Бойко Борисов отново ще бъде посредник между Турция и ЕС

Анкара и Брюксел разговарят през София пред риска от нова бежанска вълна
29 фев 2020 07:30, Елка Василева
126
Бойко Борисов отново ще бъде посредник между Турция и ЕС
Бойко Борисов и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов отново ще бъде посредник между Турция и Европейския съюз заради опасността от нова бежанска вълна.

В петък той се чу по телефона с турския президент Реджеп Ердоган, а в понеделник двамата ще се срещнат. Къде, от правителството все още не уточняват, пише „24 часа“.

Трескавата дипломация се наложи, след като Анкара обяви, че повече няма да спира мигрантите към Европа, след като войските на сирийския президент Башар Асад нанесоха въздушни удари срещу турски сили в провинция Идлиб. Около 3,7 милиона сирийски бежанци са на територията на Турция към момента.

Кризата бе тема на извънредното заседание на българското правителство вчера, иначе свикано за мерките срещу коронавируса. Армия, жандармерия и Гранична полиция бяха изпратени спешно на границата с Турция рано сутринта в петък, обяви премиерът Борисов. Той информирал министрите, че в района на Одрин вече има струпване на мигранти. Според турските медии около 300 души са тръгнали към границата между България и Гърция малко преди полунощ в четвъртък. А в петък сутринта първите стигнаха до браздата ни.

Още по темата

Гранична полиция успя да спре първата вълна от две групи с по около 30 човека всяка, отчете вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във фейсбук. И бе категоричен, че армията ще направи всичко възможно да не допусне нито един нелегален мигрант.

В готовност за командировка са 1000 души и до 140 единици техника (бронирани и специални автомобили и др.), обяви той.

По същото време премиерът изчакваше да бъде свързан по телефона с турския президент. След състоялия се следобед разговор на Борисов и Ердоган пресцентърът на Министерския съвет пусна съобщение, че към момента няма пряка опасност за България.

Борисов отбелязал, че страната ни високо оценява приноса на Турция с миграцията и проявяваме разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години. В тази ситуация нито Турция, нито която и да било друга държава не може да се оставя да се справя сама и трябва да се окаже подкрепа.

Ключово е прилагането на споразумението между ЕС и Турция, подчертал Борисов и обещал да предаде разговора на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС. Българският премиер ще апелира пред тях Брюксел още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.

“Притеснителното е, че турските граничари се дръпнаха - постовете, които имаха досега. Да се надяваме и след разговора, че са ги извели по-навътре в страната там да ги спират. Към момента има реална заплаха. Виждате какво става по островите на Гърция”, предупреди Борисов по-рано на заседанието на МС. Увери, че е задействал всички дипломатически канали.

Европейската комисия вече обяви, че може да изпрати допълнителна гранична охрана или финансова помощ, ако България поиска. В момента у нас има 70 граничари на Фронтекс. През последните 5 г. ЕК е отпуснала на България над 300 млн. евро от фондовете за миграция и охрана на границите.

Борисов смята, че ситуацията с Турция ще се реши по линията на НАТО. “Ние ще подкрепяме консултациите, защото сме съседи, приятели, но е хубаво и преди нападенията да ни информират или да се свиква съветът, преди да се започват военни действия. Това също да се каже на Северноатлантическия съвет”, настоя той.

“Сега, да речем, че ще задействаме чл. 4 на НАТО за общоевропейска военна защита. Аз даже си спомням в петък приехме декларация на Европейския съвет, с която осъдихме военните действия и призовахме да спрат веднага. Когато гинат хора, знаехме какво ще се случи”, допълни Борисов.

“Когато се бият с ракети, хората бягат - разбираемо е, паниката е огромна, а пък едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, си представете да почнат да влизат стотици хиляди мигранти И затова не можем да си го позволим”, категоричен бе той.

“Започналите вече процеси по придвижване на мигранти към Европа са факт, и то констатиран от световните агенции и поощрен от Анкара. Всичко това означава, че до часове България може да стане най-важното място в Европа. Затова трябва да я защитим.” Това пък написаха от ВМРО в нарочна декларация и призоваха да се отстояват “неприкосновеността на територията и защитата на държавната граница срещу започналото от страна на Турция поредно пропускане на мигранти”.

Обстановката на Капитан Андреево е спокойна, съобщиха от най-големия ни сухоземен граничен пункт с Турция.

