Шарен парламент при избори днес: Слави и ДБ вместо Патриотите

Това показва прогноза на изследователски център
19 фев 2020 15:50, Петя Славова
99


  На косъм да не влезе в парламента се оказва Красимир Каракачанов и неговото ВМРО, които сега са най-надеждните партньори на Борисов в управлението. За сметка на това със сигурност в НС влизат "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Демократична България". Такъв шарен и много различен парламент, ако изборите бяха днес показва проучване, направено в началото на февруари на изследователски център "Тренд".

"1007 пълнолетни граждани са интервюирани по метода лице в лице в цялата страна. Възложител ни е в. "24 часа". Теренът обхваща едни от най-динамичните седмици. Не може да се каже, че това показва крайно динамичен ефект върху обществените нагласи. Спадът е най-съществен при работата на парламента. Говорим за трайно делегитимирана институция", обясни политологът от "Тренд" Анастас Стефанов.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" той посочи, че правителството възпроизвежда нивата на доверие от предходните месеци. По думите му водната криза не се е превърнала в национален проблем и проблемът с нея е бил потопен.

Според него трайно хроничен недостиг на доверие има в парламента, което е натрупване от последните десетилетия.

"Опозицията не успя да изкомуникира този проблем и да го превърне в дивидент за себе си", отбеляза Стефанов.

"При Трифонов виждаме подкрепа от негласуващи или рядко гласуващи хора. Електоратът на "Демократична България" често се изявява на избори. Хората винаги имат очакване за нещо ново и за промяна. Управлението може да си донесе най-големите рискове отвътре", коментира политологът пред Bulgaria ON AIR.

"Низ от скандали съпътстваха патриотите през последните години. ВМРО лека полека се превърнаха в наследник на т. нар. патриотично пространство. Патриотичният електорат не е толкова консистентен, лесно може да прелее в други субекти. Модата на европейския национализъм не е в пика си, но много лесно може да се подхранва", каза още Стефанов.

Новият главен прокурор вдига рейтинга на институцията, а акциите му повишават и одобрението към полицията. Може би именно в резултат на дейността на Иван Гешев пък неодобрението към президента расте. ГЕРБ пък подозират, че Румен Радев подготвя политически проект.

"Доверието към двете институции не трябва да бъде разглеждано като скачени съдове. Имаме нов главен прокурор, което винаги е новина, която произвежда кредит на доверие. Удря по много чувствителна тема за българите - дефицита на справедливост", заяви политологът по адрес на главния прокурор.

"Президентът малко или много функционира в режим на предизборна кампания. Действието със снемане на доверието е ход в подобна насока", коментира Стефанов действията на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
10
 
6
 
! Отговори
до всичкото философе преди 4 години
Не няма да спечели и 4% и прочие и прочие...Плювайте и завиждайте сега му е времето...Ако не ги изкърти с поне 20% на следващите избори пък на.А вие философето си налейте по една ракия и почвайте да пцуате наред отсега.
27
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз между учиндолския чалгар и Винету разлика не виждам никаква.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тренд=герп, без коментар, платени социолози...
25
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ КОЙТО ИЗЛАА СТРАНАТА НИ"Има един друг така наречен президент, който излагаше наистина страната, а за една гнила Тиква, която вече се е размирисала какво да говорим? Я гледай ти, на президента намира кусури, ама Тиквата да управлява доживот.
24
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До бай ганюдобре,но защо не спомена "омаскаряването" на опозицията в..Сев. Корея,примерно?..Или където и да погледнеш по света?..Ами САМО Москва ви е на езика?..Не ми харесва това!..НЕ защото съм некакъв "защитник" /не дай Боже!/ на режима в Москва!.....НЕ СЕ НАМЕСВАМ В ТЕХНИТЕ РАБОТИ!,просто ме дразни че като ПУДЕЛЧЕТА,ДРЕСИРАНИ да лаят СРЕЩУ "враговете" на господарите си,НЕПРЕКЪСНАТО-с повод и без повод ,намесвате Москва...това е..МИКРОУМИЕ,ИНЕРЦИЯ,в която са ви засилили ЗАИНТЕРЕСОВАНИ
23
4
 
13
 
! Отговори
ухаааа преди 4 години
Поне цялата сюрия на т.нар. патреОти воглаве с шкембе-войвода, Воленчо и Валерката, барабар с Магарешки няма да помиришат повече парламент.Отекоха в канала на историята, както това стана с Бареков, Янето и вся осталная ...
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен създаде партията с цел да трупа рейтинг тв канала му.Знае че едва ли ще спечели повече от 4 процента на едни избори
21
2
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
До ПроСоТозаради копирането на стила в москва по омаскаряването на опозицията ако си наясно как се действа там огледално у нас
20
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Славчо в дебат с Борисов няма шанс. Даже в предаването му го направи сам да си говори, въпреки предварително подготвните въпроси. Борисов, ако почне той да му задава въпроси Славчо ще се препоти.
19
3
 
11
 
! Отговори
Котьо преди 4 години
Бокьо ще направи коалиция топкочесача Славю и ще се повтори досегашното . И той е рапонь кат настоящите.
18
7
 
6
 
! Отговори
хъша преди 4 години
ДБ се оформи като представител на образованитеи интелигентнитеу нас които са малцинствоподкрепата за сеирджийските партии е доминиращя от ниското ниво на мнозинствотоа слави едва ли има какво да предложи освен критика но нищо конструктивно политически
17
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До бай ганюхубаво,но ОТ КАКЪВ ЗОР пак намеси Москва,байо?!
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поеже няма кой да им гласува,си правят букет от партии,които са всъщност една и съща партия,която има една и съща програма- геноцид.
15
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
рибата е още в морето,не бързайте да турате тиганя!
14
5
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
в момента в който управляващите се застрашени от новопявилите се ще последват масови кампании по омаскаряването им чрез фалшиви компромати подобно на начините които се прилагат от москва към опозициятаще настъпи бум на жълти вестници със оплюващи статии най вече срещу ДБ чийто ново е доста над пишман скандалните патриотислабомислещите доминиращи лесно манипулирани мозъци ще се хващата на подадената инфо и ще се вкопчват за пореден път в неподходящите досегашни партии
13
2
 
3
 
! Отговори
Боко преди 4 години
До 10. Няма, не позна.
12
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е калинката борисооф да си ходи. Да не викаме накрая пак 45 години стигат...
11
6
 
11
 
! Отговори
Тони преди 4 години
Слави, че влиза- влиза ! И то с по-голям процент от ДПС ! Интересното в подобна конфигурация е , дали ще се коалира с ГЕРБ, които толкова яростно критикува и сатанизира в последните 10 години всяка Божия вечер в предаването си ?!?!?!?
10
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИТН(има такъв народ) тепърва ще набира инерция, а герберите ще губят подкрепа заради нови скандали и провали в управлението на страната.
9
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва ГЕРБ 4