ГЕРБ обвини Радев: Повел полумаргинали, на ръба на крими контингента, на шествие

От управляващата партия настояват държавният глава да се извини
Обновена: 20 фев 2020 16:11 | 20 фев 2020 11:12, Камелия Цветанова
515
ГЕРБ обвини Радев: Повел полумаргинали, на ръба на крими контингента, на шествие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

ГЕРБ реагира остро на скандала, който се развихри вчера при почитането на 147-ата годишнина от обесването на Васил Левски в София и обвини президента Румен Радев, че е организирал агитка с полумаргинали на ръба на криминалния контингент.

Още по темата
Пред Паметника на Левски вчера стотината души първо аплодираха бурно президента, а след това започнаха да освиркват столичния кмет Йорданка Фандъкова. От речта на Фандъкова не се чу почти нищо, защото бе заглушена от възгласи "Мафия", "Оставка" и "Румен Радев".

Вината за това е на държавния глава, смятат управляващите.

"България не е учебна площадка за политически аматьори, нито възможност за осъществяването на лични властови амбиции", скочи в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

"Всяка година на 19 февруари отбелязваме смъртта на един от стожерите на българската национална идентичност Васил Левски. На тази трагична дата ние си спомняме неговите завети и вярващи в безсмъртието на неговите идеали свеждаме глави, за да се поклоним пред паметта му. Нито един политик през всичките години от новата ни държавност не се е осмелил да оскверни това свято място, на което Апостолът на свободата даде живота си за свободата България", отсече той.

Радев в словото си за Апостола: Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията

Според Биков обаче вчера за пръв път е била нарушена традицията да се почете паметта на Левски със смирение. Направил го е Радев, като е организирал агитка от средите на БСП, които заедно с наемници и полумаргинали са поругали паметта на Дякона.

"Тази безпрецедентна провокация към паметта на Левски беше предвождана от Радев, който събра агиткачджии, които обитават периферията на криминалния контингент. Отговорността за тази срамна акция се носи от Радев, а най-силната реакция беше на хората, които отказаха да се присъединят към шествието, организирано от затъналия в скандали и безпомощност Румен Радев", коментира Биков.

Според него на третата година като президент той предлагал единствено пошлост, дребнавост и политическа неграмотност.

Президентството се контролира от случайни хора, които са готови да заложат на карта всичко в името на оцеляването си и се е превърнало в инструмент на партийна пропаганда, смята депутатът от ГЕРБ.

"Институцията се превърна в инструмент за рушене на дълго изграждани и пазени национални консенсуси. Поругаването на паметта на Левски от страна на Радев е действие, което няма как да бъде подминато с мълчание и разбиране. Радев вчера премина границата, от която няма връщане назад. Той стана тартор на партийна агитка и за ПГ на ГЕРБ той ще остане такъв до края на мандата си. Радев се превърна в разединител на хората, който паразитира върху националната памет, а това е обидно и недопустимо за всички, които искат да живеят в чиста и свята република", обвини Биков.

Според него нито една партия, институция или политик нямат право да приватизират, обсебват и поругават българската национална памет.

"Настояваме Радев да се извини за този безпрецедентен гаф. Не искаме извинението за себе си, а за всички, които пазят спомена за националните герои. Не бива да позволяваме България да стане заложник на страха, защото цената за противопоставянето на различни групи, самоцелната властова амбиция, ще бъде плащана дълго време от обществото“, отсече Биков.

От БСП реагираха на обвиненията на ГЕРБ в защита на държавния глава.

Според Драгомир Стойнев в декларацията на ГЕРБ има твърде много гняв. "Не мога да разбера каква е тази ярост и злоба към тази институция с толкова висок рейтинг", призна той.

Стойнев посочи, че Радев има право да организира шествия и не е редно ГЕРБ да набеждава участниците в него за маргинали.

