Кой в НАП ни брани от хакерите? Пожарникар, учител, стрелец...

Администрацията имала сериозни проблеми с киберсигурността
39
Кой в НАП ни брани от хакерите? Пожарникар, учител, стрелец...
Снимка: БГНЕС

В дирекциите на НАП, които отговарят за информационно обслужване, половината от служителите не били с адекватното за постове си образование.

Още по темата
"Има учители, пожарникар, специалист по технология на хранително-вкусовата промишленост, щурман-насочвач, завършил "Спортна стрела" в спортно училище със средно образование", обвини Румен Генчев от БСП по време на дебата за доклада за работата на Временната комисия, която трябваше да проучи всичко свързано с хакерската атака на информационния масив на НАП през юли миналата година.

НАП подсилва защитите си

"Този със спортната стрелба е много важен. Появили се някакъв хакер, той го острелва веднага", шеговито подметна социалистът. Той настоя, че от 2008 г. експертите в НАП не са променяли операционната система. Според него обаче най-сериозният проблем в случая е, че няма наказани за това, че изтекоха данните на милиони българи и фирми.

В отговор на критиката на Генчев, шефката на НАП Галя Димитрова обяви, че нейният колега, който е завършил "Спортна стрелба", имал и има висше икономическо образование.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ, който оглавяваше временната комисия за НАП, е ясно, че има проблеми по отношение на информационната сигурност.

"Няма какво да се заблуждаваме - проблеми има. Те са причинени от множество обстоятелства, най-важното от които е, че през последните повече от 20 години не се инвестира достатъчно, няма достатъчно бюджетни разходи по отношение на това да се създават такива информационни системи, да се поддържат такива информационни системи“, каза той.

Според него от НАП в желанието си да предоставят повече услуги на българите, не са положили достатъчно усилия за информационната сигурност на системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
16
 
! Отговори
реалност в ИТ преди 4 години
Повечето ми колеги във ФМИ не довършваха образованието. Много често започваха работа, емигрираха, създаваха си фирми. След зверския изпит по математика да влезеш, идваше студеният душ, че тези хора там ти губят времето. Преподавателите бяха в 80% неадекватни. Имаше няколко блестящи изключения! Състудентите от по горен курс даваха повечето информация на практическите упражнения. Не знам как е сега, дано е по-добре
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахах, важно е стрелците и готвачите чинно да гласуват за мутрите под строй! Те да назначени на държавна хранилка за гласуване, а не за вършене на работа!
14
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е то Румен Гечев като е завършил УНСС-то голяма полза от това, видях ме го като министър при Жан Виденов, така оправиха държавата че нема що
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във фирмата имам един, който си е много добър, изкарал една година в СУ и се убедил, че няма на какво да го научат и си работи, то и самият хакер нямаше висше образование. Смешно е за един пост в ИТ сферата да се иска висше образование.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От пожарникар има нужда! Като прегреят сърварите от неоторизирани достъпи да гаси... Иначе 5 млн записа и никой нищо не усетил. На самотек е била работата - докато работи не пипай и така. После кой ми "***" в гащите.
11
1
 
11
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
Как кой ?!!! Активисти на ГЕРБ...
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"няма достатъчно бюджетни разходи по отношение на това да се създават такива информационни системи" ... а томи дончев за кво "усвои" 2+ млрд лв?
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Защо никой не говори за поредната кражба и дране на данъкоплатеца? На 18 февруари се регистрират 160 фирми за преглед на АГУ , и от 19 почва голямото дране. Ако нямаш стикер при спиране 150 лв глоба и спиране от движение. Днес се записах за дата 29 април, та питам до тогава пеш ли трябва да ходя и защита си платих гражданска и винетка? Скубане до дупка от гробокопачите
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май "хакерът" беше 20 годишен и без заветното висше образование.... Половината селяни с накупени дипломи или от треторазрядни вузове и в парламента, в администрацията, в комисии и агенции. Че и с какво самочувствие? Срам, срам. После защо преходът продължава.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък като е с висше образование, сигурно означава, че много разбира. Сертификати и специалности не виреят срещу хакерите. Трябва си можене, а там дали си бил в университет или не , няма голямо значение. Като знам как се вземат дипломи в България, а колко и се купиха, си е абсолютна подигравка да се делят на среднисти и висшисти. Една математическа гимназия се завършваше по трудно от едно ФМИ. Лично наблюдение.
6
1
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Това пожарникарската диплома е голяма работа в България ! Кеф ти да кандидатстваш за НАП, за кмет, за главен секретар на МВР, за министър- председател . За всичко става.
5
2
 
32
 
! Отговори
да беше само там преди 4 години
Над ЕДИН МИЛИОН лева е раздал Кирил Ананиев в МЗ, като бонуси, за постигнати резултати през 2019г.! Ананиев е може би най-некадърният здравен министър в българската история. Бюджетар и уж финансист превърнал здравето на българите в търгашество и срамни пазарлъци! Всеки месец 100 000 лева се раздават, като бонуси за постигнати резултати в МЗ! НАЙ-ГОЛЯМАТА ЧАСТ от тези бонуси отива при служители пряко подчинени на министъра каквото и да значи това! Вероятно секретарки, ПР-и, и тн
4
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бюджетни разходи за киберсигурност няма...но за повишение на заплати има...най-меко казано - цинично поведение...продължава да дразни с непремерени приказки...точно в тези моменти трябва да е по ниска от тревата и по-тиха от водата... та барем хората да забравят какво зло им е причинила
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом пожарникар упрявлава държава 10 години, явно са добри кадри...
2
1
 
32
 
! Отговори
.. преди 4 години
Няма как да обясниш на един слепец какво е червено...Няма как и на един *** без образование, че има и по-образовани и по-умни от него...
1
2
 
25
 
! Отговори
aa преди 4 години
е как кой ба, родата ба, братчедето и любовниците ба