използвани машини, не са същите изборни правила, не са и машини от ново поколение. В една Германия даже в Бундестага се гласува само явно, няма електронна система....
69
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"прогресивен метод"Другарю Недоделчев, в прогресивното творчество на кой прогресивен поет или писател срещнахте този израз? Да разбирам ли, че досегашният метод на гласуване е реакционен?
68
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова не трябва да има машинно гласуване. Трябва да има онлайн гласуване през система със отворен код за да може всеки един независим човек и специалист да провери дали системата работи честно и без манипулации.
67
4
 
5
 
! Отговори
Взискателен Ром преди 4 години
-Аз иска като гласува с машина - Тя да ми казва Халооу! и като гласувам с копчетата да ми връща после ресто 50лв!!
66
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
продължение на 71Преди 4 години, когато избирахме президент, Борисов съвършено преднамерено предложи планетарно неизбираемата кандидатура Цачева - е след 10 години ред и на БКП да спечелят някакви избори - макари за марионетка, и той разчиташе, че след като и генерал от армията, си очаква да бъде мъж на честта. на практика Грипена беше избран тъкмо от Борисов и неговият електорат - горките пенсионери и си.гани на ***, както винаги, се оказаха много по-малко от хората, които вярваха на Борисов
65
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тотиров 25Всеки здравомислещ, след като е факт, че по една или друга причина машинното гласуване е отдавна отхвърлено по света - в частност Европа, антиГЕРБ "дИмократите" начело с руския пРезидент настояха истерично за машинното гласуване, което в цял свят бе приложено от г-н Мадурото във Венецуела; е, и нашто калашников самозванец -пРезиденто от Аскьой, както и претендешата за началник г-жа *** Болшевишка, натиснаха яко - белким този път се облажат с народната любоФ.
64
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Oт 13 години не съм, няма и да гласувам.