Новата политическа битка: Кой да направи крачката към еврозоната

Според финансисте страховете от еврото са прекалени
160
Новата политическа битка: Кой да направи крачката към еврозоната
Снимка: Pixabay

"Дебатът за влизането в еврозоната засяга всеки един българин и е важно да се води с факти". Това каза пред БНР Илияна Цанова - заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки.

По думите ѝ фиксираният курс на лева към еврото вече е вход в еврозоната.

Още по темата

"Като неформален член на еврозоната, ние нямаме възможност да влияем на решенията там, но влизайки в "чакалнята" на еврозоната (ERM 2), това ще се промени", каза тя.

Страната ни е в благоприятна ситуация за влизане в еврозоната - имаме сериозна финансова дисциплина, много ниско ниво на дълг и дефицит, много ниска безработица, което говори, че няма риск за валутния курс и левът стои много стабилно като валута, обясни Цанова в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Тя посочи предимствата от влизането на България в еврозоната, като по-ниски лихви по кредитите.

"Влизането в ERM 2 е етап от влизането ни в еврозоната", добави в предаването "Неделя 150" ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България. Той се съгласи с изложените факти от Илияна Цанова. Според него в създалата се паника около предстоящото влизане на България в еврозоната българите са обменяли парите си в евро, което показва доверието им в тази валута.
По думите на доц. Вазов референдум за членство на страната в еврозоната не е приемлив, защото темата изисква познания, които не всеки българин има поради специфичността на материята.

"Влизането на България в еврозоната е полезно и имам много аргументи за това", категоричен беше доц. Вазов.

"Лесно е човек да се поддаде на страховете си, особено когато чувства, че не плува в свои води", коментира Цанова.

Тя посочи, че рисковете от покачване на цените, по-точно закръгляването им нагоре, може да се управлява, както са направили много страни при влизането си си в еврозоната.

"Ако погледнем фактите, виждаме, че инфлацията в страните от еврозоната е по-ниска отпреди влизането им там", акцентира тя и призова да се говори много внимателно и само с факти.

Според нея дори може да се говори, че левът е подценен.

"Важно е да се знае, че България ще влезе в ERM 2 с фиксирания си курс по валутния борд", посочи Илияна Цанова и добави, че българските банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка по европейските правила.

"Парите на хората ще бъдат по-добре защитени и в банковия сектор, и в застрахователния сектор, и в пенсионното осигуряване", категорично заяви финансистката.

Според доц. Вазов министърът на финансите и гуверньорът на БНБ не трябва да говорят, а да си вършат работата.

"Пазарът много бързо ще регулира процесите, тъй като търговецът каквото и да иска да направи, ако срещу него няма купувач, той ще фалира", обясни той във връзка с притесненията за спекулативно покачване на цените.
Той посочи и предимството, което ще имат търговците след влизането в ERM 2 и в еврозоната - кредитите, които ще взема, ще са със значително по-малка лихва от тази, която е в момента.

Политически действия могат да са причина за по-дълъг престой на страната ни в "чакалнята", обясни още Григорий Вазов.

Той определи влизането на България в ERM 2 като много силен политически дивидент за тези, които го направят и заподозря, че политическата битка в момента е за това - кой да направи крачката към еврозоната.

"Искаме ние да го направим и затова правим всичко възможно тези, които сега са на ход, да не го направят", даде пример той.

Според Илияна Цанова влизането в еврозоната е възможно най-доброто решение - и политическо, и икономическо - за държавата и премиерът Бойко Борисов не трябва да има никакво съмнение в това.
"Влизането в ERM 2 ще бъде най-голямото наследство от управлението на Бойко Борисов", категорично заключи Цанова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
Тихичко на ушенце преди 4 години
Glupcho,тиквата не казва кой знае какво за еврото, защото е тиква, но вие комунистите сте най-големите спецове по лъжи. Плакахте , викахте, ревахте със съмнения за НАТО и ЕС,но влязохме. Така , че няма да се върнем назад в 1980г.
144
1
 
3
 
! Отговори
Я преди 4 години
Еврокомисията обяви "бъдещето" на ЕС - "Зелената сделка" ! Това е началото на края на европейската икономика , което означава, че членството ни в ЕС и евентуалното влизане в еврозоната ще се окажат последната национална катастрофа на България !
143
1
 
0
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Kakto rasbirsm mai samo upravliava6tite iskat evroto,a Bg narod NE.No B.B e re6il i tova e.Nego interisuva mnenieto na suverena.Ti si sa satvora v Balgaria ne v Ispania.
142
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Световният експерт проф. Стив Ханке казва "Не на Еврото!", Наща Тиква казва "Много е Убаво".На кой да вярваме?
141
5
 
