170 000 млади нито работят, нито учат – в сивия сектор ли са?

Държавата иска да привлече този ресурс на пазара на труда
22 фев 2020 20:08,
108
170 000 млади нито работят, нито учат – в сивия сектор ли са?
Снимка: Pixabay

170 хиляди души на възраст от 18 до 29 години не работят и не учат, отчитат от Министерството на труда и социалната политика.

Държавата се заема да привлече този човешки резерв на пазара на труда, предава БНР.

Социалното министерство ще проверява регистрите на учениците, студентите и други бази данни, за да засече къде се намират младите хора, с какво образование са. За част от тях има предположение, че се трудят в сивия сектор. Министър Деница Сачева заяви, че вероятно става въпрос за дейности в селското стопанство, строителството, без да имат съответните законни трудово-правни отношения.

"Вероятно, има и една друга категория млади хора, които са заети в различни бизнеси, които са интернет базирани в т.нар."платформена икономика". Получават съответно поръчки и възнаграждения от чужбина без те да са на светло, така да кажем, в този момент. Всички тези хипотези работни, с които започваме това проучване, ще видим дали ще намерят своето потвърждение, но се надяваме в първата половина на тази година да можем да излезем пред вас конкретни данни в тази област", посочи министърът.

През 2019 г. най-голям е ръстът в заетостта при хората между 45 и 54 години. Те са били с 30 хиляди повече от предходната.

Само шест държави в ЕС са били с по-ниска безработица от българската - Чехия, Германия, Полша, Малта, Унгария и Нидерландия. Средно месечно без работа у нас са били малко над 180 хиляди души. Най-голямо е било търсенето на работна ръка за преработващата промишленост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
21
 
! Отговори
фигаро преди 4 години
не са в сивия сектор а в Западно германския сектор .
48
1
 
25
 
! Отговори
билетотъркач преди 4 години
айдееее поредната поръчкова статия този път насочен към младите да си мислят че с такъв статии много мислели за тях защо са ви младите да може да ги превъртяте през два-три месеца работодателите да ги сменят да им работят за ниско заплащане и да ги заменят с други ли???...за това ли са им нужни млади работници???...то скоро и тази елементарна схема на работодателите ще свърши как заменят едни хора с други и така само обещават високи заплати а реално свеждат разходите за си за труд до минимум!!!
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази статистика влизат и младежи, които имат български паспорт, но никога не са живяли в България. Пак някой ще отчита дейност.
46
13
 
4
 
! Отговори
българин преди 4 години
Едва ли са в " сивия сектор"! Не . Просто не работят! Мама и тати ги издържат! А тия млади мъже. Ако бяха ходили в казарма войници. Мирогледа им за живота.Щеше да е на ниво!-:) А сега живеят сякаш.В едно безвремие! " Демокрация" е!
45
2
 
13
 
! Отговори
Гегата преди 4 години
Младите печелят от инстаграм и отсрещи по хотели в чужбина ,младата плът се търси...
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да но много от тях са законно в чужбина учат или работят. В България няма такава статистика и защо. В Германия чрез здравното осигуряване заявяваш къде си т.е. прекъсваш си здр. осигуровка, защото си в чужбина или родителите ти те осигуряват до 25 г., защото учиш, но се знае какво се случва. В България текат осигуровките и можеш да ги спреш само ако си в държава извън ЕС, ако си в ЕС просто не можеш да ги спреш.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без образование са и са неграмотни, особено по математика.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешна работа...
41
0
 
8
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
До АнонименВ селото е истината другото е схема
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а у дома нямаш приход ,но нямаш и разходАко си на село, само си цепиш дърветата, дам си шиеш дрехите от животните, сам си правиш сапуна и прочие ... става и без разходи!
39
8
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Добро съчинение си написал! Ако е така,разбирам го шефа,веднага е разбрал,колко струваш.......А за ,,отлитането" от къде взе пари и как точно и защо те приеха с,, отворени обятия"без стаж,препоръки , местен опит и език??? Ех дечурлига неграмотни и неинформирани,накъде с този мозък бе ,,вишисте" лъжлив???
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хехехе, чухте ли? Някакви 29-годишни ги наричат "млади" :) :)А как искаш, да ги наричаме? Преди да критикуваш, кажи какво би направил ти по-добре?
37
3
 
24
 
! Отговори
Роко преди 4 години
В Бг на младите до 35 г. гледат като на риби дето бачкат за малко кинти,а на над 40 г . ги водят за дърти лисиции не ги вземат .Работника има едни 5 години(35-40) дето го цедят с празни обещания и го зарязват после....А младите не работят щото като тръгнеш на работа имаш разходи-300-400 лв за дрехи път храна и тнт., а у дома нямаш приход ,но нямаш и разход.Отидеш бачкаш в ЕС 1 год спестиш 10 хилк,и в Бг цела година яйляк като свършат пак в чужбина и те така....
36
1
 
12
 
! Отговори
Сектор Г преди 4 години
Някои от тях са във кафявия сектор.
35
7
 
7
 
! Отговори
Агент Милър преди 4 години
Всички тези 170 000 млади хора са агенти на КГБ и ГРУ и получават пари от Русия и затова не работят.
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе кой работи при живи родители, бе, ей?!
33
0
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
60/40
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оправните млади хора се оправят сами , остналите кибичат ,хленчат и чакат някой да им предложи работа за "добра" заплата
31
0
 
9
 
! Отговори
Бахуро преди 4 години
Направо са в кафявият сектор.Или просто са имигрирали, но властите в БГ не знаят.
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Профил по етнос имаме ли?? Много отговори ще получим там ..