Зам.-шеф на ЕК: България ще влезе в ERM II и еврозоната със сегашния валутен курс

Страната ще влезе в чакалнята за еврозоната с няколко месеца закъснение
21 фев 2020 07:10, Екип на Investor.bg
161
Зам.-шеф на ЕК: България ще влезе в ERM II и еврозоната със сегашния валутен курс
Валдис Домбровскис. Снимка: архив, БГНЕС

България ще се присъедини към валутния механизъм ERM II най-вероятно с няколко месеца по-късно от обявения срок - края на април. Това заяви по БНР заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис и уточни, че по-рано през седмицата е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов.

Еврокомисарят коментира пътя на страната ни към еврозоната, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни ще забави темпото на присъединяване към валутния механизъм.

„Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“, каза Домбровскис.

По думите на еврокомисаря реално няма причина за отлагане. Той потвърди, че България ще влезе във валутния механизъм и в еврозоната с настоящия си валутен курс.

„Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от поскъпване на цените, категоричен е той. – От досегашната ни практика всички държави, които са се присъединявали към валутния механизъм с фиксирани валутни курсове, са приключвали процеса по влизането си в еврозоната именно с този фиксиран курс, независимо дали е ставало дума за валутен борд, или друг вид механизъм. Няма причина да се мисли, че при България събитията ще се стекат по различен начин.“

Още по темата

Мнението на Домбровскис, че при България се получава така, че има други „първи“ събития в процеса по приемане на еврото – например изискването да влезем в тясно сътрудничество с единния банков надзор при присъединяването към валутния механизъм, но той е категоричен, че това ще са стъпки, които ще извърви не само нашата страна.

„Първо, е лошо да подчертавате, че България е първата държава, която работи по присъединяването към ERM II с условието за Банковия съюз. Преди това той не беше създаден. От тази гледна точка – да, България е първата. Преди това обаче имаше много големи дискусии как изобщо да бъде организиран процесът по приемане на еврото в условия на съществуването на Банковия съюз и решението беше да се изисква от страните да влизат в тясно сътрудничество с Европейската централна банка. За да се осигури равно третиране на всички държави, страните – членки на валутния механизъм решиха да го прилагат при всички, които последват България по пътя към валутния механизъм. Както знаете, Хърватия също трябва да влезе в тясно сътрудничество, когато се присъедини към ERM II”, посочи вицепредседателят на ЕК.

Домбровскис обясни, че по отношение на валутния курс – логиката на Маастрихтските критерии е такава, че страните обвързват валутните си курсове с еврото и след това доказват макроикономическа стабилност.

“Ако посегнете към валутния курс, веднага нарушавате баланса и се проваляте в изпълнението на макроикономическите изисквания. Няма икономическа логика да се притискат страните-членки да променят техните валутни курсове. За държавите, които имаха фиксирани валутни курсове или плаващ курс, но с много по-малък марж от плюс – минус 15%, беше разрешено да запазят установените в техните режими курсове до присъединяването към еврозоната. За България ще бъде същото. На страната ще ѝ бъде позволено да използва фиксирания курс, който действа в момента”, заяви еврокомисарят.

На въпрос, че именно тези плюс – минус 15% будят страховете на хората в България, той отговори, че е задължение на държавата, която влиза в ERM II, е да поддържа курс, който не се колебае повече от плюс – минус 15%.

“Нищо не пречи на държавата да поддържа курс, при който има по-малко отклонение или фиксиран курс. Точно така се случи в балтийските държави. Естония и Литва имаха валутни курсове, в Латвия режимът беше друг, но много наподобяваше валутен борд, припомни Домбровскис. – Казано по друг начин – плюс – минус 15% е ограничението, но всяка държава самостоятелно може да реши дали да има отклонение и дали да запази валутния си курс фиксиран.”

Той подчерта, че процедурите, с които България решава да влезе във валутния механизъм, са вътрешни въпроси за страната.

“По отношение на решението на парламента, бих казал, че то бе прието, за да предпази страната от една изключително невероятна ситуация, смята Домбровскис по повод решението на Народното събрание да даде мандат на правителството и БНБ България да влезе в еврозоната само при настоящия фиксиран курс.

По думите на Валдис Домбровскис възможното забавяне при влизането в ERM II е заради няколко предварителни задължения, които е поела страната ни.

