Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ

Продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ
22 фев 2020 12:28, Елка Василева
191
Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ
Снимка: архив, БГНЕС

От началото на годината "Газпром" е прекратил транзита на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония. Държавата вече трупа загуби, обясни пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година, съобщи министър Теменужка Петкова. По думите ѝ единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток" - газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток".

Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на "Балкански поток".

Министърът коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център у нас - "Балкан". По думите ѝ са нужни две условия, за да бъде изпълнен проектът – първо, да бъде изградена цялата липсваща газова инфраструктура, която ни свързва със съседните държави, и второ, газовата борса да заработи с различни източници на природен газ.

Още по темата

Министърът увери също така, че продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ. Основание за разговорите с "Газпром" е решение на Европейската комисия, която разследва руската държавна компания за монопол. Предвижда се новата цена да се формира на базата на континенталните газови хъбове и в случай, че тя е по-ниска, България има право да поиска намаляване и на доставната цена на "Газпром".

Петкова коментира и бъдещата Зелена сделка на Европейския съюз. Министърът определи като временно решението да бъдат заменени въглищните централи с такива на природен газ.

„ Въглищните централи няма как да излязат от употреба, защото са свързани с нашата енергийна сигурност. Ясно сме заявили пред Европейския съюз, че планираме централите ни да работят до 2030 година с хоризонт на действие до 2050 година“, каза Петкова.

„Смятаме, че трябва да се помисли също така какви мерки да бъдат предприети по отношение на държавите извън Европейския съюз, така че и те да се съобразяват също с новите екоизисквания. Иначе ние ще намалим конкурентоспособността на нашата икономика в сравнение с тази на нашите съседи“, допълни министърът.

Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000.

Министърът коментира и предложените законодателни промени от депутати от ГЕРБ, с които по-големите битови потребители на електроенергия ще трябва да купуват ток от свободния пазар. Това са всички абонати, присъединени на мощност над 50 киловата за бита и 30 киловата за бизнеса.

„ Смятам, че това е едно добро, справедливо решение, ще има дискусия разбира се, но смятам, че това е добра стъпка в посока на окончателното либерализиране на пазара на електрическата енергия и до пет години той да бъде освободен изцяло“, каза Петкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РЕто още един, за когото 110 млн $ са джобни пари. Да напомня, с близо 200 млн лева на година могат да се преустроят поне 50 училищни сгради, което да позволи преминаване на едносменен режим в тях. Да се изградят/ осъвременят поне 5 свръхмодерни болници.Но това е едно нищо за демократичните баровци, потомци на Рачко Пръ,длето. Поздравления, баро.вецо ;)
55
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 66Любим похват на русофилите в България е да предричат бедствия, а когато вместо това се случи обратното само лицемерно си изместват твърденията. Когато България кандидатстваше за член на ЕС БСП се опитваха да спечелят изборите със заплахи как това щяло да ни съсипе и пр. Сега БСП реве че сме били бедни, НО В КОНТЕКСТА НА ЕС. Лицемери и продажници.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците да внимават в картинката и да не гонят руснаци и да не спират руски проекти,защото ще умрем от глад,западняците и американците само грабят до кокал и рушат в държавата ни,единствените от които имаме полза и изгода са руснаците,освен това са коректни и не ни насилват какво да правим или да не правим.
53
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 66а според мен до няколко седмици ще погнат руските ***.
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен до няколко години 90% от хората ще изпаднат в невъзможност да си плащат битовите сметки.Не че сега 60% не са така...А по телевизията върви реклама, в която героят и се нуждае от бърз кредит за да си плати тока.Без коментар.
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Загубихме много от спирането на ЮП,ограбиха ни и държавата западняците,Цецоууу е заграбил насила и ЧЕЗ и не се знае кой е истинския собственик,който надува цените на тока и хората плащат много над изразходеното,взеха ни тока и надуват жените и от американските централи,само дерат кожата на българите до кокал,а от Русия имаме полза и взаимоизгодни сделки и не ни ограбват като запада!
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Губим, защото сега съвсем ще ни съсипят с цени.
49
11
 
12
 
! Отговори
Р преди 4 години
Какво значи губим? Кои губят? Какво щяха да видят българите от тези 110 млн на година? По-богати ли щяхме да станем, пенсиите ли щяхме да вдигнем, как щеше да се промени живота на народа?
48
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 45Тък като сме по-кадърни и по-развити първо ще ви изтласкаме икономически, а след това ще се разправим и със срамните паметници на руската окупация.
47
16
 
4
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 4 години
Никакъв турски поток не ни трябва. По- далече от Русия и Турция...
46
16
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Договора за транзит с Русия бе да 2030 година, но никой от правителството не си направи устата за да иска неустойки. За сметка на това взеха заем от 3.5 милиарда лева за да построят тръба до Сърбия. Едва след 20 години като се изплати заема можем да вземем около 100 милиона годишно за транзит. България отвсякъде е прецакана за сметка на Русия и Сърбия. А русофилите се радват.
45
3
 
11
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Кафе сега Бойко тиквата може да си завре в з.адника Балканския поток и да разправя колко 30 милиона ще печелим от него след като губим по думите на министър от неговата партия 110 милиона, значи цифрата от загубите е минимум двойна на посочената от крадците!
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По селата е останала малко гора и дървета за отопление, но ромите са ги почнали и скоро ще ги привършат до изборите, за да гласуват. А Гешев гони Радев в София.
43
1
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Е , нали печелех ме ! Пак фалшиви новини
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тепърва ще почнем да трупаме много по-големи загуби от ЕС и НАТО. Идват спиране и закриване на мариците, АЕЦ Козлодуй, ще продължат да закриват и цели села и градове и т.н. и то май няма вече какво да се спира освен да се закрие.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въглищните централи щели да работят до 2050 г.То никой и не ни кара да ги затваряме. Но я кажи колко ще струва токът с емисиите, които ще трябва да плащаме? Как ще обясните на хората, когато утре битовите им сметки станат от порядъка на 300-400 лв. месечно за двустаен панел, за крушки, хладилник и пералня?
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа трябва да въведе данък Фейсбук, данък Гугъл, данък Инстаграм, данък Ютюб.Първа Франция ще го въведе, после Германия, Скандинавия. Последни ние ще го въведем.Оттам ще дойдат парите за еврофондовете.
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За компенсация на загубите ще построят още 4 американски военни бази. Салюмон Паси каза, че американските бази ще раздвижат икономиката на селата край тях.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе ние ще намалим конкурентоспособността на нашата икономика в сравнение с тази на нашите съседи, допълни министърът.А можем ли да я увеличим та да има работа за хората не от София ?
37
3
 
23
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Стрино Теменуго, мож ли сметна колко щеше да са приходите от ЮП?След преврата в Украйна беше ясно, че транзита на руски газ ще смени направленията.Газта за нас и Турция идваше през Украйна. С ЮП щеше да идва директно при нас, без да плащаме на Украйна и Румъния, но приходите от транзита към Турция щеше да останат. С турски поток това не е така. Сега се молим да има т.нар. балкански, но той е само една тръба от 16 млрд.кубика.ЮП щяха да са 4 тръби по 16 млрд., вземи молива и смятай.