Ако изборите бяха днес: 4 партии в НС, Слави остава под прага от 4%

ГЕРБ запазват резултата си от парламентарните избори от 2017 г.
27 фев 2020 14:05,
289
Ако изборите бяха днес: 4 партии в НС, Слави остава под прага от 4%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През февруари месец основните играчи на политическата сцена не променят позициите си в обществените нагласи спрямо предходните месеци, сочи проучване на "Барометър България". Допитаните отново посочват 4 формации, които биха заели място в парламента, ако изборите бяха днес.

От тези, които категорично заявяват, че биха гласували, най-много посочват ГЕРБ. Управляващата партия би получила 35,2% подкрепа, като така партията поддържа резултата от парламентарните избори през 2017 г.

На второ място след ГЕРБ остава БСП с 24%, като вътрешнопартийните раздори преди вътрешните им избори не допринасят за привличане на допълнителни гласове извън рамките на твърдите им избиратели. Високата възрастова граница на избирателите на БСП обуславя допълнително намаляването на подкрепата за столетницата по очевидни демографски причини.

Още по темата

Третата позиция е заета от ДПС с 10,5%, а ВМРО запазва и консолидира подкрепата на патриотично настроения дял от гласоподавателите и би получила гласовете на 9% от анкетираните. Патриотите имат твърдо доказан електорат, като таванът на избирателната им база достига около 600 хиляди гласоподаватели. Те имат потенциал за растеж, който очевидно успяват мобилизират на всички предходни европейски, президентски, местни или парламентарни избори.

Евентуалната партия на Слави Трифонов,  която все още не е регистрирана, към момента рискува да остане под чертата с 3,7%. В случая трябва да се има предвид, че голяма част от подкрепата идва от сегмента избиратели на възраст 18-26 години, които обичайно заявяват емоционални предпочитания при проучвания, но рядко отиват до урните в действителния изборен ден. Значителен дял от подкрепата за Трифонов идва от малките населени места. Очевидно до следващата изборна нощ за партията му ще е проблематично прескачането на изборната бариера от 4%, защото конкурентните му формации имат твърд и дългогодишно затвърждаван електорат, от който е почти невъзможно да вземе гласове.

"Демократична България", подкрепена предимно от десни избиратели от големите градове, би получила гласовете на 3,1% от анкетираните. Твърдата подкрепа за тази формация е съсредоточена преобладаващо в градския център на София.

И през втория месец на 2020 година значителен си остава делът на негласуващите – 42,5%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
31
 
! Отговори
48 преди 4 години
Поръчкова статия!
178
4
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До боб. Нещо май бъркаш електората.
177
1
 
12
 
! Отговори
о да преди 4 години
фалшиви новини.
176
1
 
20
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Бойко се среща и прегръща само с разни бабички... Те са му фенки, и електорат... Ех, мина и неговото време... :)))
175
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На фона на разрушената страна, избитите животни, унищоженото земеделие, източените язовири, замърсения въздух от изгарянето на отподъзите на Европа, супер ниските доходи. Не знам дали останаха откачени хора да гласуват за комунистите от ГЕРБ. Пак поръчконо изследване, реално вафията ГЕРБ е спечелила изборите през 2009 год. Другото е ФАЛШИФИКАЦИЯ И КУПЕН ВОТ.
174
7
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
*Високата възрастова граница на избирателите на БСП обуславя допълнително намаляването на подкрепата за столетницата по очевидни демографски причини.* - Грозно - демек са Измрели . Всъщност ГЕРБ има подкрепата на Пенсионерите .Тази статистика е Платена .
173
4
 
20
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Как кои? Електоратът на ГЕРБ вече са дъртаци, както и Бойко... Коронавирусът иде... ГЕРБ ще измре...
172
6
 
17
 
! Отговори
Обожавам ГЕРБ.... преди 4 години
От момента на съобщаването на партията на Слави, даваха около 3%, месец по-късно станаха около 5%, преди месец казаха, че подкрепата за него е стигнала около 9%.... и сега ....няма да влезе в парланета.... А БЕ вие *** ли сте дето го пишете това....мислите ли че някой изобщо ви вярва на тия проценти.....
171
10
 
7
 
! Отговори
ЯСЕН ВАН ДЕР ЩТРУДЕЛ преди 4 години
Бат Румен Самолета , да прави Партия , и да стане ЛИДЕР...А после да ползва почти убитата и мъртва БСП -- ЗА ПАТЕРИЦА , КАТО дойде време да сформирва КАБИНЕТ , ПРАВИТЕЛСТВО И ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ !НИЕ ОТ КОСТОВАТА ПАРТИЯ = ДЕМОКРАТИ ЗА СЛАБА БЪЛГАРИЯ , СЪЩО ЩЕ ГО ПОДКРЕПИМ И ЩЕ МУ УДАРИМ РАМО ..
170
8
 
4
 
! Отговори
БСП са гадове преди 4 години
До боб. Кои, казваш, били пенсионери?
169
4
 
7
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До за малко да повярвам. Само че тези познават малко повечко от агенциите на Позитано. Когато червен Колю или Кънчовците дадат преди избори преднина от 5 процента пред ГЕРБ вярваш ли им? Щото после знаеш какво излиза..
168
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или с други думи: корни импексова за пореден път ще бъде зашлевена със звучен герберски шамар!
167
5
 
17
 
! Отговори
Боб преди 4 години
ГЕРБ ще бъдат убити при пандемия... Бойко вече е дрът и е идеалната жертва за коронавирусчето... :))) И електората му вече са пенсионери... ГЕРБ са пътници...
166
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са тези ДБ?
165
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-после едно истинско проучване.
164
11
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 175. Точно нормалните знаят, че това е вярно проучване. Те са и тези, които казват кой е по - добре да ни управлява. А завистливи те и озлобени червени *** като теб ДГД.
163
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нормален човек, който да повярва на тези резултати.
162
4
 
15
 
! Отговори
За малко да повярвам преди 4 години
Барометър е новият социолог на Шайката. Явно от Алфа Рисърч не са склонни да паднат чак толкова ниско.
161
9
 
9
 
! Отговори
Не може да бъде преди 4 години
Как така БСПто да не е начело.Спи ли лъжлив Кольо !Къде е Руското посолство и не опровергае тази новина.
160
8
 
9
 
! Отговори
Тролчета напред преди 4 години
Тази новина другари, трябва да се опровергае!Вперьод товарищи!