БСП vs ГЕРБ: Стъкмистика за БВП, упражнения по аритметика

Управляващите видяха ревност заради ниската безработица и ръста на икономиката
158
БСП vs ГЕРБ: Стъкмистика за БВП, упражнения по аритметика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спор в парламента за данните на ръста на БВП според НСИ, Агенция „Митници“ и правителството.

От БСП смятат, че статистиката е уличила управляващите в неверни данни, от ГЕРБ видяха ревност сред социалистите заради рекордно ниската безработица и ръста на икономиката.

Повод за това стана съобщение на НСИ и на Агенция „Митници“, в което двете институции увериха, че данните за вноса в България не са манипулирани, като уточняват, че във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли.

Червеният Румен Гечев обаче смята, че НСИ е признал за неверни данни от правителството.

„Това не е статистика, а национална лотария, търкане на талончета или колело на късмета“, отсече той.

"Вчера НСИ публикува прессъобщение, 10-15 медии го публикуваха под заглавието НСИ призна неверни данни за БВП. Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството“, настоя левият депутат.

Според него явно статистиката се упражнява по аритметика.

"Сега с приятелската силна прегръдка на правителството, нашият НСИ въвежда нова световна мода в статистиката, никакви предварителни прогнозни данни и оценки. Някои се опитват да ми обяснят, че като при виното, колкото по-отлежават данните, толкова по-надеждни стават", коментира още Гечев.

Според Александър Иванов от ГЕРБ безспорно официалната информация, че БВП расте.

„Днес за пореден път от БСП се опитаха да атакуват влизането на България в еврозоната и тези внушения, че има манипулации в БВП не трябва да бъдат толерирани“, разкритикува от своя страна той.

Иванов настоя, че обвиненията на левицата са манипулации, а на фалшивите новини не трябва да се дава гласност.

„Всякакви такива внушения могат единствено да навредят на България, на бизнеса и на хората. Ще го приема по-скоро за неинформираност, отколкото за злонамереност на колегите, защото би било много безотговорно, ако колегата излиза и прави такива внушения, които са зловредни. Може би тук има нотка ревност за рекордно ниската безработица, за ръста на икономиката“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1989 година, България беше 27-та икономика в Света.Можете ли да проумеете това лапишняри, тро лчета на ГЕРБ.Сега я няма в никакви класации, а ако я има е в дъното.
65
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ са известни със стъкмистиките. Според техните данни България е най-проспериращата държава в света. Интресно защо по време на диктатурата им и най-вече на НЕКАДЪРНОТО ИМ И КРАДЛИВО управлени, 2.5 милиона Българи избягаха навън.Кой бяга от хубавото ?
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 71така, така Не е виновен Жан Виденов, че заплатите били 3$.Бойко Борисов и Сорос са виновни.Ама ние сме *** от 80-те% и затова не го разбираме.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смяхКато не можеш да предложиш нищо по-добро, поне недей да плюеш.Същото и за БСП важи.
62
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои факти за 1996-1997 годиниИнфлацията тогава беше заради външни за България фактори. Ако сега наложат на България същите рестрикции, инфлацията ще е още по-голяма от тази през 1996-1997 години.Банките бяха фалирани фактически през 1991-1993 години, а това, че официалния им фалит стана при Виденов, не означава, че той е виновен за фалита им, както твърдят онези 80%.Виденов подготви въвеждането на валутен борд, но МВФ не му даде нужните за това 2 млрд. долара, а ги даде на Иван Костов.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махайте се от там гадняри мръсни,всички сте за затвора прекалихте със всичко,съсипахте държавата и ви мразим всички!!
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИНе ми хвали времето на НРБ, когато и да искаш, дори града не можеш да смениш.Карай си москвича, викай ура за СССР ама не се натрапвай на другите.
59
3
 
5
 
! Отговори
смях преди 4 години
До Анонимен 58Кво значи да предлагам приятел ? Тва е констатация. В тия вълчи времена, Бог, семейството, образование, това ти е опората. Обществото ни е дъното на проблема. А това, че на ББ и герб им идва перфектно това е друга тема. Но не може, за да си прокарваш заемите и да си правиш ПР, да правиш стъкмистика. Тва е смешно.
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смяхВикаш през 1997-*** с 3$ заплата бяхме по-богата държава от Чехия, Унгария....румънияПосле изостанахме.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахахаааааааКви са тея глупости бе умен? Всеки българин иска България да е добре, ама след като минеш границата и се върнеш в БГ-то осъзнаваш, че става по-зле.Това, че можеш да си купиш дрога, да псуваш и пиеш бира по улицата или да откраднеш без да има затвор не е показател за успех.
56
5
 
2
 
! Отговори
От Герб преди 4 години
Забрана на безродниците от бкп/Бсп.Те са вредни за България .Долу комунизма.и червените ***
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незнам как е, но и така не е. 5 кренвирши в момента струват 5 лева.
54
2
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Не ми хвалете днешното Вълче време, дето и полуграмотни "българи" напускат страната !
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИСтарче, айде да не говориш от името на младите, а?
52
3
 
2
 
! Отговори
смях преди 4 години
Една държава, за да е 'богата' не трябва да има нефт. Примери от ЕС бол. Чехия, Унгария, Словакия, Словения дори Полша. Ами че малките западните държави - Белгия, Финландия. Ние тичаме в един коридор с румънците и очевидно те ни изпреварват. И тва вече 13 години. Стига, не липсата на петрол е проблемът, нито кризата. Защо си затваряте очите.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РеалистТа каъв беше БВП на България преди 23-24 години разбирачо селски?
50
4
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Младите може да не харесват социализма, но не искат и хищническия ви капитализъм.Затова познавам много млади, дето не щат да работят на червени капиталисти.Затова отиват в стара Европа, при европейския капитализъм.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смяхИ?Нещо предлагаш ли?Можеш ли да направиш българите и България богати или само плюеш?Ако върнем Жан Виденов по-богат ли ще бъдеш?Ако излезем от ЕС по-богат ли ще бъдеш?
48
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Какво общо има между хиперинфлацията на българския лев преди 23-24 години и размера на БВП на България изразен в долари? Тук явно са се събрали най-големите икономисти на ГЕРБ.От време на време по разни поводи пишат за някаква сума във валута и на колко отговаря след години. Поинтересувайте се. Интересни изводи може и сами да направите за БВП на България, за заплатите и т.н.
47
4
 
10
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 4 години
Решението е само едно изгонване на краварския окупатор ,който крепи предателският колониален тиквен режим и после наред съд за герберунгелите ,друг път към оправия просто няма!