Каракачанов пусна руски самолет с ракети за Сърбия

Транспортира най-съвременни зенитноракетни комплекси
148
Каракачанов пусна руски самолет с ракети за Сърбия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разрешил на руски самолет, транспортиращ най-съвременни руски зенитноракетни комплекси за Сърбия, да прелети над територията на България, предаде БГНЕС.

„След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с МТТС, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, съобщaват от външното ни министерство.

На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса „Панцир“. Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем. Комплексът може също така да защити отбраняемия обект от земни и водни заплахи.

Въоръжението на „Панцир“ се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обхват до 4 000 м и височина до 3 000 м. Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръжието се използва за унищожение на цели в близка зона.

Доставките на комплекса „Панцир“, според информация на руските медии, трябва да се осъществят в края на февруари.

В края на ноември 2019 г. руски самолети със зенитно ракетни комплекси С-400 и „Панцир“ отново прелетяха над територията на България на път за Сърбия. Там се състоя съвместно сръбско-руско учение, което беше наблюдавано и от президента Александър Вучич.

Полетите тогава също бяха осъществени след разрешение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Военни експерти коментираха, че присъствието на най-съвременните руски ЗРК на територията на Сърбия създава проблем за съседните държави-членки на НАТО – Румъния, България, Гърция и Унгария, защото могат да контролират полетите на техните ВВС в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
14
 
4
 
! Отговори
old death преди 4 години
Запитването е било: "Как предпочитате да ги транспортираме - по въздух или по земя? Имайте предвид, че заради габаритите им транспортирането по земя ще се осъществи посредством танков превоз ..."
84
12
 
16
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Скоро писах, че този мазен, дебел ципон няма абсолютно нищо общо нито с ВМРО, нито с идеите на ВМРО, нито с Македония. Тогава разни гама коментатори ме атакуваха, че не било вярно! Ето сега с тази си постъпка доказва, че е жалък и дребен интересчия, който трябва да бъде подведен под отговорност за национално предателство! Защото истинското ВМРО не е приятел на Сърбия, нито пък Сърбия би допуснала натовски ракети за БЪлгария през територията си! Позорен акт на мерзост от манекена на Билла.
83
15
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
Национален предател е шкембето
82
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е браво бе Каракачанов.Много натовко поведение.Да не говорим ,че пратката е за Сърбия.
81
5
 
23
 
! Отговори
торбичка от б.ла преди 4 години
Пуснал???Лицето на снимката според мен може да пуска само газове..
80
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските Самолети НЕ са проблем за БЪлгария... ВРАГОВЕ са Турция.. Гърция и Турция са в НАТО от преди 40 години, но пак имаше война между тях през 1974 г, когато Турция нахлу в Кипър..Гърците НЕ пускат турски ВОЕННИ самолети и кораби да доближават Гърция.. И България НЕ трябва да пуска Турско военни да преминават турската граница, нито с кораби, нито с самолети, както беше ПРЕДИ Каракачанов да стане министър. Турците са Ислямски змии.
79
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Сръбската преса постоянно излизат материали против България.Спирали сме им даставките от Русия,умишлено бавим газовата връзка и т.н.Властта там постоянно използва език на омраза срещу България и никога положително.А ние им даваме подръжка за ЕС без никакви условия и им търпим комплексарщината.Каракачанов ги поощрява за антибългарските им изстъпления с това разрешение,като се оправдава с международни договори,но не обяснава защо Румъния не ги пропуска през тяхна територия.
78
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За нищо не ставаме. Ванката навремето пусна НАТОвските самолето да ги бомбардират,Краската пуска самолети да се въоръжават.Ние сме големи ***.
77
6
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Направил е нещо нормално не е пуснал самолети да бомбандират друга страна а да им достави оборудване.И руснаците пускат наште военни с обурудване то си да преминат над Русия дори с кацане на руска територия за Афганистан когато отиват и се връщат .
76
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-накрая да направи нещо умно:)
75
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса е принципен и Каракачанов не биваше да дава никакво разрешение.Сърбия постоянно провокира България и я обвинява за какво ли не.Припомнете си изказването на Дачич срещу България заради Косово.След това се оправда с не добре разбрано изказване и не се извини.Друг министър обвини България за шпионския скандал в Сърбия и пак не последва никаква реакция.Разиграват ни с връщането на Ц.Василев и издевателстват над българското малцинство там.Пречат на лекари да преглеждат безплатно там и т.н.
74
1
 
16
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До ?!: Това е отбранително оръжие, не би трябвало да притеснява никого. Обхват 20-30 километра. А и нова Балканска война в скоро време не се предвижда.
73
1
 
3
 
! Отговори
хахахааааа.... преди 4 години
До 93от къде знаеш?
72
11
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До баба мараСърбите да се благодарят, че леко се отърваха. Твоята реакция не е изненада защото по принцип бабите русофилски, освен, че са българофобски са и сърбоманки.
71
4
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Баш войводата сигурно смята, че като направи миналата година факелно шествие за 100 годишнината от Ньойския договор се е изпълнил задълженията като български патриот.
70
12
 
8
 
! Отговори
?! преди 4 години
Пуснал ракети, които ще бъдат насочени към нас...Иевалла
69
9
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
добра новина за разлика от 1999 когато пуснахме ам самолети с бомбите надБелград сърбите няма да го забравят никога
68
12
 
5
 
! Отговори
слава на НАТО преди 4 години
ами руските ракети до сега са сваляли само руски самолети-ФАКТ!!! и нито един Ф 16..ха.ха Сърбите ако ги използват ще си останат без авиация..ха.ха Браво на г-н Каракачанов . Много стратегически ход!
67
8
 
9
 
! Отговори
Грух преди 4 години
Слава на Русия !
66
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно.Каракачана е спазарил уговорката че по България няма да стрелят.Сърбите са точни,и никога не нарушават думата си.Също и никога не нападат в гръб жените,старците и децата.Доказано.Ако се съмнявате в сърбите.Каракачанов ви дава гаранция.