Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ

Продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ
22 фев 2020 12:28, Елка Василева
191
Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ
Снимка: архив, БГНЕС

От началото на годината "Газпром" е прекратил транзита на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония. Държавата вече трупа загуби, обясни пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година, съобщи министър Теменужка Петкова. По думите ѝ единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток" - газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток".

Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на "Балкански поток".

Министърът коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център у нас - "Балкан". По думите ѝ са нужни две условия, за да бъде изпълнен проектът – първо, да бъде изградена цялата липсваща газова инфраструктура, която ни свързва със съседните държави, и второ, газовата борса да заработи с различни източници на природен газ.

Още по темата

Министърът увери също така, че продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ. Основание за разговорите с "Газпром" е решение на Европейската комисия, която разследва руската държавна компания за монопол. Предвижда се новата цена да се формира на базата на континенталните газови хъбове и в случай, че тя е по-ниска, България има право да поиска намаляване и на доставната цена на "Газпром".

Петкова коментира и бъдещата Зелена сделка на Европейския съюз. Министърът определи като временно решението да бъдат заменени въглищните централи с такива на природен газ.

„ Въглищните централи няма как да излязат от употреба, защото са свързани с нашата енергийна сигурност. Ясно сме заявили пред Европейския съюз, че планираме централите ни да работят до 2030 година с хоризонт на действие до 2050 година“, каза Петкова.

„Смятаме, че трябва да се помисли също така какви мерки да бъдат предприети по отношение на държавите извън Европейския съюз, така че и те да се съобразяват също с новите екоизисквания. Иначе ние ще намалим конкурентоспособността на нашата икономика в сравнение с тази на нашите съседи“, допълни министърът.

Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000.

Министърът коментира и предложените законодателни промени от депутати от ГЕРБ, с които по-големите битови потребители на електроенергия ще трябва да купуват ток от свободния пазар. Това са всички абонати, присъединени на мощност над 50 киловата за бита и 30 киловата за бизнеса.

„ Смятам, че това е едно добро, справедливо решение, ще има дискусия разбира се, но смятам, че това е добра стъпка в посока на окончателното либерализиране на пазара на електрическата енергия и до пет години той да бъде освободен изцяло“, каза Петкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няколко исторически факти за любовта на работа към българите ;Когато се учредява българската екзархия руснаците са били против защото на балканите според тях нямало нация българи, а имало само гърци и сърби, ФАКТ.Когато България извършва съединението с Румелия, Русия е против и дори моли султана да нападне България, ФАКТ. След края на ПСВ, Русия иска България да бъде поделена между Сърбия и Румъния ФАКТ.През 1944 и 1945г заедно с комунистите в България избиха 35 000 невинни българи и докарах
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТук руски *** няма,аз не само ,че не съм никакъв ***,но и не служа на никого за разлика от слугите *** тук на които им плащат да злословят,но аз обичам България и знам кое е добро и кое зло за нея,тук става дума за изгодата на България и тя е - руска газ и български фирми печелещи от Русия,защото иначе ще умрем от глад и ще скочат цените на всичко до небето,от Русия имаме само полза и изгода,а от запада само грабеж и терор - ФАКТ!Българите трябва да печелят,а не да губят!
74
2
 
11
 
! Отговори
до А преди 4 години
Руснаците не са ми ниакакви братя......------------Свърши времето на "братятя", момче!!!Остана Бизнеса и Взаимно Изгодния Интерес!!!"Безплатното Сирене" е само в Капана!!!!!!
73
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименсметни...а рублите взели днес или са на изречение?
72
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Анонимен 84Какво ще правиш тогава?Ще чакаш да ти докарат газ и петрол от Америка ли?За Марешки чувал ли си, или ти си мислиш че той се занимава с петрол свързан с Щатите.Понякога ви се чудя на глупоста, която блика от вас троловете с жълто на устата.
71
0
 
11
 
! Отговори
Шрек преди 4 години
До скоро печелехме от транзитни такси, лесно може да се провери какво се е случило и съответно да се потърси наказателна отговорност за държавна измяна.Каскета да се задейства, но не ми се вярва да го направи.
70
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствените от които България има полза и печалба са руснаците - ФАКТРуската газ е по качествена и не се развалят машините - ФАКТРуската газ е по-евтина - ФАКТАко няма руска газ,цените за бизнеса и населението ще скочат до небето - ФАКТЗападняци и американците ни ограбват,а от руснаците имаме само полза - ФАКТ
69
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега малко да напишем за ползите които има България от "матушка"Русия и от братушките;България купува най скъпата руска газ в Европа когато за останалите е била 110 долара България е плащала 250 долара. Сега когато ЕС осъди Газпром за монопол и му нареди да предговори договора с България цената ще стане 110 долара.Лукойл единствената губеща рафинерия в света не е платила 1 лев данък печалба,при оборот от 65 млд евро откакто е в България. Честито на печелившите.
68
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ?Защото руснаците са ни извивали ръцете както обикновено го правят и вероятно има клаузи които предотвратяват неустойката при определени условия. Тия дето си мечтаят за транзитни обеми ако не слушкаме Москва са същите като тези, които са подписвали тия неизгодни договори:мекерета влюбени в Русия. Затова сме на тоя хал.
67
1
 
11
 
! Отговори
Благодарност преди 4 години
Да благодари на шефа си и на бъчи, която гордо заяви, че ББ е спрял трите енергийни проекта на руснаците!
66
10
 
4
 
! Отговори
Б преди 4 години
До АИ на мен не са ми никакви братя. Даже доста противни са ми.
65
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 74Срещу залога от 110 милиона стои руско влияние, което ни носи загуби от милиарди. Обективно, това няма да са всичките ни загуби от отделянето ни от влиянието на руските сатрапи, защото икономиката ни е овладяна от тях и раздялата ще е болезнена, но когато си преориетираме напълно икономиката ще сме много по-добре дори от сега. Безотказно, русофилчетата ведна избиват да правят сметки за най-уязвимата част от обществото. Не се притеснявайте, ние пари за децата намираме
64
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им щем ни газа, ни транзита на руснаците. Аман от рекетьори.
63
9
 
7
 
! Отговори
А преди 4 години
До АнонименРуснаците не са ми ниакакви братя, ако ти си им такъв заминавай да живееш при тях. Тук е България!
62
2
 
8
 
! Отговори
? преди 4 години
Защо се отказахте от неустойката, която руснаците дължаха за спиране на транзита съгласно договора с тях?!!!!
61
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ--------Ами, изтървахме "питомното", сега ще гоним "дивото"!За разлика от нас, Турция преследва националните си интереси, а не се опитва да угоди на други!Сега Турция хем ще трупа печалби, хем ще манипулира Русия, щото "кранчето на тръбата" е в турски ръце!А, ние за пореден път ще Д.Супата!
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не са руснаците и руската газ,цените на всичко ще се покачат и това ще е удар по бизнеса и населението,да не говорим,че руската газ е по-качествена от другата ,която ни предлагат,затова и немците искат руска газ - защото е по-качествена.
59
3
 
1
 
! Отговори
До72 преди 4 години
Е скоро е националния ти празник, та ще се подсетиш:))
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73Като не са забогатели, защо вият до небесата заради очертаващото се прекратяване на транзита, давате ли си сметка?
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТАСтранджа,само петниш името ,което си поставил,заради такива *** като теб,герберите губят,защото населението ни никога няма да застане против Русия и ще мразят такива като теб,които насилствено ги разделят с братята им руснаци!