Българи колят пуйките - за тази работа германци не се намират

В кланица във Вилдесхаузен те са наети от фирма-подизпълнител
17 фев 2020 19:15, Елка Василева
96
Българи колят пуйките -  за тази работа германци не се намират
Снимка: архив, БГНЕС

Голяма част от работниците в кланицата за пуйки "Геестланд" във Вилдесхаузен са българи. Повечето са назначени не с редовен договор, а чрез фирми-подизпълнители. Не всички в града одобряват този факт.

Във Вилдесхаузен, град с близо 20 000 жители в германската провинция Долна Саксония, живеят 1 460 българи, близо една трета от тях работят в местната кланица за пуйки "Геестланд". Повечето са наети не с редовни договори, а чрез фирми-подизпълнители. Този модел напълно устройва фирменото ръководство, пише "Крайсцайтунг", цитиран от Дойче веле.

Изданието посочва, че покрай притока на работна ръка от чужбина във Вилдесхаузен вече било трудно да се намерят жилища с по-ниски наеми, че не се намирали места в детските градини и училищата. А кланицата "Геестланд" не се ползва с особено добро име - основно заради това, че не назначава работниците с редовни договори.

В кланицата работят 300 средно- и висококвалифицирани кадри - като шофьори, счетоводители или техници. Има я обаче и тежката работа на конвейер, при която хората в продължение на часове колят пуйките, разфасоват ги и ги опаковат - при температура от пет градуса. През месеците май и юни големите дискаунтъри като Лидл, Алди и сие поръчват десеторно по-големи количества от обичайните и тогава се налага да се работи на две смени, по шест дни в седмицата.

Подизпълнители от България

Шефът на кланицата Норберт Деекен обяснява, че за този вид работа германски работници просто не се намират, поради което е принуден да наема чужденци.

Още по темата

Сътрудничеството с България тече вече от няколко години - чрез две фирми-подизпълнителки, които добре познават страната, посредничат при наемането на работници, а и ги подпомагат на място в Германия.

Фактът, че българите не са наети пряко от "Геестланд", а от подизпълнителите, им носело само много предимства, твърди Деекен. Като например настаняването в една бивша казарма, където месечният наем на човек в стая с две легла е 200 евро. Освен това са предоставени мебели и битови уреди като перални, а е осигурен и безплатен транспорт до фабриката и обратно. "Това означава, че те нямат нужда от автомобил и пестят пари", подчертава шефът, според когото наетите чрез подизпълнители били в по-добро положение от редовните работници със сходни задължения.

Работниците в "Геестланд" получават минималната надница от 9,35 евро на час, след година тя нараства до 9,60 евро, а след три години стига 10,10 евро. Има и добавки за нощните смени и за извънреден труд, плащат се и социални осигуровки - т.е. не може да става и дума за дъмпингово възнаграждение, казва Деекен във връзка с упреците, че договорите, сключени с подизпълнители, дават възможност за заплащане под редовното. Пред "Крайсцайтунг" шефът на кланицата посочва и това, че със спечелените пари българите си строели къщи в родината.

Разходите по интеграцията

Обществеността във Вилдесхаузен обаче не е убедена, че този начин на наемане на работници е правилен, изтъква изданието, привеждайки примери. Местният общински съветник Волфганг Дойблер посочва, че някои от работниците след три години си заминават. А фирмата прави големи разходи по тяхната интеграция. Тези средства на практика са загубени. По информация на "Нордвест цайтунг", фирмата „Геестланд" до момента е инвестирала 50 000 евро за интеграционни проекти - основно за езикови курсове и за подпомагане на децата на българите в местните училища.

Кметът Йенс Курашински пък отбелязва големите сезонни колебания, във връзка с които е трудно да се планират правилно потребностите от места в детските градини и училищата.

Кметът е отправил и призив към "Геестланд" да увеличи усилията за интегриране на работниците, като пряко си контактува с подизпълнителите.

През 2019 кланицата "Геестланд" е реализирала оборот от 310 милиона евро. На ден там се колят по 35 000 пуйки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
5
 
! Отговори
Пуков преди 4 години
Българи колят пуйките , и бършат *** - за тази работа германци не се намират
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И във Франция в кланниците работят найвече чужденци. Работата е тежка, както и в строителството, в хотелиерстото, в събирането и сортиранто на ***. Няма кандидати францу;и.
75
0
 
7
 
! Отговори
истина преди 4 години
Ами те тук в Градус е същата работа само роми,тук там някой българин на по-ръководна позиция.Работи се много часове докато за деня не се изколят пилетата,плюс времето в аварии,а то все има аварии,защото няма време за поддръжка и така един порочен кръг.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците са против, защото подизпълнителите стават милионери на гърба на работниците. За работник се плаща средна заплата, а до самият него достига минимала. Крадът и от кревата. А това, че били по 2-*** в стая е пълна лъжа. Най-малко 5/6 човека. Слушайте какво ви говори радиото което е патило. Да не ви говоря за мизерията и нечовешките условия. 90% са неграмотни роми. Не се лъжете никога с подизпълнител! Съберете пари и идете само, като работите директно за германец. Иначе, ще ядете дебелия.
73
0
 
