Каракачанов пусна руски самолет с ракети за Сърбия

Транспортира най-съвременни зенитноракетни комплекси
148
Каракачанов пусна руски самолет с ракети за Сърбия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разрешил на руски самолет, транспортиращ най-съвременни руски зенитноракетни комплекси за Сърбия, да прелети над територията на България, предаде БГНЕС.

„След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с МТТС, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, съобщaват от външното ни министерство.

На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса „Панцир“. Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем. Комплексът може също така да защити отбраняемия обект от земни и водни заплахи.

Въоръжението на „Панцир“ се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обхват до 4 000 м и височина до 3 000 м. Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръжието се използва за унищожение на цели в близка зона.

Доставките на комплекса „Панцир“, според информация на руските медии, трябва да се осъществят в края на февруари.

В края на ноември 2019 г. руски самолети със зенитно ракетни комплекси С-400 и „Панцир“ отново прелетяха над територията на България на път за Сърбия. Там се състоя съвместно сръбско-руско учение, което беше наблюдавано и от президента Александър Вучич.

Полетите тогава също бяха осъществени след разрешение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Военни експерти коментираха, че присъствието на най-съвременните руски ЗРК на територията на Сърбия създава проблем за съседните държави-членки на НАТО – Румъния, България, Гърция и Унгария, защото могат да контролират полетите на техните ВВС в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
5
 
! Отговори
Петров преди 4 години
До 76 Русия =Яж *** и недей да мислиш много.
64
25
 
14
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
Колеги успокойте се, всичко руско е ***. Израелците показаха в Сирия как да се унищожават Панцири със Ф-16.
63
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинКакъв "руски ***" Съм ти аз бе Американофил?ти си ясен - най-обикновен *** ***.
62
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов пусна руски самолет с ракети за Сърбияпутинопитек
61
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шкембе Воевода е велик.Днес е с руснаци утре е с американци.Последователен е.
60
5
 
6
 
! Отговори
Еха преди 4 години
Значи оня с черния мечат не може, а каракачанката може....двоен стандарт, а
59
4
 
16
 
! Отговори
Еха преди 4 години
Каракачанката неме вече да вземе виза за ФАЩ и неме да може да се цамбурка на Бахамите..за хаймериканците той вече е шпеонен и враг на страната
58
9
 
26
 
! Отговори
СИБИРСКИ ТРОЛ преди 4 години
Ще изпълнява не, ами ще играе гол казачок. Владимир Путин е властелина на света и никой не може да му противоречи в каквото и да било.
57
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което е направил Каракачанов е национално предателство!Сърбите никога няма да разрешат над тяхна територия да прелетят американски военно-транспортни самолети на път за България!Всъщност големият виновник е Борисов, Каракачанов е само бушон,изтривалка, гръмоотвод на всички погрешни военни решения взети от ГЕРБ!
56
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинТи и представа си нямаш какво е усещането за дисциплина и да държиш автомат------Преди да бъдеш младсержант си бил обикновено бомбе и киртак и са те полагали на общо основание и това явно ти е харесало. Ако толкова ти липсва дисциплината, обуй едни кубинки и ела на паркинга на Била да те сдухам от строева подготовка и да си начешеш крастата. Само той бил ходил в казарма, ти да видиш...
55
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено че го е направил за пари.Не знам колко са му платили сърбите.Сега САЩ ще му набият канчето но какво от това .Парите ги е гушнал.
54
3
 
8
 
! Отговори
ГОГО....до ком. 60 преди 4 години
До българин ....по твоята логика излиза , че най големите "американофили" са децата на червените другари....НИНОВА и подобни! Доволен си от "соца" ,защото си с нисък хоризонт, а СВОБОДА е празна дума за теб! Бъди здрав!
53
1
 
15
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 години
Панцир не може да контролира никакви полети извън Сърбия, това е ЗРК с малък обсег, до 20 км.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно има избор.
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега бенбян печат на шкембе родата до 9то коляно
50
3
 
20
 
! Отговори
антиджендар преди 4 години
До 60 българинНе се напъвай да им обясняваш кое как е. Напразно е. Тия тука сороскитетролове са с напълно промити мозъци от ежедневното приемане на дрога и са и с обратни наклонности та няма смисъл.
49
14
 
26
 
! Отговори
българин преди 4 години
И още нещо моето момче! По време на лошият "комунизъм".Когато се клех като войник в знамето на НРБ. Ти и представа си нямаш какво е усещането за дисциплина и да държиш автомат.Бях с чин младши сержант.Спях спокойно вечер ! Защото се пазехме сами! А не сега да НИ "пази" Америка чрез своят военен блок НАТО!2 континента като Америка и Европа Нормално би било.Интересите им да са РАЗЛИЧНИ! Как мислиш? А според Америка са "еднакви" ! -:) Ще се събудите вие.Ама доста години ще минат уви!
48
7
 
28
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 60... Какъв "руски ***" Съм ти аз бе Американофил? Аз който видях и комунизма и твоята "демокрация" гледам вече 30 г. Знаете ли.Колко сте ощетени с Незнанието си бе деца български? Демокрацията ви превърна в Американофили и ***! Та аз ли съм "*** руски"? Можеш само да ми завиждаш че съм видял повече от теб! А теб някой те води за носа 30 г вече! -:) Сещаш ли се вече кой е жалък? -:) Научете се да слушате и попивате бе деца! Защо ни е да си измисляме?Не лъжем,!
47
22
 
16
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Вижте добре това лице, това е лицето на Националния Предател - Чеверме воевода, един престъпник, който трябва да бъде осъден от Военен Трибунал за Държавната си Измяна. Живото, което се е поставило в услуга на чужди разузнавания и чужди държави с цел набавяне на облага за себе си. За една фуражка пари се е продало нищожеството.
46
15
 
35
 
! Отговори
българин преди 4 години
Добре е направил! -:) Не може все на "пук" да правим на Русия , Защото Америка така искала,Че и на съседи като Сърбия! -:) Ако нещо стане.Съседите са тези които помагат! Русия и Сърбия са близо! Този който разединява нацията ни са зад океана! А той лично.НИКОГО НЕ ПАЗИ!-:) Старае се да втълпи това че "пази"! Той просто КОНТРОЛИРА! -:) Чрез това нещо "демокрацията" Америка контролира доста наивници по света! Браво Каракачанов! Така се прави! Дано не си питал Американците как да постъпиш!