170 000 млади нито работят, нито учат – в сивия сектор ли са?

Държавата иска да привлече този ресурс на пазара на труда
22 фев 2020 20:08,
108
170 000 млади нито работят, нито учат – в сивия сектор ли са?
Снимка: Pixabay

170 хиляди души на възраст от 18 до 29 години не работят и не учат, отчитат от Министерството на труда и социалната политика.

Държавата се заема да привлече този човешки резерв на пазара на труда, предава БНР.

Социалното министерство ще проверява регистрите на учениците, студентите и други бази данни, за да засече къде се намират младите хора, с какво образование са. За част от тях има предположение, че се трудят в сивия сектор. Министър Деница Сачева заяви, че вероятно става въпрос за дейности в селското стопанство, строителството, без да имат съответните законни трудово-правни отношения.

"Вероятно, има и една друга категория млади хора, които са заети в различни бизнеси, които са интернет базирани в т.нар."платформена икономика". Получават съответно поръчки и възнаграждения от чужбина без те да са на светло, така да кажем, в този момент. Всички тези хипотези работни, с които започваме това проучване, ще видим дали ще намерят своето потвърждение, но се надяваме в първата половина на тази година да можем да излезем пред вас конкретни данни в тази област", посочи министърът.

През 2019 г. най-голям е ръстът в заетостта при хората между 45 и 54 години. Те са били с 30 хиляди повече от предходната.

Само шест държави в ЕС са били с по-ниска безработица от българската - Чехия, Германия, Полша, Малта, Унгария и Нидерландия. Средно месечно без работа у нас са били малко над 180 хиляди души. Най-голямо е било търсенето на работна ръка за преработващата промишленост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Броя колко са се асоциирали като "алкашами".Ха ха ха голям майтап!
8
1
 
22
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
РОМИТЕ не си търсят работа
7
1
 
21
 
! Отговори
Българин преди 4 години
За тези заплати толкова!Дори да е патриот младия човек, все пак иска малко да разпусне, ама заплатите в БГ са африкански.Момчетата се чувстват притиснати от момичетата и обратно, после се чудят защо обират банки.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната стъкмистика тези които могат и искат да работят го правят у нас или навън и за какви млади пишете за тези от маАлата ли!?!?!? Защо им е да работят като социалните които им се дават за развъждане стигат за скотското им съществуване отделно каквото "намерят" по къщите и дворовете на хората.
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еее ама нали разправяха само преди 2 месеца че безработицата била супер ниска, нещо измислено като 3-4% ... а сега само 2 месеца по късно се оказват едни 170000 които неработели ... интересно
4
5
 
10
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Аз тези лентяи ги наричам "алкашами"!Кратко точно и ясно!
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни и същи статии...всеки месец!!
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От регистрираните ама има от 4 милиона население 1 милион нерегистрирани дето емигрират
1
14
 
22
 
! Отговори
Тийн преди 4 години
Хехехе, чухте ли? Някакви 29-годишни ги наричат "млади" :) :)Скоро ще говорят за "млади пенсионери" :Д ;)