Радев в словото си за Апостола: Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията

Свободното слово, честните избори са похитени днес, допълни президентът
Обновена: 19 фев 2020 21:24 | 19 фев 2020 18:50, Анисия Иванова
586

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени днес, каза президентът Румен Радев в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски в София.

По думите му ние - българите с унилия си дух, допуснахме търговците в храма.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!"1 каза Радев.

По думите му време е българите спрат да търсят утеха в историята.

"Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им", обобщи президентът.

По време на честването граждани скандираха "Мафия", а в района е засилено полицейското присъствие.

Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите скандираха "Радев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
414
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паметта на Левски поругаха тези които ограбиха държавата целия политически елит а имат наглостта да поставят венци и мислят че така ще измият срама от лицето си! Време е за революция Това са думите на Апостола това иска да каже и президента . Не може да се търпи това положение в държавата.
413
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката: Един гарван, който грачи грозно и зловещо, над българската светиня - паметника на Апостола Васил Левски - а злокобно русофилско ехо го повтаря "радев,...адев,...адев,...адев...!!!Боже спаси България от русофилите !
412
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сектата "русофилско братство" поруга паметника на Апостола на българите Васил Левски !Какво прави КГБ ченгето Макаров в деня на обесването на Левски при паметника му ?Какво общо има Васил Левски с руския Гулаг ?
411
3
 
4
 
! Отговори
ВеЦеПророк преди 4 години
Егати тъпака 😂 тоя колко е жалък, ама и смешен 😂😂
410
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как освиркаха графинята, не е истина, браво народе, така трябва да се отнасяме към к..радците и м..афиотите
409
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента Радев яхна политически паметта на Апостола!ИМПИЙЧМЪНТ
408
17
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
След звучния шамар на избирателите на последните избори.Болшевишката бсп и президента им получих нов .Революцията на Руския резидент Радев за сваляне на законно избраното правителство.Се оказа сбирка на 300 бивши агенти на ДС няколко Русороба, и червени бабички. Ипийчмънт е задължителен за този безродник.
407
3
 
9
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Нашите българи желаят СВОБОДАТА,но приемат я,ако им се поднесе в къщите на тепсия!!!!!Изключително актуален е Васил Левски до ден днешен!!!!
406
19
 
15
 
! Отговори
Явно преди 4 години
Радев се оказа държавник и народа го подкрепя в борбата срещу мафията.
405
15
 
10
 
! Отговори
Безпристрастно преди 4 години
самоуби се стринка ти лелинаБраво РадевБраво!
404
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рендето Радев се самоуби пред цяла България! Поругавайки паметта на Левски тоя *** се подигра с българската нация и единственото разумно за него действие в момента е ОСТАВКА, защото ако не я подаде ще го изринеме от президенството с лопати и мотики! ще види втори мандат, когато цъфнат галошите на баща му
403
14
 
7
 
! Отговори
Оценка преди 4 години
СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД МУЧАЩИТЕ НЕЧЛЕНОРАЗДЕЛНО ГЕРБЕРИ ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ БКП---------с какво ГЕРБ СЕ различава от БКП-БСП- ГЕРБ са много по-злеСполай ви
402
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако види днешните "революционери" Нинова, Радев и бабичките от БСП наредени пред паметника, апостола ще се обърне в гроба.
401
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този болен човек е обсебен от една и съща натрапчива мисел. Също като Грета за екологията. На нея поне и е простено защото е даyнче.
400
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе аз не съм русофоб ама тоя президент ми идва малко в повече. Айде нейсе, и негоще изтраем както предишния.Но най ме втрещява как нищите духом припознават в него поредния спасител нанацията, нам койси подред. Изглежда че на българина не му стига да настъпи 2 пътимотиката. Той продължава да я настъпва и настъпва с *** упоритост.Кой ще е следващия - Слави? Давайте, луд умора няма.
399
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В началото подкрепях президента, защото мислех, че е антипод на Борисов. Постепенно започвам да съзнавам, че зад красивите му думи стои само фалш. За три години не е предложил нито едно полезно решение за повишаване благосъстоянието на хората.
398
7
 
32
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 487 БСП вече не печелят и в селата. И там хората прогледнаха.
397
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В "храма" на демокрацията първи влязоха комунистите-капиталисти,включително и Нинова.
396
18
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един единствен път съм гласувал през моя живот, а съм на 39 години и то беше за Радев!Снощи обаче се оля!Точно на този ден и на това място ли трябваше да се заяжда с Тиквата?Сякаш няма друга трибуна за да го прави. Жалко, г- Радев...жалко!Разочарова ме отвсякъде.
395
1
 
19
 
! Отговори
БОГ ВИЖДА! преди 4 години
И ще съди...