Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!

България е тръгнала към общата валута в момента, в който се е присъединила към ЕС
Обновена: 23 фев 2020 10:18 | 23 фев 2020 07:30, Камелия Цветанова
525
Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно. Доходите растат с двуцифрени размери, средните доходи вече надхвърлят 1300 лева. Когато стартира този мандат, средната заплата беше около 880 лева. Има много показатели, които опровергават тезата, че държавата е в криза и институциите не работят". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по Нова ТВ.

Още по темата

Горанов отговори на критиките на опозицията и на президента, че българите са най-бедните.

"Проблемът на президента е, че от първите дни откакто стъпи в длъжност, се наложи да поеме изпълнителната власт. Той не можа да остане само в рамките на президентската институция както е по Конституция", смята Горанов. "Онзи ден ни заплаши със служебно правителство, което е всъщност е съществуваща в Конституцията правна възможност", отсече финансовият министър.

Той коментира, че президентът няма право да сваля доверие от правителството, това право има парламентът. Относно призивът на Румен Радев прокуратурата да се "огледа за повсеместната корупция в изпълнителната власт" Горанов каза: "Ако има някакви конкретни данни и доказателства, негово задължение като гражданин, освен че е държавен глава, е да подаде тези сигнали в прокуратурата. Гледам заявките на главния прокурор Гешев, че недосегаеми няма. Това е лесен казус за решаване", заяви финансовият министър.

Относно влизането на България в чакалнята на еврозоната, той е категоричен, че обикновените граждани няма от какво да се притесняват.

"Тези, които в момента развяват знамената като депутата Румен Гечев направиха така, че преди да има валутен борд левът рязко се обезцени. Именно поради страховете, с които в момента българските граждани са манипулирани, си заслужава да продължи дебатът за еврото", каза Горанов.

И припомни, че страната ни е тръгнала към еврото в момента, в който се е присъединила към ЕС. Той не е съгласен с твърденията на президента, че Португалия е обедняла след приемането на еврото.

"Нито една държава не е обедняла заради еврото. Напротив забелязва се рязко подобряване на икономическото състояние на тези държави", коментира финансовият министър.

Що се отнася до скандалите в хазарта, Горанов отхвърли обвиненията, че законът е позволявал операторите да не плащат необходимата такса.

"Законът е прилаган грешно през цялото време в съглашателство между Комисията и съответните хазартни оператори. Те са декларирали каквото им се е искало, а Комисията е приемала каквото те са декларирали", заяви той.

"Редовно сме виждали отчетите по начина, по който са декларирани", каза Горанов и отхвърли да е знаел за нарушаването на закона. Той допълни, че вече се претендират около 700 млн. лева с лихвите. Това са актовете, издадени от Комисията по хазарта.

"Не съм търкал билетчета на късмета. Наблюдавал съм много хора и съм ги съжалявал как зареждат гориво за 10 лева, а купуват билетчета за 30 лева. Може би затова се обединихме около предложението на г-н Симеонов да се опитаме да се ограничи достъпа до това", заяви Горанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
2
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""не ми давайте за пример Унгария и Румъния те дори не отговарят на изискванията за влизане в еврозоната, поради висок публичен дълг и инфлация"" А Швеция ,Дания ,както и беглеца Великобритания може ли да се дават за пример,а?
331
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се правят изводи на базата на 5 или даже 10 години е погрешно. Всеки човек на 35 и повече е преживял някакъв вид турболенция на финансовия пазар, има кризи, има цикли. Докато една система не се провери при реални трудни условия, не може да се нарече устойчива. Еврото се видя в чудо при Гърция, сега не смеят приложат същите необходими мерки в Италия, защото не знаят как. И е взривоопасно Ако сме в "чакалнята" ние ще даваме пари на Италия, но те на нас при нужда - не.
330
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно приемането на еврото здраво му бърка отзад на Путин. Постовете на троловете на Решетников са почти толкова , колкото под статиите за Ф-16.
329
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да ми обясни разликата:В учебниците по история една държава когато е по-силна от друга задължава по слабата държава да плаща трибут ако не иска да и се случи случка. Обикновено се нарича васалитет. В днешно време Турция принуждава ЕС да плаща такса плащайте ни милиарди за са не ви пускаме твърде много бежанци. Това не е ли трибут? Това не е ли унизителен васалитет за ЕС? ЕС се е превърнал в посмешище.
328
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Унгария също има много немски заводи за авточасти. Просто са по-близо и по-евтини. Също толкова просто могат и да се изнесат. както го правят често и навсякъде по света. Много е лошо да се зависи само от едно производство. Загиват включително многомилионни градове.
327
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2-те най-богати държави от източна европа Словения и Естония, са въвели еврото, така че не ми давайте за пример Унгария и Румъния те дори не отговарят на изискванията за влизане в еврозоната, поради висок публичен дълг и инфлация
326
5
 
