Шарен парламент при избори днес: Слави и ДБ вместо Патриотите

Това показва прогноза на изследователски център
19 фев 2020 15:50, Петя Славова
99


  На косъм да не влезе в парламента се оказва Красимир Каракачанов и неговото ВМРО, които сега са най-надеждните партньори на Борисов в управлението. За сметка на това със сигурност в НС влизат "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Демократична България". Такъв шарен и много различен парламент, ако изборите бяха днес показва проучване, направено в началото на февруари на изследователски център "Тренд".

"1007 пълнолетни граждани са интервюирани по метода лице в лице в цялата страна. Възложител ни е в. "24 часа". Теренът обхваща едни от най-динамичните седмици. Не може да се каже, че това показва крайно динамичен ефект върху обществените нагласи. Спадът е най-съществен при работата на парламента. Говорим за трайно делегитимирана институция", обясни политологът от "Тренд" Анастас Стефанов.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" той посочи, че правителството възпроизвежда нивата на доверие от предходните месеци. По думите му водната криза не се е превърнала в национален проблем и проблемът с нея е бил потопен.

Според него трайно хроничен недостиг на доверие има в парламента, което е натрупване от последните десетилетия.

"Опозицията не успя да изкомуникира този проблем и да го превърне в дивидент за себе си", отбеляза Стефанов.

"При Трифонов виждаме подкрепа от негласуващи или рядко гласуващи хора. Електоратът на "Демократична България" често се изявява на избори. Хората винаги имат очакване за нещо ново и за промяна. Управлението може да си донесе най-големите рискове отвътре", коментира политологът пред Bulgaria ON AIR.

"Низ от скандали съпътстваха патриотите през последните години. ВМРО лека полека се превърнаха в наследник на т. нар. патриотично пространство. Патриотичният електорат не е толкова консистентен, лесно може да прелее в други субекти. Модата на европейския национализъм не е в пика си, но много лесно може да се подхранва", каза още Стефанов.

Новият главен прокурор вдига рейтинга на институцията, а акциите му повишават и одобрението към полицията. Може би именно в резултат на дейността на Иван Гешев пък неодобрението към президента расте. ГЕРБ пък подозират, че Румен Радев подготвя политически проект.

"Доверието към двете институции не трябва да бъде разглеждано като скачени съдове. Имаме нов главен прокурор, което винаги е новина, която произвежда кредит на доверие. Удря по много чувствителна тема за българите - дефицита на справедливост", заяви политологът по адрес на главния прокурор.

"Президентът малко или много функционира в режим на предизборна кампания. Действието със снемане на доверието е ход в подобна насока", коментира Стефанов действията на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов защо търпи Калинка Захариева? Хората не я харесват.
7
0
 
16
 
! Отговори
:))) преди 4 години
Поредната стъкмистика...
6
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешно е да се твърди, че ДСБ ще влязат! Това ми прилича като на сондаж и на промиване на мозъци. А най-добре е никой от т.н."патриоти" да не влиза, видя се, че в тях патриотизъм няма щом паднаха до там, че да продават български паспорти и че те са там само за да рекетират и да си заработват кинти. Така че, много се надявам това да им е за последно.
5
9
 
16
 
! Отговори
ЕЛЕНА преди 4 години
СТИГА СТЕ МАНИПУЛИРАЛИ БЪЛГАРИТЕ ВСЪЩНОСТ ВСИЧКИ МЕДИИ ПРАВЯТ ТАКА - ПЪ РВО ИЗБОРИТЕ СА ДАЛЕКО ВТОРО НЕ НИ НАТРАПВАЙТЕ ТАЗИ СКАПАНА ПАРТИЯ НА ДЪ БАЛГАРИЯ КЪДЕТО ИМА ПРОВАЛЕНИ ПОЛИТИЦИ И ГЕЬОВЕ ОТВРАТ И ТРЕТО ПАРТИЯТА НА СЛАВИ С ДЪЛГИЯТ ЕЗИК СТИГА СМЕ ВЯРВАЛИ НА ТАКИВА КОИТО НЯМАТ ОПИТ НА КОЛКО ДУШИ ДО СЕГА ПОВЯРВАХТЕ ПОСЛЕДНО Е ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ КОЙТО ИЗЛАА СТРАНАТА НИ А СЛАВИ ОПРОСТАЧИ МЛАДИТЕ ХОРА С ЧАЛ ГА И КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ НЕО И СМЕШНИЦИТЕ МУ !
4
14
 
19
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
Трифчо няма да влезе бе, стига сте го лансирали този сме.шен чалгар.
3
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДБ бяха с Борисов 2, провалиха се и паднаха от власт заедно със СДС. Слави няма много гласове и ще трябва да се коалира с ГЕРБ. Страната загива.
2
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла България благодари на ББ ,че я поведе към едно по-светло бъдеще без комунистически олигарси !
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама нали само 1.7% от гласовете щеше да има?