Радев в словото си за Апостола: Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията

Свободното слово, честните избори са похитени днес, допълни президентът
Обновена: 19 фев 2020 21:24 | 19 фев 2020 18:50, Анисия Иванова
586

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени днес, каза президентът Румен Радев в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски в София.

По думите му ние - българите с унилия си дух, допуснахме търговците в храма.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!"1 каза Радев.

По думите му време е българите спрат да търсят утеха в историята.

"Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им", обобщи президентът.

По време на честването граждани скандираха "Мафия", а в района е засилено полицейското присъствие.

Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите скандираха "Радев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла България се смее на този Ш У Т
373
4
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До Този мърлячСилни думи вследствие на изкривена/деформирана преценка! Завист, немощ пред светлите личности! Всъшност нееволирал дабро!
372
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига мечи бе ,пуууууу !Омръзна ни само да мънкаш разни мелодраматизми ! Прави партия,спечели и ни оправи като ги разбираш толкова много нещата.Ама ти е по-удобно да си критикуваш и мишкуваш без отговорност,и само да си консумираш от най-неглежираната ,но пък плодотворна политическа позиция !
371
22
 
9
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Президента на Народа ни излезе достойно с хората и почете паметта на Апостола...смело сподели това което си шушукат хората тихо,заяви че е Войник на България и не се страхува от шепа крадци и предатели...плюйте еничари...ние сме милиони и ви съжаляваме колко ниско сте паднали заради алчността си и дребните си страсти...Бог да пази България
370
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СрамТи па се научи да пишеш! Не е сЪботьор,щото не произлиза от събота,а от сАботаж.
369
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя кл()ун във всяка си реч поддиква към възстание между хората и разединение на обшеството !Вън от президенството !
368
10
 
21
 
! Отговори
Този мърляч преди 4 години
Този мошеник, ли намери да говори за Левски -- Срам !
367
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме БСП да ръководи държавата ни!
366
7
 
20
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Радев и компания са цирк и срам за България!
365
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме си БСП обратно ъвъ властта!
364
5
 
9
 
! Отговори
ББ преди 4 години
"зомбираните пенсионери"...зооекземпляри като теб Алеко ги е описал в Бай ***...нали продавате на скраб труда на тея зомбираните бе ***...от това богатеете..създайте продукт и излезте на пазара и като спечелите ще ви се възхищаваме ...ама не лесно е с кразби и разруха...Бог да пази България...и не ме заплашвайте...само ми елате
363
5
 
10
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Днес в този дн и под тази статия е патология да се плюе! Самненавист? Усещане за вина? Извращение!
362
15
 
6
 
! Отговори
ББ преди 4 години
руснака Радефф е учил две години в Военно-въздушен колеж в САЩ...Бойко пазеше Тодор Живков от Народа ни...само факти
361
19
 
4
 
! Отговори
ББ преди 4 години
той Левски не е давал пари и на аверите си за магистрали и после делкат...и ремонти след 5 месеца...не е давал и за саниране блоковете на партийни секретари от гроб с...народни пари...не е ремонтирал язовири за милиони и ефекта 100 х. град без вода...само факти тролчета нископлатени
360
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Силна реч на президента и удря Главоча и шайката право в десятката. По всички форуми герберските *** са се развихрили да оплюват българския президент
359
15
 
7
 
! Отговори
ББ преди 4 години
хаха Народа...аз и братята ми плащащи сметките на 700 х.чиновници калинки мачкащи хората които им плащат заплатите,та калинките ви избраха...справка гласували...имате 900 х.гласа с фалшивите протоколи...***...и ние едем тик-так...нищо ,че децата ни работят тук и обичат България...вашите къде са...едат откраднатото обслужвайки господарите ви..еничарството не е ценност в Родината ни...Бог да пази България
358
6
 
20
 
! Отговори
Просто питам преди 4 години
Та в крайна сметка стана ли ясно колко червени "граждани" участваха в шествието на руснака радефф.
357
7
 
22
 
! Отговори
Тунчо преди 4 години
Битката на тоя приятел не е за републиката на Левски, а за пропутиновската президентска република. И Левски не е плащал с народната пара на любовница. И точно от тоя измислен президент няма как да се черпи достойнство, особено, когато ни зове да забравим историята си. Наистина станахме свидетели на безграничното безочие на Р.Р.
356
5
 
19
 
! Отговори
Винету преди 4 години
И този *** никой няма да го помни като му изтече мандатът. Колко като него червени остриета се изтриха в чатала на Боко? Станишев, Мая Манолова, Желю Бойчев, Илена Йончева и др. Къде са сега?
355
8
 
17
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До ББ. Като прочета или чуя някой да ми говори от името на народа и се сещам за бай Тошо. А ве, *** правешки, лум. пените на Костя Копейкин и зомбираните пенсионери ли са народът. То се вижда на ИЗБОРИ кого предпочита народът.