10
 
! Отговори
Словакия преди 4 години
Словакия в последните години почна да произвежда над 1 милион автомобила на година с население от нищо и половина. И с драхми да бяха щяха да имат ръст.
325
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да ми обясни какво направи ЕС за да защити целостта на Украйна при конфликта 2014-та година? Не влизам в темата кой е прав и кой е крив и къде трябва да е Крим.Въпросът е, че формално ЕС бяха против откъсването на Крим. И въпросът е, че на никого не му пука за мнението на ЕС. Ако ЕС беше работещ съюз с тежест, мнението на ЕС щеше да се взима под внимание и такива неща нямаше да могат да се случват освен ако ЕС не каже ОК. Но истината е, че ЕС е импотентен. И му се присмиват.
324
4
 
14
 
! Отговори
просто е преди 4 години
Цъфнахме и вързахме ли след като влзявохме в ЕС?Е те такова ще е и 10 години след приемането ни в ЕЗ.Само че преди това ще ни лашкат 10 години в чакалнята, и ще ни изтупат като брашнян чувал.
323
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само един пример, реди 15 години Унгария беше абсолютен лидер в източна европа, а Словакия беше най-слабо развитата страна от т.н. Вишеградска четворка, днес Словакия, която е единствената страна от групата въвела еврото, е най-богатата страна от същата тази четворка, а Унгария е на опашката, това са фактите, па Вие си плюите колкото искате срещу еврото, България трябваше още преди 4-5 години да започне процедура по въвеждане на еврото, но на банковото лоби не му изнася7
322
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да ми обясни колко ефикаснен и ефективен бе процесът на ЕС по отмяна на смяната на лятното и зимното време. Няколко ГОДИНИ дискусии, цифра милиони похарчени за бюрокрация, пълен хаос. И още не е завършена тази реформа. Ако ЕС работеше като хората щяха да сложат един човек да разработи концепция за 3 дена с точно предложение коя държава в коя зона остава, дава се за гласуване и минава. Ама ЕС не работи така. ЕС не работи.
321
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Bad Company Заплатите ще загубят покупатлена пособност, ако съдим по ефекта на еврото във всяка една друга страна. Пишеш, колкото да не заспиш, и сам попадаш в една то точките, които си постнал.
320
12
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
При Горанов имаме икономически разстеж, стабилна банкова система, сигурност на влоговете, ниска инфлация... - понякога и дефлация... - нямаме причина да не му вярваме... - ако на него не вярваме то на кого да вярваме - на Гечев ли...
319
9
 
7
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
"*** е изпаднал в истерия... - впрегнал е всичкото "боец" рушовили да плюят по еврото... - наясно е, че влезем ли в еврозоната - край на руското влияние в България.." И как ще стане това.Опитайте да помислите,колкото и това да е трудно, мъчително и невъзможно за вас.Та и сега лева е " вързан" за еврото и в това е проблема на интелектите от ГЕРБ При приемане на еврото трябва да сложим в ЕЦБ 1 милиард,който ще вземем от БНБ.Просто валутните ни резерви ще са на европейско разположение,
318
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
То и в КТБ уж всичко беше сигурно, даже по времето на Бойково правителство Цветан Василев бе награден като банкер на годината, пък после - всичко се срина.И сега се чудят кой сектор да ударят и как да бръкнат в джобовете на хората. То не са софтуери за управление на продажбите, то не са хем патентен данък, хем туристически данък за стаите под наем за краткосрочно пребиваване, то не е хем данък МПС, хем винетка и тол такса, то не е оскъпяване на тока заради зелена енергия. Не им вярвам изобщо.
317
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да ми обясни как сработи директивата на ЕС за защита на личните данни? Ефектът за гражданите бе нулево подобрение на защитата на личните данни и губене на милиарди часове в кликане дали сме съгласни с бисквитките. Ефектът за бизнеса бе милиарди похарчени преработване на уебсайтове и системи за изпълняване на директивата. Браво, ЕС, пълен виц сте.
316
1
 
8
 
! Отговори
12г ЕС - 12 г. ЧСИ преди 4 години
Веднъж да те излъжат - срам за тях. Втори път да те излъжат - срам за тебе.Ентусиазма по приемнането ни в ЕС беше разбираем.Но след 12 мъчитлени години, пак ли ще си го причиним?Мигар ще повярвате на новите шеметни капели за светлото бъдеще?
315
17
 
14
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Опорните точки на руските ***:1. Пишете максимален брой постове и солидно ги подкрепяйте с плюсчета2. Няма значение, че пишете глупости и абсолютни лъжи.3. ВАЖНОТО Е да се всява страх. СТРАХ, СТРАХ И ПАК СТРАХ!4. Ако има смислен коментар който ви оборва го игнорирайте.5. Давайте "примери" с държави които не са приели еврото от ЕС. Няма значение, че са само девет а другите са деветнадесет .6. Много важно е да се повтаря често лъжата, че заплатите ще паднат а цените-вдигнат.
314
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то другарето по цел ден ни говорят против еврото, ама ако ги питаш в каква валута си държат парите, почват да заекват, щото са в евро
313
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
скоро някакъв финансов началник от ЕС каза, че ние имаме финансова стабилност, НО сегашният ни голям проблем са ниските доходи. По изискване, за да се влезе в еврото, доходите трябвало да бъдат поне 70 % (май) от средните за еврозоната. За тази цел единственото , което е сигурно, че ще се предизвика инфлация. Което между другото означава, че старите осигуровки, по които се изчисляват пенсиите, ще доведат до още по-голяма пропаст между млади и стари.