БСП vs ГЕРБ: Стъкмистика за БВП, упражнения по аритметика

Управляващите видяха ревност заради ниската безработица и ръста на икономиката
158
БСП vs ГЕРБ: Стъкмистика за БВП, упражнения по аритметика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спор в парламента за данните на ръста на БВП според НСИ, Агенция „Митници“ и правителството.

От БСП смятат, че статистиката е уличила управляващите в неверни данни, от ГЕРБ видяха ревност сред социалистите заради рекордно ниската безработица и ръста на икономиката.

Повод за това стана съобщение на НСИ и на Агенция „Митници“, в което двете институции увериха, че данните за вноса в България не са манипулирани, като уточняват, че във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли.

Червеният Румен Гечев обаче смята, че НСИ е признал за неверни данни от правителството.

„Това не е статистика, а национална лотария, търкане на талончета или колело на късмета“, отсече той.

"Вчера НСИ публикува прессъобщение, 10-15 медии го публикуваха под заглавието НСИ призна неверни данни за БВП. Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството“, настоя левият депутат.

Според него явно статистиката се упражнява по аритметика.

"Сега с приятелската силна прегръдка на правителството, нашият НСИ въвежда нова световна мода в статистиката, никакви предварителни прогнозни данни и оценки. Някои се опитват да ми обяснят, че като при виното, колкото по-отлежават данните, толкова по-надеждни стават", коментира още Гечев.

Според Александър Иванов от ГЕРБ безспорно официалната информация, че БВП расте.

„Днес за пореден път от БСП се опитаха да атакуват влизането на България в еврозоната и тези внушения, че има манипулации в БВП не трябва да бъдат толерирани“, разкритикува от своя страна той.

Иванов настоя, че обвиненията на левицата са манипулации, а на фалшивите новини не трябва да се дава гласност.

„Всякакви такива внушения могат единствено да навредят на България, на бизнеса и на хората. Ще го приема по-скоро за неинформираност, отколкото за злонамереност на колегите, защото би било много безотговорно, ако колегата излиза и прави такива внушения, които са зловредни. Може би тук има нотка ревност за рекордно ниската безработица, за ръста на икономиката“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Помните ли, какво пишеше на ония стари 100 лева, от времето на Борис III, отстрани, на тясната периферия? Боя се, че само това остава на тази клета Майка България, изнасилвана от кого ли не , от наши и чужди......
85
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НРБ изтегли заем 3.5 милиарда и изкопира Правец 82. По същото време обаче, Интел вече правеха 486.И никой не щеше да купува жалкият допотопен Правец.Та не е важно дали правиш нещо, а дали това което правиш някой го търси.Имаше Правец 82, ама никой не го търсеше.Нямаше тоалетна хартия - тука търсене имаше.Комунистическа работа - на необърсан гъс - правец 82 и космически турист.важното е да се тупаме в гърдите и да викаме ура.
84
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-89,а комуниста бойко,какво направи с държавата,всички последни места са на България,единствено,сме първи по смъртност,***-гербере,когато фактите говорят,и твоето слънце мълчи,кажи нещо не вярно ли съм писал.
83
3
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
От три дни се чудя, какви са тия опашки от хора, на порталите на фирмите. Сега ми стана ясно-икономиката цъфти, а това са румънци, унгарци, маседонци, сълби и даже гърци, чат пат по някой идпанец, италианец, германец и англичанин. Напират да се заселят тук и да работят за 500 евро на месец, защото икономиката се развива, и направо сме малкия икономически тигър не на Европа, а в нашата Галактика!!! Гласувайте за Баце и се молете да не идва вируса, че пак са по бели *** и ще тичат след събитията!
82
2
 
6
 
! Отговори
смях преди 4 години
И всеки, който каже и хване, че герб лъже и краде е комунист. Ей това е смях. Значи заради 97-а ,всяко следващо поколение трябва да си затваря очите за емиграцията, злоупотребие с фондовете и това, че България е най- бедната от ЕС. Няма право да изисква и настоява за нещо повече. Слабо.
81
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП дойдат ли на власт отново ще фалират всички банки както направоха през 1996 г.
80
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно комуниста гечев фалира държавата със неговата стъкмистика .. а сега се надява че сме забравили този факт от неговата визитка
79
2
 
