БСП vs ГЕРБ: Стъкмистика за БВП, упражнения по аритметика

Управляващите видяха ревност заради ниската безработица и ръста на икономиката
158
БСП vs ГЕРБ: Стъкмистика за БВП, упражнения по аритметика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спор в парламента за данните на ръста на БВП според НСИ, Агенция „Митници“ и правителството.

От БСП смятат, че статистиката е уличила управляващите в неверни данни, от ГЕРБ видяха ревност сред социалистите заради рекордно ниската безработица и ръста на икономиката.

Повод за това стана съобщение на НСИ и на Агенция „Митници“, в което двете институции увериха, че данните за вноса в България не са манипулирани, като уточняват, че във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли.

Червеният Румен Гечев обаче смята, че НСИ е признал за неверни данни от правителството.

„Това не е статистика, а национална лотария, търкане на талончета или колело на късмета“, отсече той.

"Вчера НСИ публикува прессъобщение, 10-15 медии го публикуваха под заглавието НСИ призна неверни данни за БВП. Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството“, настоя левият депутат.

Според него явно статистиката се упражнява по аритметика.

"Сега с приятелската силна прегръдка на правителството, нашият НСИ въвежда нова световна мода в статистиката, никакви предварителни прогнозни данни и оценки. Някои се опитват да ми обяснят, че като при виното, колкото по-отлежават данните, толкова по-надеждни стават", коментира още Гечев.

Според Александър Иванов от ГЕРБ безспорно официалната информация, че БВП расте.

„Днес за пореден път от БСП се опитаха да атакуват влизането на България в еврозоната и тези внушения, че има манипулации в БВП не трябва да бъдат толерирани“, разкритикува от своя страна той.

Иванов настоя, че обвиненията на левицата са манипулации, а на фалшивите новини не трябва да се дава гласност.

„Всякакви такива внушения могат единствено да навредят на България, на бизнеса и на хората. Ще го приема по-скоро за неинформираност, отколкото за злонамереност на колегите, защото би било много безотговорно, ако колегата излиза и прави такива внушения, които са зловредни. Може би тук има нотка ревност за рекордно ниската безработица, за ръста на икономиката“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
10
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКА" - ВЕРЕН СБОР ОТ НЕВЕРНИ ДАННИ!НАРОДЕ!!!!!
105
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да не се плаща болничен на хора тръгнали по екскурзии след обявяванв на епидемията в Италия и Китай.Точно сега тръгнали на обмяна на опит.Що за *** е министъра на образованието та чака да се натръшкат и децата.Има ли лекари в тази държава,та чакаме да видим какво щще прави сулю и пулю.От този здравен министър и *** за зеле не става
104
1
 
12
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Да не гледат НСИ а Евростат и статистика на Световната Банка например. ам също има ръст на БВП.
103
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук скандалите се потушават с нов скандал. Оставки няма!И нии сме дали нещо на света.
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11120 или 19.9? Я раздуй малко...:)) Кое точно правят на сърварите? Линуска ли им дописват или ги проектират? Много електроника, ама много... Тая ФИРМА "МНОГО" не я бях чувал... Ама както и да е...
101
14
 
13
 
! Отговори
оценка преди 4 години
БСП отново покзава, че е най-вредната за България партия.Да не говорим, че е срамота минстър на икономиката от правителството на Виденов все още да е депутат и да ръси своята "мъдрост" от трибуните на НС. На така е с морала на накой.
100
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 84Комунягите правиха ПК Правец, гебребите даже мартеници внасят от Китай.ГЕРБ правят 20% от сървърите в Европа и повече електроника, отколкото се прави на Балканския полуостров, но опорните точки казват, че България нищо не произвежда.Добитъка не трябва да надига глава все пак.
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През ноември-декември 1999 година, средната заплата беше 109 долара - това става три години след като Виденов подаде оставка. При Станишев през април 2008 година е 440 долара, а през април 2015 е 495 долара.
98
11
 
