Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ

Продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ
22 фев 2020 12:28, Елка Василева
191
Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ
Снимка: архив, БГНЕС

От началото на годината "Газпром" е прекратил транзита на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония. Държавата вече трупа загуби, обясни пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година, съобщи министър Теменужка Петкова. По думите ѝ единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток" - газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток".

Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на "Балкански поток".

Министърът коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център у нас - "Балкан". По думите ѝ са нужни две условия, за да бъде изпълнен проектът – първо, да бъде изградена цялата липсваща газова инфраструктура, която ни свързва със съседните държави, и второ, газовата борса да заработи с различни източници на природен газ.

Още по темата

Министърът увери също така, че продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ. Основание за разговорите с "Газпром" е решение на Европейската комисия, която разследва руската държавна компания за монопол. Предвижда се новата цена да се формира на базата на континенталните газови хъбове и в случай, че тя е по-ниска, България има право да поиска намаляване и на доставната цена на "Газпром".

Петкова коментира и бъдещата Зелена сделка на Европейския съюз. Министърът определи като временно решението да бъдат заменени въглищните централи с такива на природен газ.

„ Въглищните централи няма как да излязат от употреба, защото са свързани с нашата енергийна сигурност. Ясно сме заявили пред Европейския съюз, че планираме централите ни да работят до 2030 година с хоризонт на действие до 2050 година“, каза Петкова.

„Смятаме, че трябва да се помисли също така какви мерки да бъдат предприети по отношение на държавите извън Европейския съюз, така че и те да се съобразяват също с новите екоизисквания. Иначе ние ще намалим конкурентоспособността на нашата икономика в сравнение с тази на нашите съседи“, допълни министърът.

Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000.

Министърът коментира и предложените законодателни промени от депутати от ГЕРБ, с които по-големите битови потребители на електроенергия ще трябва да купуват ток от свободния пазар. Това са всички абонати, присъединени на мощност над 50 киловата за бита и 30 киловата за бизнеса.

„ Смятам, че това е едно добро, справедливо решение, ще има дискусия разбира се, но смятам, че това е добра стъпка в посока на окончателното либерализиране на пазара на електрическата енергия и до пет години той да бъде освободен изцяло“, каза Петкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 4 години
Така ще е , щом слушате американски "експерти " ! Изпусни питомото , гони сега дивото !
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петкова - губим много по- вече , че вашата бандитска партия е на власт!!
134
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 165Когато дадена държава не им играе по свирката руснаците не си изпълняват договорните задължения. Какво по-явно доказателство за това за какво служат газопроводите им всъщност?
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има загуби защото не знаем какво говорим.Спряха ни газта но нали чакаме американската тя ще компенсира загубите.
132
0
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Как ги водите тези преговори: ти от София, Газпром от Москва? Така далече няма да стигнете, стрино Нушке! Ти - най-много до Върбакова...
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова сме на тоя хал, защото родоотстъпниците използват всяко нещо от което може да се направи жълт скандал за да потопят всеки опит да се измъкнвм от блатото. Някои от пишещите в този сайт са жив пример за това и са готови да се продадат за копейки или дори без пари, за да сме в тинята.
130
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 144На русофилската празна кратуна й е интересно,, тъй като тя вижда неща които не са там. Когато някой каже че не го интересува кой какво печели или губи между две държави, които нямат общо с дискутирания проблем включващ България, русофислката шамандура обявява, че това означава, че някой говори за "незначителни" събития/загуби и пр. Също само на русофиската кратуна може да й хрумне, че отношенията между Русия и Украйна могат да са "неудобни" за някой който го интересува България
129
5
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Никакво намаляване на цената за вас,айдуци!Искате още повече да грабите,а?
128
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде се скри Нинова, другите боядисани в червено.Стоят в някой ъгъл и се червят, чакат да минат три дни и да се забрави, и после пак на луканките от колетите.
127
1
 
11
 
! Отговори
До 151 преди 4 години
Ние да не сме будали, бе? Все едно вместо да си наточиш вода от чешмата, да ходиш до магазина за бутилирана. Бакооо, къде ни търсиш?
126
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааааа, ко стана, ве? Нали много отворени бяхте? Нали раша хайбрид енеми ви залива? Ко стана сега, бе? Няма пари за манекенки и къщи в Барса? Вай, вай...
125
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разследват и записите Ало Ваньо - Мишо Бирата при които Премиерът на България нареди на Данъчните да изтеглят проверка от складовете за амфети на съдружника му Мишо Бирата.Малко след това в разтояние на 3 седмици бяха убити Мишо Бирата, жена му и Ваньо Танов.Това също би трябвало да се разследва.
124
2
 
27
 
! Отговори
джо преди 4 години
Не се кахърете, сега боко ша спре Хъба след консултации и хорово пеене с Х. М. След това ще настане благоденствие. Лично братята ще пуснат тръбопровод по дъното на Атлантика а за България газа ще е безплатен. Нали като спряхме Южен поток и Русия направо се срина икономически. После ще построим още десет , не двадесет магистрали и ще станем центъра на Европа. Тук ще идва мало и голямо на супер курортите ни и да прегръщат вожда.
123
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А можеше всичко такси от Южен поток да влизат при нас... бойко е *** и не можа да схване (или го направи съвсем целенасочено, като гледам как си другаруват с дпс), че освен всичко друго, Турция ще ни държи за т*полите.
122
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще компенсираме загубата с внос на по-евтин втечнен газ през терминала в Александрополис. Те какво си мислят рашките!?
121
1
 
36
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
До Мирослав Мирко и защото е толкова неизгодна сделка турците без много да му мислят ни я взеха. Сега Мирко си купуваме газчицата от турските братя, е то така е по-демократично. Газта минава през Турция или Гърция, нищо че е руска, ама вече пречистена, демократична.Отивай на училище и се научи да смяташ!Винаги първия по веригата печели най-много!
120
3
 
41
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Стига, не мога да повярвам!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Наистина ли губим пари.Зюмбюл ли си, лале ли си или теменужка.С големи думи ще ви го напиша: КОРУПЦИЯТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВАШИТЕ МОЗЪЦИ.Политиците в България винаги са били пълна нула! А сега можеше да сме транзитьор 1 на Балканите!!!!!
119
2
 
32
 
! Отговори
Няма такава...... преди 4 години
Всъщност тази държава от какво печели ???? Какво произвежда? Само със заеми не става.....
118
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 131ти сис.....отчайваща неграмотносттая газ природната - през 84 -88 година никога не се е ползвала за колитогава се ползваше само пропан-бутанколите на метан се появиха доста по късно - защото проблема е със съхраняването на газа виж колко тежи една кола на природен газ и ще ти стане ясноако въобще те интересува понеже важното за гербераста е да изсипе кофата с *** върху някой даже и без да знае защо - защото така са му наредили от краваршингтон
117
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе продажниципри южен поток щяхме да печелим по 500 милиона на година от транзит110 милиона е само транцзита за турцияи понеже вие го спряхте слугите на американците народа го отнасяамериканските слуги които подариха на бедна америка 3 милиардасамо парите от транзита за 5 години са цената на аеца в козлодуй това племе герберското закопаването му е малко и има наглост да ни обяснява че губим ат транзитаами нали вие ни уредихте да плащаме на турците за транзит а не те на насмизерници