МВнР в контакт с арменските власти за арестувания там българин

Той е задържан миналата година по искане на Киргизстан
27 фев 2020 19:20, Боряна Павлова
4
МВнР в контакт с арменските власти за арестувания там българин
Снимка: МВнР

От Министерство на Външните работи са поставили на 2 пъти въпросът за задържания през август миналата година българин в Армения, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на два пъти е говорила с арменския си колега Зограб Мнакацанян - по време на посещението си в Ереван на 28 октомври 2019 г., както и в телефонен разговор с него на 27 февруари 2020 г. Министър Мнакацанян се ангажира да върне обаждане по случая.

От външното ни министерство обясняват, че българинът е задържан по искане на властите на Киргизстан на основание на Минската конвенция за правна помощ по граждански семейни и наказателни дела на държавите-членки на Общността на независимите държави (ОНД) по повод обвинение, повдигнато в Киргизстан, за незаконно пресичане на казахско-киргизката граница през май 2017 г.

Още по темата


Информацията за неговото задържане е официално предоставена на българското посолство в Ереван на 26 август 2019 г.

 
Армения е страна по редица правни конвенции в областта на осигуряването на правна помощ и правни отношения по граждански, семейни и наказателни дела, които касаят само държавите-членки на ОНД. Съгласно тези документи арменските власти могат да арестуват и екстрадират в държави от ОНД български гражданин, срещу когото има повдигнато обвинение за извършени нарушения, само на базата на включване на това лице в списъка на издирваните лица и без спазване на условието българската държава да е уведомена за съществуването на подобен казус.
 
МВнР е ангажирано със случая още от самото му начало.

 
Предстои телефонен разговор на Екатерина Захариева и с министъра на външните работи на Киргизстан Чингиз Айдарбеков. В същото време вицепремиерът и министър на външните работи на България даде указания на посланика ни в Киев да се срещне и да постави въпроса пред посланика на Киргизстан, който е акредитиран и за България.
 
Министерството на външните работи е в контакт с близките на задържания като се ангажира да оказва всякакво необходимо съдействие. В рамките на своите компетенции МВнР прави всичко възможно на задържания българския гражданин в Армения да му бъдат гарантирани правата и най-вече правото му на справедлив и безпристрастен съдебен процес.
 
Още от самото начало на задържането посолството ни е в постоянен контакт и е започнало да оказва правна и консулска помощ на задържания. Консулът ни в Ереван го е посетил повече от 10 пъти като последното посещение е на 24 февруари, посочват от МВнР. По време на посещенията са предоставяни хранителни продукти, телефонни карти за връзка с роднините си, облекло. Консулът ни поддържа постоянно връзка с управата на затвора, за да проверява какво е състоянието на задържания.

Офисът на омбундсмана на Армения е организирал експертна група, която е посетила българския гражданин в затвора, за да провери условията, при които е настанен и какво е отношението на надзирателите към него. Посолството ни не е получило оплаквания от страна на задържания за условията и отношението на управата и надзирателите.
 
Българският посланик в Ереван провежда срещи по случая, сред които с  омбудсмана на Армения, със заместник-главния прокурор на страната, както и с министъра на правосъдието с цел спазването  на правата на задържания и осигуряване на справедливо правосъдие.
 
Що се касае до съдебното производство - съгласно разпоредбите на арменското законодателство – преводачът по време на съдебното дело се осигурява от съда.
 
Какви са хипотезите за развитие на неговия случай?

 
Решението за екстрадиция на българския гражданин е обжалвано. На 28 февруари 2020 г. се очаква ново заседание на Апелативния съд в Армения. В случай че отпадне искането на киргизката прокуратура за екстрадиране на българския гражданин, би следвало  да  отпадане и мярката за неговото задържане от арменските власти.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 месец
Чакат да чуят от арменския поп. Аз по скоро бих направил мохабет с турския външен министър да им пусне по една ракета на арменците и казаците
2
1
 
3
 
! Отговори
Пижо преди 1 месец
Арменците да не правят търг за този, че го държат толкоз време? Или го предаваш на Киргизстан, или го депортираш в България. Това да не е Асанж, че да се чудиш какво да го правиш?
Друг е въпросът как точно се пресича без да знаеш граница на една затворена държава като Киргизстан... Това да не е разградена България, където кой иска влиза и излиза. Има си визи, има си летищни власти. За да не минеш през тази процедура, значи се движиш с кола или бог знае как в дълбоката Азия...
1
3
 
6
 
! Отговори
ужас преди 1 месец
Да не се ражда човек в България ,че защита няма от никъде!!