Около 300 сирийци, иранци и иракчани, сред които жени и деца, били спрени от турската жандармерия между Одрин и турския пункт Капъкуле. Групата била върната в обратна на границата посока, разказаха прибиращи се от пазар в Одрин българи. От полицията в Хасково успокоиха, че има ресурс, който да се притече при нужда на граничарите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган няма как да хване тен като Бацо. Нашият по цял ден е навън, обикаля с жипката, рита мачлета, прегръща стринки и лелки по улици и площади. Бацо не чете документи, не се задъбочава много в мислене и разговори, най-обича да плещи просташки лакърдии и мисирките около него да се подхилкват угоднически.
95
0
 
2
 
! Отговори
Какъв турчин преди 4 години
може да е Ердоган, вижте му белите ръчички, анадолците са черни! Този е правен от скандинавец.
94
2
 
4
 
! Отговори
На Иван брат му преди 4 години
Браво Бойко, мачкай червените русофилски празни кратуни!
93
2
 
4
 
! Отговори
Да пукнете преди 4 години
Само жени и деца ли се броят за хора бе, *** ***.
92
9
 
5
 
! Отговори
братската любов преди 4 години
До борба за независимоси днес 20% работим за руските кръвопийци и отърване няма! Всичко ни вземат.Османското ни робство на практика е било под руски контрол на граф Игнатиев.
91
8
 
5
 
! Отговори
борба за независимос преди 4 години
200 години опити да се освободим от лапите на руската мечка.-първо кап.Г.Мамарчев въстава и иска от Императора независимост-дадена е независимост на Гърция, Влашко, Сърбия и Черна гора с изключение на нас!-сръбско-българската война участват рески войски пристигнали с френски кораби.-абдикира първият български княз Батенберг с благословията на руския император-Следва обесването на Левски, убийството на Стамболов, атентата,метежа1923г и 1944г- ВСИЧКО ТОВА ДО ДНЕС С ГЛАВЕН ИНИЦИАТОР РУСИЯ
90
6
 
4
 
! Отговори
руската любов преди 4 години
До РУСИЯ...............Системно ни обезлюдявата за да си осигурят път до Босфора и проливите!Султан Мурад - внук на българката Валиде султан даде независимост на балканите.Русия отмени фермана за нашата независимост и изключи нашата ексархия-СХИЗМАКап Георги Мамарчев вдигна въстание, превзе Сливен но ген Дибич го върна.Робството е било съгласувано с Русия чрез Граф Игнатиев-искал да подкупи Левски!
89
2
 
1
 
! Отговори
краварите преди 4 години
До АнонименМного са далече, но са съюзници на турците което ни свързва с тях!
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой акредитира този наш ид'иот за посредник ? Съвсем не вярвам от ЕС да му възложат посредничество, чак пък толкова не вярвам да са тъ'пи в Брюксел и да не забелязват, че този про'стак няма хал-хабер от дипломация !
87
2
 
2
 
! Отговори
РУСИЯ............... преди 4 години
ЗАЩО МЪЛЧИШ???????????
86
2
 
4
 
! Отговори
РУСКОТУРСКА БЪЛГАРИЯ преди 4 години
До АнонименШЛАГЕРА НА ДЕНЯ - РУСКО-ТУРСКА ИМПЕРИЯ!!!!!
85
1
 
4
 
! Отговори
факт преди 4 години
Единственият ВУЗ с 100% запълване е АМВР. За едно място се борят по 5-6 души за Полиция и по 7-8 за Пожарна! Тази година може и повече!
84
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Где са краварите да ни пазят? Нали затова им дадохме земята си безплатно
83
2
 
13
 
! Отговори
Инвазия преди 4 години
Какво прави Ердоган в Сирия? Приятел на ФАЩ в Сирия. Боко приятел с агресори и убийци щял да посредничи
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе съмнява ме една работа ама...Дали няма да се окаже, че къщата с метресата в Барселона са само за парлама, а в Анадола има друг волает, където Борисов си има любовник?
81
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяване на страх и ужас и... появата на Спасителя в лицето на бат Бойко. Старата песен на нов глас. Елементарно, Уотсън.
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
300 милиона отпуснати на България ?? Само???! Ако на наше място беше Англия или Белгия.. Щяха да уреват Европа и света. Щяха да изкарат милиарди +много други ползи+много други превъзходни условия. Наш Бойко е доволен само да ходи насам натам на посещения и да прибира бакшишчета за себе си.
79
0
 
13
 
! Отговори
справедлив преди 4 години
Решението е просто.Трябва границата да се минира и въпроса ще се реши от само себе си.Който жалее за емигрантите ,да си ги взима у дома.
78
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко:"Няма да имам къща в ИстанбулНяма да имам къща в ИстанбулНяма да имам къща в Истанбул""Тази в Барселона ми стига..."
77
1
 
18
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
Боко Тиквоко е най-великия дипломат и политик в историята на Герберистан.Трябва да му се вдигне паметник.Паметник на глупостта ,алчността и корупцията-все символи на властта на Боко Тиквоко.