7
 
! Отговори
Логика преди 4 години
Има много професии, които немците не практикуват просто защото могат да получават безкрайно помощи от социалната система за разлика от нас например. Ако тях ги заставят да работят или ги оставят без пари дали няма да се хванат да мият *** и да колят патици? Ама за какво да го правят като има будали от България и Румъния? А като поседят едно известно време без работа и без пари и са принудени да се върнат на границата вече стои следващия бус с други будали. Та що немеца да си цапа ръцете?
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рожбата на демоникрацията в действие. Ние когато бяхме 19 годишни работехме, някои хранеха семейства строеха къщи изплащаха апартаменти.. А този се приготвил да пали фитила.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква отвратителна работа! Да отнемаш живот и то ежедневно да вършиш това! Кой знае каква карма се натрупва. Ама еврата са по-важни...
70
0
 
3
 
! Отговори
Кольо-Колопуец преди 4 години
Искам също да коли пуйките! Глсподине Курашински,аз съм бързо интегрирам!
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха, ха,ха,хаааааааааТи пък къде намесваш руснаците,аз доколкото разбрах от написаното англичани и най-вече американци са срещу Германия.Те явно се борят срещу Германия и Русия,а ние по средата сме опитни зайчета.
68
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг получиха това за което гласуваха през 1989 г. и след 1989 г. Пазарни реформи, закриване на губещите заводи и кланици в България, падане на визите и децата им заминават за слуги на запад. С други думи ето резултата от успешния преход страната се обезлюдява, а децата учат успешно езици немски турски английски и България се закрива накрая
67
3
 
12
 
! Отговори
4epa преди 4 години
PODIZPALNITELI - PREDLAGAT RABOTNICI ROBI !!!!!!!!!!!!!!!
66
4
 
17
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Германия престана да съществува 1945г.! Сегашната Германия е просто конструкт.
65
8
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
1500-Э...СА ОКОЛО ...3000-лв!!!ТИ ЗА КОЛКО РАБОТИШ , БЕ , ..ХА,ХА,ХАААААААААААААА....Е , КАК НЕМА ДА МРАЗИШ ГЕРМАНИЯ И ЗАПАДА!!!???????ОТ ОМРАЗА ---НЕКАДЪРНИЦИ И ЗЛОБАРИ КАТО ТЕБЕ , БЪРЗО УМИРАТ !
64
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 30% от германците са с мигрантски произход. 5 милиона турци, 3 милиона поляци, 2 милиона бежанци, 1 милион българи, поливин милион италианци, 1 милион африканци и като добавим останалите си има едни 20 милиона негерманци в Джърманито. Да им е честит мултикултуризма, явно нямат против.
63
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Германия беше толкова добре нямаше десетки хиляди немци да бягат всяка година в Швейцария. Българите се разселват навсякъде, но най-много са в Германия защото традиционно България е немска колония от Първата световна насам, а може би и от преди това, тъй като българската монархия е германска. Оня ден пуснах клип на някакъв с камера, който снима как се разхожда във Франкфурт. И какво да чуя някакъв българин крещи на български на детето си. Българите в Германия са сигурно вече милиони.
62
3
 
11
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
КАК ДА НЕ ИМ ПРЕЧИ ГЕРМАНИЯ ,БЕ...!!!????ТАМ СЕ ПЕЧЕЛЯТ ПАРИ .....А У БЪЛГАРИЯ ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ КАПИТАЛИСТЧЕТА , СЕ ПЕЧЕЛЯТ САМО МИЗЕРИЯ , БЕДНОСТ И УНИЖЕНИЯ ОТ МИЖАВОТО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА ВИ!Т.Н. "НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРЕН ЧЕРВЕН КАПИТАЛ"---ЩЕ ВИ ПРЕВЪРНЕ В БЕЗПЛАТНИ "РОБИ НА ТРУДА" ПО-НЕЩАСТНИ И ОТ РАТАИТЕ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ!ИСКАТЕ ЛИ ТОВА...??!!
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха, ха,ха,хаааааааааАбе не виждаш ли,че този изобщо не е от никаква Русия,нито от Англия,ами плана е да превземат европейския пазар и да измястят немците с някакви техни корпорации,не виждаш ли че се провежда политика срещу Германия и Русия,а нас ни използват като опитни зайчета между тях?
60
11
 
6
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
ВСИЧКИ НЕКАДЪРНИЦИ И МЪРЗЕЛИВЦИ ПО ПРАВИЛО СА РУСОФИЛИ И КОМУНИСТИ!ВСЕ ТЪРСЯТ *** И НАИВНИЦИ , ЗА ДА ИМ РАБОТЯТ ЗА ..."БЕЗ ПАРИ"!!ЛОШОТО Е ...ЧЕ БАЛАМИТЕ ВЕЧЕ СВЪРШВАТ И ЗА ВСИЧКО СЕ ИСКА ПАРИ !ДОРИ ЗА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ГЕРБ...ХА,ХА,ХАААААААААА
59
12
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ИСКАМ ДА СЪМ РОБ...АМА НА ЗАПАДНЯЦИТЕ!ТАМ РОБИТЕ ЖИВЕЯТ КАТО ХОРА , ДОКАТО В РУСИЯ ---ХОРАТА ЖИВЕЯТ , КАТО ЖИВОТНИ!КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА .....ЗНАЕ КЪДЕ Е ГАРАТА ЗА МОСКВА..ХА,ХА,ХАААААААААААДА ВИ ДАМ ЛИ АДРЕСА...??!!!
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом немците бягат а нашите се натискат като невиждали значи някой е много глупав и опира пешкира на немците. Познайте кой. Всички в ЕС си правят извода и що за робска нация сме.