Каракачанов пусна руски самолет с ракети за Сърбия

Транспортира най-съвременни зенитноракетни комплекси
148
Каракачанов пусна руски самолет с ракети за Сърбия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разрешил на руски самолет, транспортиращ най-съвременни руски зенитноракетни комплекси за Сърбия, да прелети над територията на България, предаде БГНЕС.

„След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с МТТС, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, съобщaват от външното ни министерство.

На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса „Панцир“. Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем. Комплексът може също така да защити отбраняемия обект от земни и водни заплахи.

Въоръжението на „Панцир“ се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обхват до 4 000 м и височина до 3 000 м. Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръжието се използва за унищожение на цели в близка зона.

Доставките на комплекса „Панцир“, според информация на руските медии, трябва да се осъществят в края на февруари.

В края на ноември 2019 г. руски самолети със зенитно ракетни комплекси С-400 и „Панцир“ отново прелетяха над територията на България на път за Сърбия. Там се състоя съвместно сръбско-руско учение, което беше наблюдавано и от президента Александър Вучич.

Полетите тогава също бяха осъществени след разрешение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Военни експерти коментираха, че присъствието на най-съвременните руски ЗРК на територията на Сърбия създава проблем за съседните държави-членки на НАТО – Румъния, България, Гърция и Унгария, защото могат да контролират полетите на техните ВВС в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Торбичко прави само глупости!
104
1
 
3
 
! Отговори
Сл. мой приятел преди 4 години
Стари мой приятелю,чуй годините....
103
0
 
3
 
! Отговори
Митио Ганеф,Ганеша преди 4 години
Кръчмътъ,ШКЕМБЕ ВАЙ-ВОДА А,ко ши кайш,Слонът мой приятел е тоз
102
2
 
2
 
! Отговори
Хиристо Роман-оф преди 4 години
Са пущаш,тия са наши спасител,мечка да не ти задуха отзаде бате,Само нашето Русия ши спаси българията мойто родина
101
3
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
До AZ Кво добро си видял бе ,*** ? Ти българска история учил ли си ?
100
2
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
Тоя дебелак, уж голям патриот, уж голям защитник на ЕС, уж загрижен за българите в Сърбия и защитник на България и българските интереси - Защо не пусна самолетите да преминат през Румъния , ами през България. Двулични продажници !
99
2
 
9
 
! Отговори
AZ преди 4 години
От Русия сме видяли само добро и никога зло,за какво да ги нападаме или мразим,те са наши братя славяни?------------------------------------------------------И какво точно добро сме видяли от русначата.
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне рускините много обичат да се женят за българи.Съсед си взе рускиня с 10 години по-млада от него - примерна домакиня е.
97
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рубладжийски партииДаааа,бе,а кога ще престанат да ни командват от чужди западни посолства,да не сме им колония,че да ни заповядват какво да правим и да не правим в собствената си страна?От Русия сме видяли само добро и никога зло,за какво да ги нападаме или мразим,те са наши братя славяни?
96
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВМРО ме кефят,браво на Каракачанов!
95
6
 
16
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Напълно е прав! Зенитните ракети на Сърбия не ни притесняват. Ние не мислим да ги нападаме а и нямаме самолети, така че не са заплаха за нас :)
94
13
 
15
 
! Отговори
рубладжийски партии преди 4 години
Кратък списък на рубладжийските партии-eничapи:БСП, ДПС, Атака, АБВ, ВМРО и др.Рубладжии-лидери на партии:Корнелия Нинова(г-жа Лъжа), Ахмед Доган(агент Сава), Г. Първанов(агент Гоце), Рум.Петков(пикаещият във фонтани),Болен Сидеров(Рубльов),К.Каракачанов(агент Иван). Съвпадение е ли е, че преди 1989г. повечето са агенти на ДС - филиал на руската КГБ ?Рубладжии-псевдо социолози и журналисти:Андрей Райчев,Кънчо Стойчев,Кольо Колев,Жив.Георгиев,Вал.Велева,Борисл. Цеков,П.Блъсков,Т.Буруджиева,П.Волгин,Ив.Гарелов,К.Кеворкян,М.Пиргова, Пър.Симеонов,Шаренкова,братя Чукови,Иво Христов
93
10
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Да поясня на дрътите ***: Тоя комплекс "Панцир" новият Ф-16 бл.70 ще го прасне от Варна :)))))))))))))))))))))))
92
9
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
И с какво точно ни застрашава нас ракета земя-въздух с обсег 30 км.? А казаха ли колко рубли са се изръсили за тоа скрап? )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
91
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И къде точно е проблемът, че не разбрах?
90
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами турция вкара войски в сирия и либия да защити турците - както в кипъри краварите не си мърдат пръста - както тогава в кипър на ред е българия и всичките гербави шкембета независимо от какви партии се пишан ще заминат да си халчат милионите навъка а народа ще му дерат по две кожи както е било по време на турското "съжителство"е и тогава ще се сетите за русията *** ще е късно
89
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даваш ли даваш шкембе войвода, българско небо за сръбски доставки?
88
5
 
11
 
! Отговори
ботослов преди 4 години
До XС нашите камъни по нашите глави!? Аман от предатели!! Как един честин няма да се намери? Отговорът е във Светото писание-Библията - ГРЕШНИ СМЕ РОДЕНИВ грях сме заченати и живеем да се покаяме!
87
15
 
16
 
! Отговори
X преди 4 години
Шкембето е предател!
86
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прогноза. Тия комплекси никога няма да бъдат използвани. Сърбите си похарчиха едни пари напразно.