БСП поиска: Да паднат санкциите срещу Русия! Мнозинството отказа

Според социалистите ограниченията вредят на икономиката ни
Обновена: 4 мар 2020 12:24 | 4 мар 2020 12:00, Камелия Цветанова
99
БСП поиска: Да паднат санкциите срещу Русия! Мнозинството отказа
Снимка: БГНЕС

След близо два часа дебати законотворците решиха, че няма да приемат решението, предложено от БСП, да отпаднат наложените от ЕС санкциите срещу Русия.

От март 2014 г. ЕС постепенно налага ограничителни мерки срещу Русия, които бяха приети в отговор на незаконното анексиране на Крим и умишленото дестабилизиране на Украйна. Според червения Антон Кутев обаче поне 60% от българите искат санкциите да паднат, защото са в наша вреда.

"Ние ограничаваме собствената си икономика и вредим на собствените си предприемачи, това не е цивилизования начин, по който ЕС да общува с Русия", скочи той.

"Очевидно е, че както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат, а в същото време те доказаха своята неефективност", коментира още Кутев.

Според съпартиеца му Александър Симов отпадането на санкциите ще разреши едно неравновесие в ЕС, защото в момента по-големите страни от Общността заобикалят ограниченията и търгуват с Русия. "С това решение България ще прекрати лицемерието в ЕС", призова той.

Десислав Чуколов от "Атака" смята, че санкциите, които наложи ЕС, са показали васалното отношение на САЩ спрямо Съюза.

"В Крим имаше референдум и хората казаха, че искат да се присъединят към Русия, а после санкциите бяха въведени с идеята ,че така ще пострада Русия, но тя не пострада и руската икономика се развива", коментира той. Чуколов смята, че ограниченията имат значение за отделните държави като България, която губи от тя.

Според Румен Гечев от БСП няма нито един случай, в който санкциите да са довели да добър резултат за тези, които ги налагат.

Председателката на външната комисия в НС Джема Грозданова от ГЕРБ обаче предупреди, че решението на БСП не съответства на механизмите, по които функционира българската държава.

"Приемането на такъв проект на решение ще влезе в противоречене с конституционния принцип за разделение на властите и информирането на ЕП за решението на НС не би повлияло на политиката на ЕС, защото еропарламентът не участва във формирането на тази политика", обясни тя.

Грозданова отсече, че санкциите са механизъм за регулиране на кризата срещу нарушената международна среда на сигурност. Според нея е нужен диалог с Русия и такъв съществува.

В отговор червената шефка Корнелия Нинова отсече: "Очевидно ГЕРБ не е против нашето предложение по същество и си търсите процедурни хватки, с които да го отхвърлите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МеханизмитеА ние нямаме ли също права в собствената си българска държава?Ние командваме ли другите държави как да управляват държавите си?Отговора е Не!
6
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Ние понасяме загуби от санкциите върху Русия,защо Ердоган може да търгува с Русия,а България и ЕС да не може да търгува с Русия?"Ти сляп ли си, Ердоган си получи това което заслужаваше от приятелството му с Русия десетки ковчези с млади момчета. Ти това ли искаш и за България? Русия сее само смърт и нищета. Бягайте далеч от Русия това е единственият правилен цивилизационен избор..
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Налагаме санкции, а на нас ни налагат контрасанкции.Губим много повече, защото печалбата ни от санкциите е кръгла нула.
4
6
 
21
 
! Отговори
Механизмите преди 4 години
по които функционира българската държава, са каквито ги определят някои чужди посланици!
3
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям БСП,това е в полза на България!Браво!
2
10
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Егати държавата! ГЕРБ сервилничат на Вашингтон и Брюксел, а за БСП и Кремъл е валидно твърдението, че "старата любов ръжда не хваща". Патриотите...те едни такива патриоти, че свят да си завие. ДПС е партията на помаците и циюганите. И после защо не гласувам? Е, за кого?
1
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние понасяме загуби от санкциите върху Русия,защо Ердоган може да търгува с Русия,а България и ЕС да не може да търгува с Русия?На какво основание?Това е дискриминация!Освен това, се спира движението на стоки и капитали!Спира се и глобализма.