Шарен парламент при избори днес: Слави и ДБ вместо Патриотите

Това показва прогноза на изследователски център
19 фев 2020 15:50, Петя Славова
99


  На косъм да не влезе в парламента се оказва Красимир Каракачанов и неговото ВМРО, които сега са най-надеждните партньори на Борисов в управлението. За сметка на това със сигурност в НС влизат "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Демократична България". Такъв шарен и много различен парламент, ако изборите бяха днес показва проучване, направено в началото на февруари на изследователски център "Тренд".

"1007 пълнолетни граждани са интервюирани по метода лице в лице в цялата страна. Възложител ни е в. "24 часа". Теренът обхваща едни от най-динамичните седмици. Не може да се каже, че това показва крайно динамичен ефект върху обществените нагласи. Спадът е най-съществен при работата на парламента. Говорим за трайно делегитимирана институция", обясни политологът от "Тренд" Анастас Стефанов.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" той посочи, че правителството възпроизвежда нивата на доверие от предходните месеци. По думите му водната криза не се е превърнала в национален проблем и проблемът с нея е бил потопен.

Според него трайно хроничен недостиг на доверие има в парламента, което е натрупване от последните десетилетия.

"Опозицията не успя да изкомуникира този проблем и да го превърне в дивидент за себе си", отбеляза Стефанов.

"При Трифонов виждаме подкрепа от негласуващи или рядко гласуващи хора. Електоратът на "Демократична България" често се изявява на избори. Хората винаги имат очакване за нещо ново и за промяна. Управлението може да си донесе най-големите рискове отвътре", коментира политологът пред Bulgaria ON AIR.

"Низ от скандали съпътстваха патриотите през последните години. ВМРО лека полека се превърнаха в наследник на т. нар. патриотично пространство. Патриотичният електорат не е толкова консистентен, лесно може да прелее в други субекти. Модата на европейския национализъм не е в пика си, но много лесно може да се подхранва", каза още Стефанов.

Новият главен прокурор вдига рейтинга на институцията, а акциите му повишават и одобрението към полицията. Може би именно в резултат на дейността на Иван Гешев пък неодобрението към президента расте. ГЕРБ пък подозират, че Румен Радев подготвя политически проект.

"Доверието към двете институции не трябва да бъде разглеждано като скачени съдове. Имаме нов главен прокурор, което винаги е новина, която произвежда кредит на доверие. Удря по много чувствителна тема за българите - дефицита на справедливост", заяви политологът по адрес на главния прокурор.

"Президентът малко или много функционира в режим на предизборна кампания. Действието със снемане на доверието е ход в подобна насока", коментира Стефанов действията на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
3
 
! Отговори
Делта резърч преди 4 години
БСП е в паника от проучванията. Рейтинга и е паднал на 15 процента и затова се търси начин от вътрешни смени с нови имена, а спонсорите и от Коминтерна спешно пускат нов проект на шоумена за да минимализират загубите си и увеличават способността си да внедряват неустойчивост и неопределеност, тъй като позициите им отслабват.
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният проект на Резидентите. Как да им верваме на това соц. проучване. Но разбираме, че на резидентурата така и се иска, но на изборите суверена ще си покаже властта.
86
2
 
5
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Надявам се до лятото партията на празноглавите милиционери ГЕП да бъде забранена със закон , а главния предател в държавата Боку Тиквата да заеме мястото си в Централния.Ако преди това не успее да духне към Велика Кравария ,където едни 2.5 милиарда /уж за някакви ръждиви самолети???/ от нашите пари, го чакат.
85
1
 
