Каракачанов пусна руски самолет с ракети за Сърбия

Транспортира най-съвременни зенитноракетни комплекси
148
Каракачанов пусна руски самолет с ракети за Сърбия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разрешил на руски самолет, транспортиращ най-съвременни руски зенитноракетни комплекси за Сърбия, да прелети над територията на България, предаде БГНЕС.

„След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с МТТС, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, съобщaват от външното ни министерство.

На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса „Панцир“. Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем. Комплексът може също така да защити отбраняемия обект от земни и водни заплахи.

Въоръжението на „Панцир“ се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обхват до 4 000 м и височина до 3 000 м. Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръжието се използва за унищожение на цели в близка зона.

Доставките на комплекса „Панцир“, според информация на руските медии, трябва да се осъществят в края на февруари.

В края на ноември 2019 г. руски самолети със зенитно ракетни комплекси С-400 и „Панцир“ отново прелетяха над територията на България на път за Сърбия. Там се състоя съвместно сръбско-руско учение, което беше наблюдавано и от президента Александър Вучич.

Полетите тогава също бяха осъществени след разрешение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Военни експерти коментираха, че присъствието на най-съвременните руски ЗРК на територията на Сърбия създава проблем за съседните държави-членки на НАТО – Румъния, България, Гърция и Унгария, защото могат да контролират полетите на техните ВВС в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
10
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
До Анонимен 56И сега на кой да вярваме? :))) На израелското видео на което се вижда как Панцир-а се разлетява на парчета или на писанията на троловете като тебе? :))) Ама , че сте изтръцкани ***!
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоПрезидентът Радев се обадил на герберунгелите да не се правят на мъже, че ще станат на жени. Толкова ли не се сещаш? ГешеФт и Боко са инструктирани и с по два жълти картона.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Bad CompanyНа 10 май 2018 г. един сирийски комплекс Панцирь-С1, намиращ се извън бойна готовност, е поразен[80] от пряко попадение на израелска ракета Spike NLOS, в хода на ударите на Израел по обекти в Сирия[81]. Според публикувани по-късно фотографии на повредената машина експертите отбелязват незначителните ѝ повреди и нейната ремонтопригодност[82][83].
42
9
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
НО:-Конституция на България,чл.84:-"11. НС разрешава изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и пребиваването на чужди войски на територията на страната или преминаването им през нея;""И ПРЕМИНАВАНЕТО ИМ през нея"!Самолета/самолетите,доставили оръжие на Сърбия, са ЧУЖДИ ВОЙСКИ!..Та възниква въпроса:-КОЙ всъщност е дал това разрешение?-УПЪЛНОМОЩЕНИЯ Парламент,или ЧИНОВНИКА -"министър на отбраната"?Какво всъщност става в тая Територия?кой коли,кой беси?
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сър ПичукТова е ЗРАК с малък радиус на действие.
40
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги е пуснал Шкембелията. Президентът Радев му се е обадил да не се прави на мъж и да пуска всичко.
39
16
 
14
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Панцир?!?! Въх! Това не са ли същите Панцири дето израелците си ги разбомбват кога си поискат и то с Ф-16?? Не само , че си ги разбомбват ами и го снимат и го качват в тубата! ***! :))))))))
38
7
 
9
 
! Отговори
Сър Пичук преди 4 години
До АнонименРакетите имат максимален обсег от 20 км и 30 кмКакво покриват бе, *** руски?
37
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шкембе войвода свърши нещо полезно
36
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако приемем че това е вярно че зенитните комплески на сърбия покриват ВВС на останалите страни защо са ни американските щайги от 70-те годиниааа за да подпомогнем умиращата от глад америкавместо и ние да си вземем такива комплески дето ще ни защитят небето
35
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние купуваме самолети,а сърбите ракети за сваляне на самолети,кой ли е по-на далавера,разполагат си ги на четирите края на страната и една в средата и територията им е защитена
34
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов да обясни защо? Историята ще съди Борисов И Каракачанов за това им действие.
33
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иван Каракачанов отново се прояви като истински просъветски "патриот"!Ванчето ако беше жив, щеше да му клъцне гръцмуля за това предателство.
32
29
 
12
 
! Отговори
един ден преди 4 години
тези ракети ще паднат на българска територия, но дебелото продажно ДС ченге каракачанов отдавна ще е преместил семейството си в някоя дача на ГРУ в Предмосковието.
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
''ОКА'' СА ОНЕЗИ КАМИОНЕТКИ СЪС ВДИГАЩАТА СЕ РАКЕТА, КАТО ФАЛОС....НЕ Е ВЯРНО ЧЕ СА СЪЗДАДЕНИ В КРАЯ НА СТУДЕНАТА ВАЙНА..ТЕ СА ОЩЕ ОТ края на 60-ТЕ ГОДИНИ...Имат 480 км обсег .Билгария имахте 6 такива Камионетки, но без ракети..Е имали сте празни цилиндри. без вещество в цилиндрите .Протоколла ''СТАРТ 2'' е от 8 ДЕКЕМВРИ 1987 Г....И там тези ОКА (СС-23) не влизаха в договора за премахване от 500 до 5500 км ракети !Казват че Горбачов е заставил Другаря Джуров -- да ги резне !!...Муахахаха.
30
24
 
13
 
! Отговори
Велислав Дърев преди 4 години
Торба Вайвода е за Разжалване и даден на Трибунала в Хага, за предателство спрямо НАТО...Дано САЩ ГО ОПОВЕСТЯТ КАТО КОРУМПИРАН И СЪС ЗАБРАНА ДА ВЛИЗА С ТОРБИ БИЛЛА В САЩ ЗАВИНАГИ ВЕЧЕ, СЪЩО КАТО СЪДИЯ МИТАЛ, ПУСНАЛ МАРЛИНОВ ДО МАСКВА .
29
6
 
23
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
Хм..ама че логикаБило лошо че сърбия има ,защото щели да контролират полетите на съседите. Ако тези съседи летят всеки над тях къв е проблемс?? Нали ние не мислим някоооооооогаааа с ф-ките да летим над сърбия!Сега излиза че комшията се огражда от нас А ние се дразним че нашият *** няма да може да влиза при него!!
28
16
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Руснаците са много изостанали с тези Технологии . Вчера Пентагона обяви че са създали Скакалец - Киборг и въшка с ядрена бойна глава . Как ще стрелят руските ракети и по какво . Не се шегувам .
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците ще научат и ще ударят черен печат. Корупция, корупция.
26
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шкембе войвода ги е пуснал щото пилотите му хвърлили отгоре сельотка, икра, пелмени и матрьошки-.Три пълни торби Била ...Ся има да мааа свинята...