Либерализацията на енергийния пазар: Ще се понижат ли цените?

Отговаря проф. Атанас Тасев
25 фев 2020 22:51, Петя Славова
9

Президентът Радев нарече недопустима цената на руския газ за България. Докъде стигнаха преговорите за нейното понижаване?

"В момента конюнктурата е благоприятна за нас. Тя благоприятства и преговорите с руската страна, които не са леки, защото цената на газа се определя от нефтения индекс и сега има идея да се направят разработки за нова формула", каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него преговорите са тежки, защото става въпрос за много пари и има шансове да се договорим.

"Няма забавяне на темповете. Руската страна е доста тежка в преговорите, така че не може да се очаква толкова бързо да стане", смята проф. Тасев.

Той отбеляза, че не можем да се говори за цена на газа, защото тя е променлива величина.

"По-скоро ние говорим за формула на структурата на газа. В момента двете страни моделират процеса. Всяка една от страните оценява риска и нанася корекции върху параметрите на формулата. Мисля, че до края на март ще имаме финал на тези преговори", смята той.

Според него каквато и да бъде формулата, ценовият профил на старата формула ще бъде с разлика около 20%.

"Преговорите текат доста напрегнато и са на високо академично и научно ниво", увери експертът.

По темата изграждането на "Балкански поток" Тасев заяви, че до края на годината ние вече ще можем да имаме връзката със Зайчар.

Кога да очакваме либерализация на пазара?

"От 1 юли излизат на свободния пазар домакинства, които имат инсталирана мощност над 50 киловата и малки предприятия, които са с инсталирана мощност над 30 киловата. Не е някакво революционно отваряне на пазара", отбеляза Тасев.

Той твърди обаче, че до 2025 г. трябва всички потребители да излязат на пазара.

"Няма държава, в която борсовата търговия и либерализацията да е протекла за по-малко от 5 до 10 години, така че ние се движим по европейски стандарти", каза експертът.

И добави, че либарализация не означава ниски цени - либерализация означава правото на избор, а когато става въпрос за избор, трябва да има критерии.

"Електроенергията е стока и услуга, която се разпределя в реално време. Това е нов тип култура и ние всички трябва да се научим в условията на пазарна икономика да изучаваме правилата. Затова се прави бавно, за да имаме време да изучаваме правилата и да умеем да ги прилагаме", заяви проф. Тасев.

Стигна ли и до енергетиката коронавирусът?

"Икономиката на Китай силно забави своите темпове. Макар че това е епизодично явление, то оказа доста сериозно влияние върху конюнктурата", отбеляза проф. Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
У нас цените на електроенергията никога не намаляват. Сега предстои потребителите да платят парите, които държавата налива в ТЕЦ Марица-2. За ТЕЦ Марица-2 от БСП (по думите на Таско Ерменков) са предложили план за оздравяване, от който гербаджиите са приели само това, да им се налеят държавни пари за да си погасят дълговете. Това и правятПроблема е, че гербаджийското правителство идея си няма какво ще стане с българската енергетика когато ЕС ни наложи да закрием ТЕЦ-овете си до 5 или 10 години.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"либарализация не означава ниски цени" .. в България, където всичко е собственост на партийни функционери (мафия) - да, липсва реална конкуренция.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено че ще си купя панели.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либерялизация ше има, когато аз мога да си направя били ти мини АЕЦ (има разработки, дето са по малки от едина софийска оанелка), ТЕЦ, ВЕЦ и прие, да си пусна офертата, а Иван и Драган да могат да се откачат от ЧЕС и да се вържат към мен!
3
0
 
8
 
! Отговори
Handel преди 4 години
"От 1 юли излизат на свободния пазар домакинства, които имат инсталирана мощност над 50 киловата и малки предприятия, които са с инсталирана мощност над 30 киловата"Домакинства с инсталирана мощност почти два пъти по-голяма от "малки предприятия"?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изхвърляне на Ел бойлерите и климатиците.
1
1
 
20
 
! Отговори
V преди 4 години
Либеризация ,либеризация викал Ковачки и някой дебелогъз отгоре взел че *** чул. А за мен ще има ли ? Е как - отговорил Ковачки. На бас че Ковачки и Доган ще спечелят най много за сметка на народа .