Борисов обеща: МС отменя винетките за селата около София и Варна

С други 12 общини все още се водят разговори
Обновена: 27 фев 2020 09:57 | 27 фев 2020 09:33, Камелия Цветанова
111

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов съобщи в парламента, че на правителственото заседание днес ще бъде променено решението за обхвата на платената пътна мрежа.

Още по темата
"След час изваждаме 115 км от община София и 40 км от община Варна. С другите 12 общини се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхват", обясни той.

На критиките на червената шефка Корнелия Нинова, че нито една реформа при управление на ГЕРБ не е била успешна, той отговори: "В България се въвеждат трудно нещата, аз не си спомнят нито една реформа на БСП за 100 години управление".

"Ако е било лесно вие да сте въвели тол системата. Едно е да строиш двулентови пътища, друго е магистрали, А "Хемус", "Европа", "Струма" се строят усилено, другите се ремонтира“, добави Борисов.

Той беше категоричен, че на отговорните лица за проблемите около въвеждането на тол системата ще се търси ежедневна отговорност.

След извънредната среща между премиера, финансовия министър, зам.-регионалния министър и превозвачите вчера стана ясно, че тол системата се отлага за 27 март.

До новия краен срок превозвачите трябва да се сдобият с GPS устройства, които да измерват изминатите километри и съответно да се платят.

Борисов увери, че с превозвачите вече няма тема на разговор, защото браншът не е против самата тол система.

"Това е едно модерно и сложно съоръжение. Това е европейската практика. Най-евтиното в Европа. Много искам нещо да стане от първи път, но не помня в България нещо да е станало от първия път", коментира още той.

Борисов беше атакуван от соцлидерката Корнелия Нинова, която го обвини, че въпреки добрите намерения от въвеждането на тол системата се е стигнало до хаос, напрежение и протести.

"Всички одобрихме стартирането на тол системата и имахме шанс България да направи нещо полезно за бъдещето с поне три цели – държавата да получи повече приходи, транспортният бранш да има яснота и улеснение за бизнеса си, а хората да имат по - качествени пътища", каза тя и добави, че реално плановете са се провалили.

Според нея единствените печеливши от тази ситуация са частните фирми, които въвеждат тол системата, защото те ще получат за това 32 милиона лева. Тя нападна Бойко Борисов, че не може да направи едно една реформа както трябва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
25
 
! Отговори
"разделяй и вла преди 4 години
Баси простия човек!Дори не съм и предполагал,че може да е толкова ***!?Ама ние сме виновни,че го избираме!
55
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя банкянски скопен и крадлив нерез няма ли кой да му каже,че това се нарича дискриминация и,че дискриминацията е подсъдно деяние
54
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами отмени навсякъде бе Всемогъщий!Те шопите си имат метра,трамваи,тролеи,рейсове ...всевъзможен градски транспорт а ние тука в Тъмната Индия без кола не можем и на два километра да мръднем!Чуваш ли Мутрьо!
53
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинята с къщата в Барселона пак с мръсните си номера разделя народа.Питам с какво София и Варна са повече от Пловдив,Плевен,Бургас ,Срата Загора,че за едни може ,а задруги НЕ-....Оставка Мутро крадлива
52
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата си котка софиянски те избиратели и ония със същия цг манталитет от махлите!А ние от забравената територия ще им плащаме!Долу Мутро!
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAМи то кубаво, ама айде да видим как Софийска Община, начело с Фъндъчката, ще стопанисква, поддържа и ремонтира път от републиканската пътна мрежа.Няма как един да поддържа пътя, а да се плаща на друг. Парите, които шопите плащат не отиват за републиканските пътища, така ли е?Лява ръка - в десен джоб. Девизът на Баце....Ще се прави на добър и благороден, ама някой друг да му плаща масрафа!
50
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Суджук, като искаш да се правиш на добрия самарянин, направи го да е за всички, не само за тъпите шопи, дето знаем, че крепят властта на ГЕРБ.И кой ще ги поддържа тия участъци, кой ще чисти зимата снега, кой ще ги опесъчава, кой ще запълва дупките, кой ще слага мантинели, филанкишията ли?Като вляза в дупка и реша да ви съдя, към кой ще заведа иска - към Софийска Община, или към АПИ? Помисли ли за това?Заради твоя популизъм и безпринципна простотия се сътвори поредното държавно безумие.
49
2
 
16
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
Така посочените населени места явно не са част от България и искат да живеят по други закони!Ние от непосочените искаме и за нас така!Г-н Министър Председател не сте ли такъв за всички Българи!Нали гласувахме за Вас!!!
48
2
 
15
 
! Отговори
Елин Пелин-овец преди 4 години
Тука глашатаи от АПИ не са минавали все още. ПОСЛЕДНО, ЩЕ ИМА ЛИ ВИНЕТКИ ИЛИ НЯМА ДА ИМА?
47
2
 
15
 
! Отговори
Компетентен преди 4 години
Вече десет години профанството на един премиер, една напред-две-назад назад, ето се лашка в нищото един народ.
46
3
 
17
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
А около Пловдив? А отмяна на винетките за високопланинските села около Пловдив, където част от пътя е черен с дупки? Кога? Или там Здравко Димитров ще ги пълни?;)))
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46:Това е балканския манталитет ... днес да съм добре а утре не му мисли. Българина по далеч от носа си не вижда и най мрази да мисли. Факт!
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо?! Откъде накъде ще се отменят? Имам вила до София (в Симеоново, което си е село до София) и често от там ходя на работа, когато останем за ден, два там. ТВЪРДО ЗА винетки.
43
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе българина неразбра че нищо безплатно няма. Сега ще им махнат винетките, утре като стане всичко на дупки ще питат защо така, а подръжката ще се прави от общинския бюджет, да де ама на повечето бараки данък мпс е до 40лв, и тогава или ще трябва да се наливат от централния бюджет или да се вдигне яко данък мпс. С парите от централния бюджет ще са прецакани тия които даже нямат коли. И така или ще са прецакани всички зарад шепа хора, или ще карат по разбити пътища. Аз бих вдигнал яко данък МПС.
42
6
 
25
 
! Отговори
мак преди 4 години
За "100" години не са построили магистрали, тъй тъй. А дали тогава имаше нужда от тях, не казва. И пак прави познати номера. Измислят си нещо, надига се недоволство и бам, появява се баце и отменя решението, щото слуша народа. Тарикат.
41
7
 
6
 
! Отговори
ист преди 4 години
Тези села около София и Варна които ще пътуват без винетки, направиха грешка. Рано или късно на жителите им ще се наложи да отидат на почивка или извън София и Варна. ТОЛ системата ще ги засече, а глобата е двойно по висока от цената на винетка.
40
0
 
12
 
! Отговори
ДАЙаджия преди 4 години
До ВиладжияХа-ха-хааааа..........на 200% си пуснал в урничката на ГРОБ........с това мислене.
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ТАЯ ДЪРЖАВА ВСИЧКО СЕ ПРАВИ В ИНТЕРЕС НА СЕЛЯНИТЕ И РОМИТЕ.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за Пловдив?!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ивоче защо? В софия също в последния момент се решиха нещата, но пък е редно и вашите кметове да са по-активни. Никой досега не се е поинтересувал откъде и как ще ги зваща тола, защо не ви защитиха по-рано?