С поправки в Търговски регистър улесняват бизнеса

Промените на ГЕРБ целят намаляване на административната тежест
9
С поправки в Търговски регистър улесняват бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от ГЕРБ внесоха промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, като целта е да се намали административната тежест за бизнеса.

Още по темата

Идеята е да се спестят време и разходи, стана ясно от думите на шефката на правната комисия Анна Александрова.

Това ще стане с въвеждането на единната точка за подаване на отчетите на фирмите.

„Най-често ползваната услуга за бизнеса е подаването на финансови отчети и на друга информация, която се изисква по сега действащите закони. На този етап това се случва към различни институции, към НАП, към НСИ и съответно към Агенция по вписвания за вписване и публикуване на годишните финансови отчети. Тези финансови отчети, които включват различни елементи за различните видове предприятия“, обясни Мария Илиева.

С промените вече с едно достъпване до определен софтуер, фирмите ще подават необходимата информация.

„Впоследствие институциите ще я разпределят административно помежду си. По този начин ще се спести време, ще се спестят административни разходи“, каза още Илиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Счети друг преди 4 години
До Анонимен. Така е по закон. Аз лично от години не разбирам нуждата да се публикува една камара информация при положение, че я четат само одитори, счетоводители и евентуално данъчни, но закона казва друго. Нека да променят закона и съм сигурен, че всички колеги ще са щастливи от този факт. Другото нещо, което мен ме интересува е дали ще приемат удължаване на срока за годишно приключване до 30.06. за което се говори напоследък.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Счети друг-И за чий х** одиторски доклади, счетоводна политика, пояснителни бележки са публична информация ? - Който може да чете отчети- да чете, на останалите по една студена вода.
6
1
 
1
 
! Отговори
Счети друг преди 4 години
Нещо не ми е ясно как ще стане цялата схема ? В ТР се публукава целия ГФО барабар с одиторски доклади, счетоводна политика, пояснителни бележки и т.н. В НСИ се публикуват доста справки, които въобще не фигуррурат в ГФО, а се вадят от счетоводните регистри.За фирмите по НСС може би ще е по-лесно, но за тези по МСС ще е доста по-трудно. Не че не искам да стане, но просто ми изгллежда трудно постижимо от гледна точка на нивото на ИТ в държавата.
5
2
 
2
 
! Отговори
друго счети преди 4 години
До СчетиЕ, срокът за това е 28,02,2020 - едва след този срок нещата ще са достъпни. Какво бързаш като пърле пред майка си.
4
0
 
10
 
! Отговори
Счетко преди 4 години
Ура ! Никакви контакти с най-тъпия тъпия регистър за всички времена !
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СчетиДоколкото знам това ще се случи след 01.03.2020г. До 28.02.2020г. фирмите трябва да подадат данни, така че попълването на ГДД все още не работи.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От поне няколко години към НАП не се подават отчетите. Подават се към НСИ, а след това като попълваш ГДД при чекване на подаден отчет излиза вх. номер.Ама тия в парламента какво ли знаят. Най-много вместо да облекчат ще сложат още някое задължение на бизнеса.Но на въпроса, както НАП си вземат отчетите от НСИ, защо и търговския регистър да не го прави, а трябва и там да ги подаваме?
1
2
 
12
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Пак счетоводителите ще го отнесат. Попълвах декларация на един човек, нищо не се е попълнило само, както казаха от НАП.