Ще има ли скандал заради винетките?

Жители от крайните квартали на София вече без глоби
20 фев 2020 03:15, Анисия Иванова
60

Шофьорите по Северната тангента на София и околните населени места вече няма да бъдат глобявани, ако карат без винетки. От АПИ излязоха с официално становище, в което се казва, че не се генерират електронни фишове за глоби на жителите от крайните квартали на София, тъй като не е приключила процедурата за подписване на споразумението със Столичната община.

"Въпросът е защо стартира една система, след като не са се разбрали, имаха един месец. На държавата е шеф Борисов, на общината - Фандъкова. Единият е председател на ГЕРБ, другият е зам.-председател на партията. В Бистрица срязаха стълб - нетърпимостта у хората е много голяма. Заиграват се с финанси, разходи. Ситуацията ми напомня на Своге, когато загинаха 20 човека", каза бившият председател на комисията по транспорт в НС Настимир Ананиев в предаването "Денят ON AIR".

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов пък смята, че кореспонденция между министерствата в момента няма, защото се назначават "експерти" , които просто се слагат, за да изпълняват някакви функции.

"Този проблем назря още миналата година. Това означава, че в момента не се знае кои пътища са републикански и кои са общински. Факт е, 3 години назад вече тангентата работи, а връзките не са направени. Не е работа нито на Борисов, нито на Фандъкова да се занимават с това. Има ресорни хора, които трябва да отговарят, но тези хора са псевдоексперти. От това идва проблемът", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Според Настимир Ананиев проблемът е преходна част, която е за тол таксите за камионите и винетките за всички, които ги ползват.

"Битката е кой ще поддържа пътя, кой ще прави разходната част. Тази част минава през населеното място и би трябвало тогава общината да я поддържа, но тя е от системата на АПИ и тук не могат да се договорят вече месец и половина. За мен проблемът може да се реши за един ден", посочи Настимир Ананиев.

Йонко Иванов коментира новината от последните часове за бордовите устройства за камиони и автобуси, за които ще се плаща около 20 лв. на месец с ДДС, според него.

"Това устройство ще е под наем и се оказа, че само една фирма ще го прави. 20 лева на месец - 240 лева на година. Това означава поредният скандал. Законодателство не се прави само с хора, които са назначени там, а с хората, които са отвън и са потребители на услугата.

По думите на Ананиев тол системата почти е заработила. Бързо са инсталирани камерите, но нюансите, които не са изчистени, дразнят хората и бизнеса, които ще я ползват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много отдавна АПИ запита общините дали искат някои пътища да бъдат освободени от винетки, но да поемат разходите по подръжката им. В София Фандъкова и бандата й в общината досега нищо не направиха и чак сега когато започнаха протестите, ще започнат нещо да правят. За другите населени места нищо не се чува, но ако и те започнат с протести ще стане горещо.
25
0
 
36
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Поредното доказателство,че управляващите нямат никаква идея какво правят,работи се на принципа "ако мине"....Причината за това е,че институциите са пълни с парашутисти,хора на някой,пълни некадърници...Бог да пази България,защото няма кой друг!
24
1
 
22
 
! Отговори
От Мен преди 4 години
В държавата на Винету, калинките управляват.
23
5
 
20
 
! Отговори
Tangra преди 4 години
Да разбрах.Цялата софийска община с всички села около нея да не плащат винетки.А за цяла България да си плащат. Банкя ми тя е на 15 км от София. Що да не си плащат като всички останали ??
22
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bиeнето на червените неудачници е музика за моите уши
21
2
 
26
 
! Отговори
Винет У преди 4 години
Винетките, сами по себе си, са скандал от самото си въвеждане.
20
3
 
24
 
! Отговори
Grecce преди 4 години
ВИНЕТНАТА ТАКСА Е САМО ЗА МАГИСТРАЛИ В ЕВРОПА Е ТАКА
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има. бсп ще се погрижи за това.
18
7
 
21
 
! Отговори
Тангра преди 4 години
Защо за софийската община може а за всички други общини да плащат ???Щото са много богати хората ли?
17
3
 
16
 
! Отговори
Бай иван преди 4 години
Има една малка подробност. Пътя Банкя - София винаги е бил републикански (обнародвано е 2004г, когато въведоха винетките). Бойко нареди да не се плащат винетки преди 2г. Как и защо от 2004 до 2018 никой не ги е проверявал по тези пътища дали се шофира с винетки не става ясно.
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да няма винетки?Защо да няма винетки?Защо да няма винетки?Нека има заради всички подкрепящи шай..ката на бб
15
1
 
22
 
! Отговори
Ко преди 4 години
Недомислици типично за ГЕРБ.
14
2
 
17
 
! Отговори
Глашатай преди 4 години
Няма да има винетки. Няма да има винетки. Няма да има винетки.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то, откакто тия *** управляват друго освен скандали и корупция няма.Гешев защо не се самосезира как така един отрязан стълб може да струва 100 000 лв.Аврамова е директни за Сливенския.
12
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
10 години не разбрахте ли, че това е начина на управление на Бойко? Внася за гласуване някой *** законопроект, ако мине мине, ако не идва на бял кон и премахва закона, който е предложил и гласувал самият той , и пак познайте КОЙ е на бял кон?
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йонко Иванов го е казал много точно. Не е работа на Борисов и Фандъкова да се занимават с всичко. Има си хора на които им се плаща. Като не си вършат работата да ходят с овцете на паша. Всичко опира до едни хорица, които всъщност са наши приятели, съседи и познати. Тези хорица, както и масовата част от българите са крайно мързеливи и само претупват работата. Поради тази причина стигаме до подобни ситуации. Това не е само в държавата. Това е и в частния сектор.
10
4
 
16
 
! Отговори
Wse преди 4 години
100 лева за винетка ли нямат? Евалата софиянци.
9
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автомобилът в Германия,Англия,Франция е скъпо удоволствие за собственика му.Натоварва го с местен данък,ГО,каско,такси за паркиране,винетни такси и който няма пари НЕ притежава автомобил..никъде по белия свят не се паркира без пари пред дома и не се прави ремонт на колата на улицата,това става само у нас и в Русия.
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виж как им липсва дето се казва mindfulness of others демек да мисъл за другите Тия глупа^и не мислят за всички пари ,които ще спечели държавата от тол системата не мислят и за парите ,които ше генерира системата и за пътищата ,които ще бъдат построени и ,че ше направят живота на бъдещите поколения българи по лесен ..За тия уб^таци там от Банкя е по важно той да спести някой лев ..Да не говорим че живеещи в района могат да бъдат изключени от системата но всички други да преминаващи да плащат
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Англия за изрязване и унищожение на съоръжение по пътната инфраструктура глобата е невероятна-космическа,и ако нарушителят не я плати влиза в затвора.