Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!

България е тръгнала към общата валута в момента, в който се е присъединила към ЕС
Обновена: 23 фев 2020 10:18 | 23 фев 2020 07:30, Камелия Цветанова
525
Горанов ни убеждава: Нито една държава не е обедняла заради еврото!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно. Доходите растат с двуцифрени размери, средните доходи вече надхвърлят 1300 лева. Когато стартира този мандат, средната заплата беше около 880 лева. Има много показатели, които опровергават тезата, че държавата е в криза и институциите не работят". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по Нова ТВ.

Още по темата

Горанов отговори на критиките на опозицията и на президента, че българите са най-бедните.

"Проблемът на президента е, че от първите дни откакто стъпи в длъжност, се наложи да поеме изпълнителната власт. Той не можа да остане само в рамките на президентската институция както е по Конституция", смята Горанов. "Онзи ден ни заплаши със служебно правителство, което е всъщност е съществуваща в Конституцията правна възможност", отсече финансовият министър.

Той коментира, че президентът няма право да сваля доверие от правителството, това право има парламентът. Относно призивът на Румен Радев прокуратурата да се "огледа за повсеместната корупция в изпълнителната власт" Горанов каза: "Ако има някакви конкретни данни и доказателства, негово задължение като гражданин, освен че е държавен глава, е да подаде тези сигнали в прокуратурата. Гледам заявките на главния прокурор Гешев, че недосегаеми няма. Това е лесен казус за решаване", заяви финансовият министър.

Относно влизането на България в чакалнята на еврозоната, той е категоричен, че обикновените граждани няма от какво да се притесняват.

"Тези, които в момента развяват знамената като депутата Румен Гечев направиха така, че преди да има валутен борд левът рязко се обезцени. Именно поради страховете, с които в момента българските граждани са манипулирани, си заслужава да продължи дебатът за еврото", каза Горанов.

И припомни, че страната ни е тръгнала към еврото в момента, в който се е присъединила към ЕС. Той не е съгласен с твърденията на президента, че Португалия е обедняла след приемането на еврото.

"Нито една държава не е обедняла заради еврото. Напротив забелязва се рязко подобряване на икономическото състояние на тези държави", коментира финансовият министър.

Що се отнася до скандалите в хазарта, Горанов отхвърли обвиненията, че законът е позволявал операторите да не плащат необходимата такса.

"Законът е прилаган грешно през цялото време в съглашателство между Комисията и съответните хазартни оператори. Те са декларирали каквото им се е искало, а Комисията е приемала каквото те са декларирали", заяви той.

"Редовно сме виждали отчетите по начина, по който са декларирани", каза Горанов и отхвърли да е знаел за нарушаването на закона. Той допълни, че вече се претендират около 700 млн. лева с лихвите. Това са актовете, издадени от Комисията по хазарта.

"Не съм търкал билетчета на късмета. Наблюдавал съм много хора и съм ги съжалявал как зареждат гориво за 10 лева, а купуват билетчета за 30 лева. Може би затова се обединихме около предложението на г-н Симеонов да се опитаме да се ограничи достъпа до това", заяви Горанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обединена Европа за съжаление е на път да се разпадне до 20 години.Практиката показва - който съюз избере България, винаги е на страната на губещите. ЕС е изключително неефективна бюрократична машина горяща пари на порация и откъснала се от реалността. Това няма как да завърши добре. Повечето европейски директиви са вредни за малкия и среден бизнес. И в един момент ще има баста.
311
1
 
8
 
! Отговори
Mopcku_ преди 4 години
Колко си маааазен и нагъл Горанов ... Върви си върни дипломата от там където си я купил, или просто си опитай късмета с някаква по-подходяща и лесна работа.
310
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
прав е Горанов, ама българина си е *** той иска да си остане най-беден, на опашката по всички показатели в ЕС и затова не иска евро
309
2
 