Според него ГЕРБ насажда раздразнение и омраза, а социалистите искали да я преодолеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
12
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
До ПроСоТо Ако събереш копейки,купи си билет до София и кажи къде ще ме чакаш.Ако намеря време ще мина да ти отвъртя два шамара,Безплатно,от мен да мине,за скъсан *** като теб
346
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до неБългаринИ аз знам един "генерал" който продаде националния химн на България, и вместо да почете памета на Апостола го изкара като на празник.
345
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените казват че Гадев освен друго бил и морален и пи..ч.Аз пък кзавам че Гадев е НЕморален защото през цялото реме в брак е имал любовница.Дрогаре това ли е висок комунистически морал.Може да е пи..ч ама се бори за оценка Ка,да обяснявам ли защо?Или е високоморално да си назначиш любовницата на две заплати заради определени заслуги така да се каже??Какво пък да кажем за вкусовете на Гадев,вижте първата му съпруга как изглежда и вижте Деса,Гадев не само е аморален ,той е и НЕнормален!
344
13
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
До Анонимен Да знаем за един така наречен генерал,който урежда любовницата си на две длъжности без конкурс,който взема ведомствен апартамент без пари и го препродава на 50 кратна цена ,който трепери и клепа с уши пред един вмирисан руски поп ,който лази в краката на едно нискостеблено азиатско диктаторче и който слугува на три жени Нинова,Йотова и Деса Втората употреба
343
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоСтрапончев? :) Как е времето в шумен?
342
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен до 357 преди 4 години
Ами за глупавия Борисов който честити празника на хората какво ще кажеш ?
341
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До 123Много си бъзлив бе!..Всяка покана за диалог ли ти се мрежелее като "ЗАПЛАШВАНЕ"?
340
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаех, че е елементарник зеления потник ама чак толкова.........
339
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен341теб па кой та духа,та са клатиш?..Или си "123" ,но с партизанския си ник "анонимен"?
338
6
 
8
 
! Отговори
големото ухо преди 4 години
е тотална излагация. "Натовски" генерал, когото някакво съвецко попче-милицонер го пляска по кратyната и оня мига на парцали :(
337
6
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
До баба мара : Бабо Маро,пак си объркала митинга и годината.Дипломите ли им провери един по един?На *** Крушовишка?,На Ташко ***?На останалата *** от Сусурлево ,които питаха "сега какво да викаме "?,"сега ли да освиркваме"?и "кога ще раздават сандвичите"?
336
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Левски е в душата и сърцето на всички българи. Нека бъдат проклети тези, които организираха това безобразие!
335
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименако се въведе образователен ценз при изборите картината ще е различнабсп няма да мине 4%
334
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
голямо недоразумение и предател излезе Румборак
333
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До баба маравидях познати физиономии но всичките с висше образованиеАОНСУ и ЦШ на БКП :)
332
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кукундрела не иска избори въпреки бълнуванията на хасковската....,защото дори ДПС им го казаха НЕ СТАВАТЕ И ГАДЕВ САМО СИ ПРАВИ ВЯТЪР НА УСТАТА.Дори Станишев казава че в БКП ще си избират ВОЖД а не председател,хахаха Корнела ВОЖДАКИНЯТА или Киро контрабандисто ВОЖД!!!Да стигнете до Йоло Денев горкият и до Костя Копейкин възрожденеца!!Те също искат в ЕС,но използват мало.умието на червените бабички и дедочки да се докопат до по-тлъст кокал.Но лумпе.нията това не го разбира защото е про/ст.
331
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоя си нахлупвай yшанката и стига си занимавал хората с проблемите си.
330
10
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
аз маргинали не видях напротив видях познати физиономии но всичките свисше образование това са хората които избраха ген радев за президент икоито нямат нищо общо с бсп
329
7
 
10
 
! Отговори
seira преди 4 години
"Грехът да се мълчи, когато трябва да се протестира, превръща хората в страхливци."Ела Уилър УилкоксНАРОДЕ!!!!!
328
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вижте електората на герб и тогава говорете за маргинали купен вот и 600к недействителни бюлетини ако се въведе образователен ценз при изборите картината ще е различна