„Изпълнението на някои от тях се наблюдава от Европейската комисия. Там нещата в общи линии се развиват много добре. Има и други, които се наблюдават от Европейската централна банка. Те са свързани с различни законови и технически промени, необходими за присъединяването към валутния механизъм, обясни еврокомисарят. – Говорим за промени, които са в унисон с изискванията на ЕЦБ, гарантиране на независимостта на централната банка и т.н. Спомняте си, че бяха направени оценки на качеството на активите и стрес тестове в определени банки и две от тях имат нужда от рекапитализация. Доколкото ми е известно, всичко върви по план и не виждам причина за закъснения.“

Валдис Домбровскис е убеден, че няма тайно споразумение, което да предшества влизането на България в ERM II, каквито коментари направи проф. Стив Ханке, който е смятан за баща на валутния борд у нас.

„Не съм запознат с никакви тайни споразумения. Както знаете, задълженията, поети от България, за да влезе във валутния механизъм, са много добре известни. Работата ни се основава единствено върху тях“, категоричен е еврокомисарят.

Той подчерта основният проблем на България е неравенството, какъвто извод направи и мисията на МВФ преди дни.

„Именно, когато говорим за доходите и неравенството, това е проблем. Ние следим този въпрос отблизо и сме го поставяли нееднократно в докладите си с оценка на икономическото състояние на всяка държава. Такива предстоят и следващата седмица. Проблемът стои и за нас е важно той да бъде разрешен. Бих добавил, че това няма много общо с дискусиите около еврото, защото ако погледнете петте страни с най-висока степен на неравенство в ЕС, това са Румъния, България и трите балтийски държави – т.е. две страни извън и три част от еврозоната. Това няма толкова общо с еврото, колкото с начина на функциониране на отделните държави и системите им за социална защита, въпросът със заплащането и с данъчно – осигурителната система", анализира ситуацията Домбровскис и уточни, че това се отнася до данъчното бреме за най-нискодоходните групи.

Съветът на вицепредседателя на ЕК е България да работи за разрешаване на тези въпроси.

Икономически новини четете на Investor.bg

 

 


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
много им се иска да ни лапнат
и бързат преди на народа да му светне и да изрита гербавата антибългарска по.мия
тия приказки ги разправяй на
чехия
унгария
швеция
дания
норвегия
полша
все бедни даржави дето е искат и да ви го помиришат еврото
ако народа смъкне тия ***- ще ни хванете в еврото на куково лято
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свърши се! Да плачете и да не плачете, цените отлетяха. Може да закъснеем за "чакалнята" , може и да не влезем в нея изобщо. Това няма значение за пъргавелковците. Щом само се заговори за евро, всички изприпкаха да повишават цените, нищо, че още не се вижда и на хоризонта евро! За по-сигурно! Пък, ако вземе даже да се гътне и проклетия борд! Толкова силно го искат това нещо някои!
132
1
 
1
 
! Отговори
15205 преди 1 месец
Този куурс ни хвърля в тотален срив, именно. Заплатата ще стане 450 евро, а ми предстои пенсиониране. Но сметката за ток - 80 евро. Билетчето за трамвай ще бъде 1.60 евро. Не споменавам спестяванията, защото нямам. На личната лекарка за, да ми откаже направление, ще броя 3 евро. За това положение се погрижиха всички управляващи през последните 30 години.
131
0
 
0
 
! Отговори
62725 преди 1 месец
До ..
Много по-лесно е проевро настроените да се заселят в някоя страна в ЕС, а антиевро настроените да си останат тук с валутен борд. Така няма да има нов повод за взаимни нападки и обвинения и всеки ще живее в съгласие със своя възглед. Анти евро не означава неременно проЕвразия, да сме наясно.
130
4
 
0
 
! Отговори
.. преди 1 месец
хората, които не искат Еврозона, която е част от европейския ни път и част от това да станем някога и ние нормални хора с нормално ежедневие, да заминават още сега за ЕВРАЗИЯ/ РУСИЯ И всичките им реципрочни.
129
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До 124. Когато започне да работи и да вкара в затвора евро-краварските тролове по същите 2 параграфа!
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук се подвизават едни немско-френски тролове, агенти на немско-френският проект. От там получават възнаграждения явно за да заблуждават българите да се откажат от националната си валута. Като махнем рубладжиите, тези какви са - ЕВРАДЖИИ. Купили са душите им само че с ЕВРО. Който продава душата си за чужда валута не е ли продажник?
С какви очи призовават Гешев да мачка хората които си искат българският лев?
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До :D