0
 
! Отговори
срамота преди 4 години
Тренд са измамници и техните "прогнози" се пишат от слугите на Боко Тиквата-върварин от Банкя!"Хиляда и седем пълнолетни граждани" не са представителна извадка , а НИЩО и ПОЛОВИНА.Да не говорим че "24 часа " от 10 г. никой не го чете ,защото е част от платените пеевски медии-нещо като партийна брошура.Но герберската пропаганда от два дни ни залива с по.мията на Тренд.Вчера даже бяха изфабрикували едни десети от % даже.Да се чудиш как въобще някой ги чете тези глупости.
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя филм го гледаме вече 30 години едните вместо другите -кучетата лаят керванът си върви и всичко е същото
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вървите ама към централните гробища бсп е 85 хиляди чл,,ена на средна възраст 64 години Народа не ви ще другарю ако за 15 изборни поредни загуби не си го разбрал ...значи си за карлуковци
82
5
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 86: Това сме го чували не веджъж. Но БСП върви нагове, а времето на ГЕРБ изтича. Засега с рязане на ленти и пиар за държавна сметка (а може би и с манупулации) Бойко успява да ги спаси от загуба, но това не може да продължава до безкрайност...Няма вечни управляващи и вечна опозиция.
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните брутално загубени от бсп избори .Герб ще ги премаже като червени тахтири
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбирай ...ЛибералКомунистите от ДБ и чалгармаргиналите на Слави Плешивия току виж събрал 5% и стил Бареков 2.0 влязал на мястото на атака ама градцката Хюмница едва ли ще мине бариерата
79
1
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 81: БСП да се обедини с ДПС? Би било политическо самоубийство. Първо ДПС е лява партия само на местно ниво, а в парламента винаги е гласувала за бюджета на ГЕРБ (който е финансовият израз на политиката на правителството). Бойко с това започна, и така дойде на власт: С постоянно повтаряне, че Тройната коалиция управлява с мандата на ДПС и че ДПС "преяжда" с власт.А сега ДПС е скритата патерица на ГЕРБ. Може да бъде и за БСП (ДПС са интересчии), но в правителството - би било грешка.
78
4
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 80: Не се учудвам.А по темата: И Станишев, и Миков бяха много удобни на Бойко, той с тях си играеше като котка с мишки. Но с Корнелия Нинова не е така. БСП беше стигнала до 40 депутата в НС, сега има 80. Излъчи и избра президент, има два пъти повече кметове от предходните избори. Зае се да обнови ръководството на БСП, пенсионира "вечните депутати". Съпротива има и на централно и на местно ниво, но ще успее.Така че, няма незаменими хора, но за момента тя е успешният лидер.
77
1
 
3
 
! Отговори
Нищо не се знае! преди 4 години
Следващите парламентарни избори у нас ще се проведат, когато в света вече ще бъде установен Новия световен ред, а какви партии ще има по това време сега никой не знае...
76
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо новоСпоред мен,по-добре БСП да се обедини с ДПС и с други леви партии,дори Възраждане,АБВ,Татяна Дончева и други,защото иначе как ще победите?Двама български инженери са изобретили машина за гласуване,която не е свързана към интернет,нито е свързана с ток и ако приемете тази машина,няма как да се манипулират гласовете,а болшинството от хората гласуват за БСП в България.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо новоИскам да ти кажа,че ми прикриват коментарите,когато пиша в полза на БСП в Тубата,когато се регистрирам ги виждам,а когато не се регистрирам на същото видео няма нищо и никакъв коментар,явно го правят умишлено.
74
2
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 77: БСП да целуват ръката на Бойко? Много си се объркал. Точно БСП, откакто председател е Корнелия Нинова никога не са преговаряли нито с ГЕРБ, нито с ДПС за някакъв вид съвместно управление. Неведнъж Корнелия Нинова е казвала ясно, че БСП са за отстраняване на ГЕРБ от властта.А Бойко се опита да "опитоми" десните избиратели като направи Сашко Йорданов от СДС евродепутат. Опита се и с БСП като предложи на Корнелия Нинова председателското място в парламента. Но не мина номера.
73
1
 
1
 
! Отговори
Праведен преди 4 години
Тук сте пълни куку....вци.
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо новоАми сложете някой свестен социалист начело!А ДПС не са лоша партия,когато управляваше Доган,страната беше по-добре и по-спокойна,сега целуват ръката на Бойко,а не на Доган,писна ни от десни партии,те винаги са управлявали лошо и са крали и със зад.ниците си в държавата ни! А откакто Цецо се появи,направо ни изтребиха поголовно населението и настана терор,мачкане,следене,подслушване и огромни кражби.Слави и Костов са същите.Писна ни от десни партии,по-добре даже ДПС да управлява!
71
2
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
БСП е единствената реална опозиция. Това ни предлага политическата система: ГЕРБ, БСП, ДПС и патерици - друго няма. Тези избиратели, които искат промяна нека гласуват за БСП. Иначе - пак Бойко, и все на опашката на Европейския съюз.А патериците (и министрите) може и да се сменят.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитаме ОП и ДПС,не ги щем тези партии в парламента!
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искаме тези партии,предпочитаме патриотите,гледайте си работата!