3
 
! Отговори
КЛ преди 4 години
Стига празни приказки. Обвържете приемането на еврото със закон. Както направиха британците с Брекзит-а.Да се гарантира, че няма да има спекула нито при търговците, нито в банковия сектор, нито при работодателите. И ще ви повярваме.Иначе бойкот.
140
1
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
А не трябва ли първо да си управят заплатите и пенсиите на хората и тогава да мислят за еврото
139
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да питам защо Италия е със 140% дългове и растът. Англичаните благодарят на Бог, че не са приели еврото. Десетки хиляди германци мигрират на Острова, не обратното.
138
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Калеко Алекомоите пари са в долари, еврото ке падне
137
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фиксираният курс ни е ясен. Кажете какво ще стане след приемането ни в еврозоната и падне на валутният борд. Къде ще отидат 10 милиарда които държат борда. Как ще задържите цените да не се закръглят нагоре. Щото нали не си мислите че хляба от 1 лв ще го продават на 50 евоцента. Кой е тоя търговец който ще пропусне възможноста да го направи 1 евро. Ето това е интересното. Нали не си мислят че ще регулират цените. Другото е ветър и мъгла.
136
0
 
3
 
! Отговори
вярващ българин преди 4 години
До: 141Аз като вярващ човек си обръщам еврото в левчета. Обръщам не защото не вярвам на еврото, не защото вярвам в лева балкански понеже съм патриот, а защото не ми стига заплатата да си покрия текущите разходи!!!И спестяванията ми в евро отпреди (когато му вярвах) бавно, но сигурно се топят!!!
135
5
 
13
 
! Отговори
реално преди 4 години
приемането на еврото е лошо защото ще позволи на политиците да харчат по-лесно. първо ще изхарчат 16 млрд евро гарант на борда.после ще имат право да поискват от бнб заеми което сега е забранено от борда.освен това кредитнят рейтинг ще се повиши и така политиците ще могат да вземат повече заеми оправдавайки се , че са станали по-евтини.ще могат да заемат пари и от централната европейска банка. еврото не е лошо но не е за крадливия южен манталитет...гърците го доказаха а и италианците също
134
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов няма да остави никакво наследство.Защото няма да ни допуснат до еврозоната.Не и при ГЕРБ. Колкото ни "вкараха" в Шенген, толкова ще ни "вкарат" и в еврозоната.Некадърници!!!
133
3
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Голяма част от "невярващите българи" вече обърнаха левчетата си в Евро, направиха го даже и *** и евроскептиците, никой от тях не обърна париците си в рубли или в китайски юани ... И каква по-голяма реклама за Еврото и Еврозоната от това ... Както винаги опасенията на хората свързани с промяната са умело режисирани от офиса на ген.Решетников на "Позитано 20" и подопечното му ведомство от "Дондуков 2" ... !!!
132
2
 
3
 
! Отговори
fact преди 4 години
ало,ЛЪЖКИНЯТА,ОТЛОЖИХА НИ ТОЧНО ЩОТО НЕ ИСКАМЕ ДА ВЛИЗАМЕ В ЕРМ2!*** И ИНВЕСТБАНК НЕ СА КАПИТАЛОВО АДЕКВАТНИ. И нема начин да намерът капитал.......ако така, България в ерм2, те обявяват фалит на другия ден. а банката на Пеенски и боеко НЕ МОЖЕ ДА ФАЛИРА. ШУТ НАВЪН И ОБРАТНО ОТ ЕС, ЧЕ И ОТ ШЕНГЕН! ТИ СИ ПРИКАЗВАЙ
131
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АбвгдеЛевите са за лева, а десните са за евра. Станишев не е комунист а десен социалист и прибира евра и много ясно че ще иска евро.
130
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та с думи прости, един пенсионер със седемстотин лева пенсия, ще взема грубо триста и петдесет евро. Отива в магазина и си купува хляб за едно евро. Това е ситуацията. А ония с макроикономическите показатели са залагалка Но ще можеш да си теглиш кредит с два процента лихва.
129
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Минималната заплата в Полша е около 511 евро."Лъжеш. Данни от 2020г. на евростат:Минимална заплата в Полша - 610 евроМинимална заплата в Словакия - 580 евро
128
6
 
6
 
! Отговори
питанката преди 4 години
Глупаво популистко решение ще бъде да се провежда референдум! Бабичките, които хвърлят пари през балкона ще трябва да решат един доста сложен финансов казус. Успех на тези дето вярват в подобни тъпотии. Дискусията трябва да се води само между специалисти и ако журналистите по-малко раздухват истерията, ще бъде по-добре
127
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на еврото и на братската помощ на Германия с цел спасяване на немски и френкки банки, сега стотици хиляди гърци мият чинии и проституират по улиците на Франкфурт и Берлин, а младежката безработица в Гърция е над 50%. Благодарение на хуманна Европа, всеки един човек има шанса да проси под катедралата в Кьолн или да си продава тялото и да печели евро.
126
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чичовалутно златните резерви си остават в рапореждане на националната банка, самата тя също продължава да съществува, а по отношение на валутния борд и фиксирания курс, може да си почти сигурен, че ако се премахне лева ще поскъпне до около 1,70-1,75, именно за това е големия рев, защото това веднага ще доведе до намаляване на печалбите на нашите "бизнесмени"