6
 
! Отговори
Електра преди 4 години
Такива крадци като Генмчев ограбили парите на народа, в другите държави ги разстрелват или бесят, но тук им дават медийна изява...
97
2
 
7
 
! Отговори
До 103 преди 4 години
Лъжеш. Средната заплата в България се вдигаше в началото на управлението на Виденов през първите 16 месеца, от януари 1995 до април 1996 години и най-ниска беше когато Виденов пое властта през януари 1995 - само 85 долара. След април 1996 до декември 1996, когато Виденов подаде оставка, заплатите паднаха двойно до 63 долара.
96
3
 
15
 
! Отговори
грубиян преди 4 години
Безработицата е ниска, защото не останаха хора в България. Като мине коронавирусът през страната ще стане отрицателна. Тогава герберастите пак ли ще се хвалят, че е тяхна заслуга?
95
1
 
8
 
! Отговори
До 93 преди 4 години
Защо лъжеш за Правец и Интел?Интел започна производството на 486 чак през 1989 година. Преди това 386 от 1985, 286 от 1982 и 8088 от 1981 година. Правец 16 на базата на 8088 е от 1984 година. Много държави по света направиха като България тогава - Тайван, Сингапур,. .. и не са 3,5 милиарда заем.
94
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 100през 1995 средната заплата беше под 60$ и непрекъснато падаше, до януари 1997, когато стана 3$ .и не улицата бепе виновна.И ГЕРБ не бяха виновни.Питайте Румбата Гечев кой му беше виновен.
93
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от СеверозападаАйде, айде.Кога си правил компакт дискове бе празноглавец?правил си за 3 години пиратски дискове в ДЗУ и то вече през 90-те.голяма национална гордост - да откраднеш нещо.после СД записвачките паднаха под 100$ и всеки взе да си копира в къщи.И аз съм го правил.
92
3
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
98, за какво да се кандидатирам? Та аз не съм бил нито отпред нито отзад на някой фактор, за да ме допуснат до каквото и да било, свързано с държавен бюджет, ако ще и портиер на някое учреждение да си.Нито съм бил от академията на МВР, още повече-не съм бил и партиен член, нито в борческа охранителна фирма.Такива като мен имат само една привилетия в тая държава-да се спасяват сами, да опъват каиша и да плащат данъци, такси, винетки и какво ли не.
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои факти за 1995-1996 годиниКогато Жан Виденов стана премиер през януари 1995 година, средната заплата беше 92 долара. Една година по-късно през януари 1996 средната заплата беше 117 долара. През април 1996 стана 127 долара и след това започна бързото покачване на курса на долара. Когато през декември 1996 година Виденов подаде оставка, средната заплата беше паднала на 63 долара. После управляваше улицата, а не Виденов.
90
3
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен93 Аз съм съвременник на това време. Когато Китай правеха само кецове, гуменки, моливи с гумичка , тетрадки и ципове, ние правихме компакт дискове , периферия , монитори, компютри. Сега-знаеш как е. Дойде демокрацията, и първо се затвориха най-перспективните отрасли, за да не се конкурират със запада. Впрочем, твоя любимец Баце май беше замесен във далавера с пиратски СД и нелегална фабрика ца цигари, но за това не се говори вече, европеец е и се ръкува с Меркел, Тръмп, налита и на Хе
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от СеверозападаМи що не се кандидатираш ти, знаем те че знаеш и можеш, ще те изберем тебе, ти ще оправиш България?какъв е проблемът?Ама БСП и Румен Гечвв да ми се пънат, нещо не е на таман.
88
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
другари управляващи,ние ви ревнуваме само асансьорите с апартаменти,които имате,къщите ви ,терасите ви с размери на тенис -кортове,а колкото ,до ниската безработица и ръста на икономиката ви,нищо не е вярно,не знам защо се радвате на икономическия ръст на разните ни така наречени български "бизнесмени,посочете едно държавно предприятие с икономически ръст,НЯМА таково.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Колко бяхме добре пи БСП и Жан Виденов.После дойде комуниста Бойко и отидохме на последните места.