5
 
! Отговори
смях преди 4 години
До Плач(червен) . Eй тук ти е грубата грешка. А именно да опитваш да обясняваш процеси с едно единствено събитие като т. нар фалит през 97. Той е следствие. Не първопричина. Много държави , след много по - тежки преходи са се изправяли по бързо, защото обществото им, заедно с елита им са били с други виждания. И личното не е чак толкова водещо. Германия, Франция, Италия, Холандия след войните. Унгарци, поляци. Просто други общества. А днес всяка една кражба се оправдава с 97 и Виденов. Всяка.
78
1
 
2
 
! Отговори
Калигула преди 4 години
Да идва короната, че да почисти малко *** в тая ***.
77
4
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Ниската безработица се дължи на това, че 2-3 млн. се евакуираха от България, както казва , профа Иво Христов;))) Дай да видим, какво ще правят ГЕРБ, ако тези хора се върнат всичките накуп изведнъж;)))какви статистически данни ще отчетат или ще съществуват ли въобще;))) Затова навсякъде работят пенсионерите, а останалите на поне 2 работи! Това разбива семействата и устойчивостта на обществената структура. не знамз а какъв Стабилитет бълнуват ГЕРБ след тоталната лична и социална разруха.
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе прави сте.*** правиха ПК Правец, гебребите даже мартеници внасят от Китай.Герб са най-умни, най-красиви, най-най...
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 74До 1989 година, България беше 27-та икономика в Света.1989г нямаше ток, бензина беше с купони, магазините бяха празни и за всичко трябваха връзки.Представям си тези, които са били на 40-то място по БВП какви са били.
74
4
 
6
 
! Отговори
Гуфу преди 4 години
Финансовия министър в правителството на Виденов. Друго мисля, че не е нужно да се споменава. Фалираха държава, глад, фалирали банки, хипер инфлация. Е този ли може да смята? Оставете НСИ Митници и т. н.. Рейтинг агенциите дават ръст 3.3% за тая и другата година. Добре, че който трябва чете техните данни а не слуша Гечев. П. С. Колко *** трябва да си, за да гласуваш за партийна листа, в която е човека отговорен за тези неща.
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои факти за 1996-1997 годиниВиденов подаде оставка през декември 1996 година, когато доматът беше около 400 лева. След оставката на Виденов на практика управляваше СДС чрез платените улични протести, въпреки че Виденов продължи да е премиер в оставка. Курс 2936,7 лева за долар имаше 3 дни. Тогава за няколко дни курсът скочи 3 пъти, а за 1 месец 5 пъти и е несериозно да се твърди, че така е било през цялото време на управление на Виденов. Пенсии и заплати се актуализираха непрекъснато.
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смяхИскам да кажа, че след като си се оакал и си довел страната си до заплата от 3$, нямаш право да даваш акъл на другите.Ако са можели БСП - да са го направили.
71
2
 
6
 
! Отговори
Плач(червен) преди 4 години
До смяхИскаш да кажеш, че генезисът на проблема на България се крие във виденовата зима, а не в поколението политици управлявали 23 години след нея ?Искам да кажа, че няма как една фалирала страна за 23 години да достигне стандарт на живот като на развитите страни.Дори Чехия и Полша, който нямаха нашия ,,късмет" са далече от социалния статус, за който *** претендира.
70
3
 
2
 
! Отговори
смях преди 4 години
В крайна сметка, проблемът винаги се свежда до индивида. След като е съгласен и се приспособил към тия условия, може би грешката е в мен. И да аз смятам, че България е страхотно място. Просто не мога да си затворя очите пред всичките тъпотии от 2007 насам. Не и повече.
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1989-та България беше един концлагер с режим на тока и празни магазини.Каква 27-*** икономика е била?измислици на склерозирали текезесари.
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо вие от БСП като управлявахте 5 пъти след 89 г не я направихте първа?
67
6
 
3
 
! Отговори
смях преди 4 години
До Анонимен 67 . Искаш да кажеш, че генезисът на проблема на България се крие във виденовата зима, а не в поколението политици управлявали 23 години след нея ? Искаш да кажеш, че липсата на безработицата е в следствие на построените 50 100 200 нови завода, а не на тоталната емиграция. Тотално прахосване и пилеене на евросредства + алчността доведоха това разликата м/у нас и чехи и унгарци и поляци да е такава, а не виденов с неговото безумно управление.