Забравяш че беше забранено на физични лица да купуват долари, после МВФ рекетираха Луканов да разреши до 1000 долара, а после Костов го отмени и всички се юрнаха да купуват доларе въпреки че имаше визи ио нямаше как да работят в ЕС и САЩ за долари и марки. Разрешиха и огромен брой пирамиди, валутни бюра и банки и те скриха всички банкноти в долари и вдигнаха курса на 2000 лева, който и сега е 1820 лева близо но по костовите левове 1,82.
126
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еврото няма да ни спаси от бъдещи кризи и напротив, ще ни накарат да плащаме дългове на другите държави. Чакалнята означава отклонение плюс-минус 15 % от курса на лева, което е загуба -200 лева на заплата от 1000 лева примерно.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Костов
"ти и сега жеш да си ги смяташ в евро тези неща. Смяташ 1 евро = 2 лева и готово. на ум ножеш да си ги смягаш колега."

ИМА ЕДНА МАЛКА НО МНОГО СЪЩЕСТВЕНА РАЗЛИКА:
- ПО ТВОЯТА ПРЕПОРЪКА СКОРО МОЖЕШ ДА СЕ ОКАЖЕШ НАНОВО В " ЕФЕКТА ВИДЕНОВ" И ДА КОНСТАТИРАШ ЧЕ НАНОВО СА ТЕ ПЛАДНЕЖКИ ОБРАЛИ -ТОВА СМУЩАВА ЦЕЛУКУПНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД

МОЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА БАНКОВИ СМЕТКИ В ЛЕВА/ЕВРО ПРЕМАХВА ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ

ЗАПИТАЙТЕ СЕ ЗАЩО НЕ СЕ РЕАЛИЗИРА !
ИМА ЗЯЩО !
124
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не мога да разбера защо се притесняват червените бабички за спестяванията си , които и без това така охотно изхвърлят от балкона на ромските телефонни измамници?

А после реват и че държавата ги развъждала, а по тоя начин за благосъстоянието им са виновни тъкмо те!
123
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕШЕВ??

КОГА ЩЕ ПОЧНЕШ ДА РАБОТИШ И ДА ВКАРАШ В ЗАТВОРА РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ ПО 2 ЧЛЕНА ОТ НПК:

1.ВСЯВАНЕ МАСОВА ПАНИКА
2. ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ В ПОЛЗА НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА!
122
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ми ся ко праим, рубладжии?

главната ви опорка падна, бегайте до фабриката за тролове в петербург за нови внушения, айде!
121
0
 
8
 
! Отговори
бай х преди 1 месец
Зам.-шеф на ЕК: България ще влезе в ERM II и еврозоната със сегашния валутен курс......
.... а със какъв курс ще излезне от чакалнята се пита в задачата ?
120
3
 
12
 
! Отговори
Какво им пречи Лева преди 1 месец
Това са държавите които са запазили националните си вълути и не са към Еврото:
Дания, Швеция, Унгария, Полша, Румъния , Англия , Хърватия, Чехия, България. Също и Норвегия Швеицария но те не са членове на ЕС.

Влизането в Еврото е лесно , но излизането е трудно.
119
2
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 месец
Интересно, а как ще излезе, на гол тумбак чифте пищови ?
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Администрацията се увеличава, нетното население намалява.Бюджетът на ЕС се свива, кохезиите намаляват.Няма от къде да се краде толкова и тъпо няма пари.А тия Поршета, яхти и слугини, лапат.Затова да вдигаме данъците навсякъде и да махаме борда!Като минем към еврото и разкараме фискалните бюджетни ограничения, можем дори да дигнем заплатите 2-3 пъти (и цените разбира се), да прибираме повечко евра в бюджета и да си го делкаме по нашенски.Това ще ни направи абсолютни шампиони по нарастване на БВП.
117
8
 
11
 
! Отговори
:D преди 1 месец
Нека се върнем малко назад:
1981: "В България СПИН няма и не може да има! Той противоречи на ценностите на Развитото социалистическо общество!"
1991: "След като либерализираме (освободим) цените на стоките и услугите, тя няма няма да се повишат!"
1996: Виденовата зима "Който купува долари над официалния курс прави неизгодна сделка!" Малко по-късно 1USD се обменяше за около 3000.00лв.
20XX: "ЦКБ е банката на държавните институции. Тя няма как да фалира".
А сега разбрахте ли защо не вярваме?!
116
5
 
4
 
! Отговори
цецо пинъса преди 1 месец
стига лъгали хората бе!купувайте злато и спокойно
115
5
 
3
 
! Отговори
До 115 Зоро преди 1 месец
Има голяма вероятност дядо ти да е бил комунист.Я не обичам комунистите,оти не хора.