Ако изборите бяха днес: 4 партии в НС, Слави остава под прага от 4%

ГЕРБ запазват резултата си от парламентарните избори от 2017 г.
27 фев 2020 14:05,
289
Ако изборите бяха днес: 4 партии в НС, Слави остава под прага от 4%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През февруари месец основните играчи на политическата сцена не променят позициите си в обществените нагласи спрямо предходните месеци, сочи проучване на "Барометър България". Допитаните отново посочват 4 формации, които биха заели място в парламента, ако изборите бяха днес.

От тези, които категорично заявяват, че биха гласували, най-много посочват ГЕРБ. Управляващата партия би получила 35,2% подкрепа, като така партията поддържа резултата от парламентарните избори през 2017 г.

На второ място след ГЕРБ остава БСП с 24%, като вътрешнопартийните раздори преди вътрешните им избори не допринасят за привличане на допълнителни гласове извън рамките на твърдите им избиратели. Високата възрастова граница на избирателите на БСП обуславя допълнително намаляването на подкрепата за столетницата по очевидни демографски причини.

Още по темата

Третата позиция е заета от ДПС с 10,5%, а ВМРО запазва и консолидира подкрепата на патриотично настроения дял от гласоподавателите и би получила гласовете на 9% от анкетираните. Патриотите имат твърдо доказан електорат, като таванът на избирателната им база достига около 600 хиляди гласоподаватели. Те имат потенциал за растеж, който очевидно успяват мобилизират на всички предходни европейски, президентски, местни или парламентарни избори.

Евентуалната партия на Слави Трифонов,  която все още не е регистрирана, към момента рискува да остане под чертата с 3,7%. В случая трябва да се има предвид, че голяма част от подкрепата идва от сегмента избиратели на възраст 18-26 години, които обичайно заявяват емоционални предпочитания при проучвания, но рядко отиват до урните в действителния изборен ден. Значителен дял от подкрепата за Трифонов идва от малките населени места. Очевидно до следващата изборна нощ за партията му ще е проблематично прескачането на изборната бариера от 4%, защото конкурентните му формации имат твърд и дългогодишно затвърждаван електорат, от който е почти невъзможно да вземе гласове.

"Демократична България", подкрепена предимно от десни избиратели от големите градове, би получила гласовете на 3,1% от анкетираните. Твърдата подкрепа за тази формация е съсредоточена преобладаващо в градския център на София.

И през втория месец на 2020 година значителен си остава делът на негласуващите – 42,5%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с този Слави бе!Циркаджии има много!Кажете нещо за Възраждане и Костадин Костадинов.
198
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отварям хладилника, а от вътре се подава баце с тъпана:" Пълен ти е хладилника, пълен ти е хладилника, пълен ти е хладилника"!Е с какво е пълен?Ами нали аз съм вътре, как да не е плен.
197
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ВЯРВАМ НА БИРОМЕТЪРА
196
5
 
3
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Не съм съгласен, герб поне 60% в лош ден ,даже на места и 90% етноса е силен
195
2
 
1
 
! Отговори
добре ли та ранят? преди 4 години
До Селото"Месия, Спасител" .... не си играй с думите като *** с огнестрелно иръжие.
194
3
 
18
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Пак лъжи и ЧЕНГИСЧИИСКА пропафанда!!!Живея в ОГРОМЕН,за размерите на страната ни град.Тъй наречената морска сртолица.На 50 съм почти и никога не съм бил мишок,та познавам доста хора,от различни,как да кажа ...прослойки.Е малко останаха твърдите подръжници на ГЕРБ,а познавах много таква....
193
2
 
15
 
! Отговори
верваме ви преди 4 години
Очевидно поръчково проучване, направено като че ли в МГЕРП и за разнообразие в МДПС.Това е очевиден кьорфишек, който ни убеждава, че от години няма промяна на електоралната нагласа.Койтосе върже - върже
192
17
 
8
 
! Отговори
Селото преди 4 години
ГЕРБ е единствената надежда за България. Ако не спечелят с огромно мнозинство - поне 60% - през 2021 страната ни ще се срине. Борисов е месия и спасител, който се ражда веднъж на столетие. Дано българите сме умни и да го оценим с всичко което прави за нас.
191
4
 
14
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Toва не го вярвам, такива показатели да имат герб и вмро. След простотиите им в това правителство. Не го вярвам.
190
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не славчо ни бочко стават !!! И двамата не са нищо повече от неуки чалгари.
189
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фантазиите на Вероника - едно време имаше една сапунка такава. Пък това изследване е още по-голяма такава.
188
1
 
22
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Ей, БАРОМЕТРИ, разходете се из страната и ще ви светне кой за кого ще гласува!
187
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата е пътник!!!
186
5
 
2
 
! Отговори
CAc преди 4 години
Даже 86% ще са!
185
2
 
20
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Колко и платиха да напишете тези небивалици????
184
20
 
10
 
! Отговори
песимист преди 4 години
То е ясно че ГЕРБ ще спечели и следващите избори , въпросът е дали ще успее да сформира кабинет ?!Според мен на хоризонта се е задала нова тройна коалиция - БСП + ДПС + Слави , представяте ли си само ЧАЛГИ , ГЮБЕЦИ и КАЗАЧОК - ужас.......
183
24
 
6
 
! Отговори
Верчето преди 4 години
Не е вярно, лъжат. Ако са днес изборите 70 процента ша гласуват за ГЕРБ. Около мен няма а хора дет да гласуват за друга партия. Другите са мошеници и нормалните хора ги осещаме Тея неща. Слави няма и един процент да земе. ВМРО може, щот с а ни партниьори. Само ГЕРБ . Корона вирос за БСП
182
6
 
2
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 191. КОГА? 10 години го чакате и все не става, а?
181
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако изборите бяха днес, щях да попитам Баце от какво има повече нужда от национална педиатрия или от стадиони за ритнитопковците.
180
14
 
7
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
До 186. ГЕРБ спечели още два пъти, когато не беше на власт - 2014 и 2017. А за купуване досега са уличени официално лица от БСП и ДПС, а не от ГЕРБ. Другото са плюнки без доказателства. И аз мога да напиша за теб, че си обратен, ама дали е така.