12
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
"Страни като Бъклгария се бутат от комплекс за малоценност"България е златна кокошка, анонимни.Повече от 1 000 000 000 000 долара са източени от "малка България" за 30 годинки. Кой би се отказал от подобна дойна крава, пардон кокошка?
308
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На България пътя е в обединена ЕВРОПА. С единна валута, федерални закони, федерална полиция и съд. Колкото и да сте против това ще стане. БСП бяха и против НАТО, и досега са саботьори, хубавото е ще със всяка година се смаляват. И някой като Румен Гечев като се покаже, българите помнят какво причиниха с Виденов.
307
2
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
И проблема не е точно битуването ни в ЕЗ. А кисненето в чакалнята.До 10 години няма да сме част от ЕЗ, а през това време тия ще клатят финансовата система, както намерят за добре.Бихте ли им подписвали празни чекове 10 години?Не, мерси. По-добре да сме Като Дания, Полша, Швеция, Румъния и пр.
306
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврозоната е механизъм за обогатяване на Германия. С еврото Германия има по-слаба валута от немската марка и изнася по-мощно. С еврото, страни като Гърция и Испания имат по-силни валути от драхмите и пезетите и така имат възможност да купуват повече немска продукция вместо да купуват локално произведена продукция. И от това печели основно немската икономика. А страни като България се бутат от комплекс за малоценност.
305
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата агитация за въвеждане на еврото далеч не е заради благото на населението. Властимащите искат да си ползват депозитите в евро, които са залог за стабилността на финансовата ни система, но са в чужбина, по тях се трупат и лихви. Нещата се въртят около едрите далавери. Защото едрите акули вземат тлъсти кредити, а лихвите им зависят от кредитния рейтинг. С кредитния рейтинг ни изнудват. За масовия случай не е добре, защото цените неминуемо ще се приближават, но видяхме, че става избирателно.
304
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
"Нито една държава не е обедняла заради еврото." Горанов, още преди няколко години говорих с хора от Словакия на тази тема. Казаха, че животът им се е оскъпил след приемането на еврото. Кой лъже - те или ти ?
303
2
 
8
 
! Отговори
отговор преди 4 години
До ПРОТИВ ?Да, цените ще станат европейски.Стандарта и доходите - и да и не.По скоро европейските ще станат като нашпите преди 10 години. Само дето ние ще сме по-бедни и от сега. Но ще дерзаем да станем като себе си и току виж ни се получило донякъде.
302
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нито една държава цените и заплатите не преминаха към еврото по един и същи курс. Каква е причината?
301
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богата държава далеч не значи богати хора, още по-малко - повечето. Пример : Япония. Има висок БВП на глава от населението, но битовите условия,в които живеят хората са зле в сравнение с България. Не само след Втората световна война, сега също много млади хора живеят нощуват буквално в контейнери с големината на 3 ковчега. ...
300
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи такаедин министър на финансиите защо не е разследван за престъпна небрежностпри положение че ведомството му е пропуснало събирането на половин милиард данъкс агенция която е на пряко подчинение на министъраа за еврото не се кахърете ще го изядете заедно с ратифицирането на СЕТАи ще стане мого бързо-защото на банкянското комунистче му подсказаха да бързас материала от барселона за любовницата мукакво ще стане ако има забавяне това е най-малкото което магат да изкарат началниците му
299
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ започнаха да изпадат в истерия. Явно има някаква голяма уловка и пак ще ни прецакат.
298
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 309И по каква причина хляба ще стане 1.25 евро а не 65 евроцента?
297
4
 
14
 
! Отговори
а всъщност преди 4 години
Всички обедняха заради еврото.Държавите загубиха суверенитета си.Хората загубиха покупатлената способност на доходите си.Европерйските държави бяха като райски острови на фона на планетата. Сега постепенно се сливат с околната среда.
296
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
naselenie v Bg 1 kym 20 drugi naciii fakt nqma i da vi go kajat sled prebroqvaneto skoro i po malko
295
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като приемем еврото заплатите ни от 700 лева ще станат 350 евро, а хлябът от 1,30 лева ще стане 1,25 евро. Държавата ще забогатее, ние ще обеднеем.
294
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да е по досегашния курс. По висок е неприемливо. При плаващ курс не смятам и че пишещите тук ще си държат парите в лева а не в евро.
293
10
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
*** е изпаднал в истерия... - впрегнал е всичкото "боец" рушовили да плюят по еврото... - наясно е, че влезем ли в еврозоната - край на руското влияние в България...