БЛС за медсестрите: Абсурд, разграничаваме се от окупацията на НС

Столичната колегия заплашва с контрапротест в защита на съсловието
6 мар 2020 12:08, Анисия Иванова
224
БЛС за медсестрите: Абсурд, разграничаваме се от окупацията на НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Български лекарски съюз с недоумение следи окупацията на Парламента, започнала миналата нощ и продължила и тази сутрин. Съсловната организация изразява своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет.

Това се посочва в позиция на УС на БЛС по повод протеста на медицинските сестри и барикадирането им в бившия партиен дом.

"Български лекарски съюз е категоричен: Подобни действия са абсурдни и недопустими! Налагането на политически искания не става чрез окупация на Народното събрание и нарушаване на демократичния процес.

Още по темата

Мислехме, че България е направила своя цивилизован избор към свободно и демократично общество и че е възприела демокрацията като основна ценност.

Съсловната организация категорично се разграничава от действията на хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания.

Подобно поведение, създаването на хаос, внасянето на допълнително напрежение в съсловието могат да доведат само и единствено до негативен резултат - и за пациентите, и за специалистите по здравни грижи и за лекарите", се казва още в декларацията.

От Столична лекарска колегия на БЛС също са категорично против начина, по който се налагат политически искания, уронвайки авторитета на съсловието.

"Призоваваме премиера Бойко Борисов и правителството да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност, за налагане на реформи в здравеопазването, които нямат реална икономическа и структурна обоснованост, а само политически характер. В противен случай ние, българските лекари ще реагираме и ще направим контрапротест в защита на нашите авторитет, съсловие и система на здравеопазване.

Лекарската съсловие абсолютно е готово да застане и да се противопостави на прилагане на реформи, които са удобни на шепа хора, за които съсловието положи достатъчно усилия“, добавят от Столична лекарска колегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"..."Лекуват",като оня от Пловдив със стендовете .Или с ненужни операции...".......................................Те затова се противопоставят. Сестрите не искат търговските дружества, а това спира кранчето на докторски заплати от 50-60 хиляди лв.
189
1
 
0
 
! Отговори
и преди 4 години
Махайте сестрите от болниците. Да останат на работа "разграничените" доктори! Докторът в болницата е кръгла нула без сестра. Оставете ги сами за 2- 3 дни и ще се убедите.
188
1
 
1
 
! Отговори
ай стига преди 4 години
Лекарите да не се изживяват, като кой знае какъв фактор. НИТО ЕДИН ДОКТОР не може да прави венозни инжекции, масово се правят от сестрите, а е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на лекаря! Отделно нощем се заключват по кабинетите, с уговорка, да ги търсят само по спешност! То затова хал хабер вече нямат от нищо, добре, че е старото поколение лекари, дето все още знаят нещо.
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РАЗГРАНИЧАВАТ СЕ И ПО ЗАПЛАТИ . ЯКО .
186
0
 
1
 
! Отговори
Пенев преди 4 години
*** *** и не се спират ,организирайте да видим кой точно ще отиде или ще вземете и вие от онез черните лекари
185
2
 
5
 
! Отговори
Бай Х преди 4 години
Кога в Българската история е имало солидарност???? Никога!!За това ще бъдем винаги на последно място
184
2
 
10
 
! Отговори
Йцйцкжкжлб преди 4 години
Само да ви светна , че лекарите в нормалните държави полагат изпити на всеки 2-3 години . Наглост, наглост , наглост, наглост от непрофесионални не мога даже доктори да ги нарека
183
1
 
12
 
! Отговори
Cjcjvjv преди 4 години
Разграничавате се защото въртите далавери и точите здравната каса
182
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
не съм очаквал такова нещо от лекарите!!!!Все пак те-дипломираните и не дипломирани "доктори", са в ПЪЛНА СИМБИОЗА С МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ!!ТЕ СА ЕДНО ЦЯЛО!..Просташка АРОГАНТНОСТ е да гледаш на сестрите като на.."жени на повикване"!..Много се объркаха преуспелите..НЯМА ДОКТОР,който да няма нужда от мед. сестра!!!..Обаче сега..били се "разграничавали" от тях....Много се объркаха ВСИЧКИ МОРАЛНИ И ОБЩЕСТВЕНИ норми покрай тоя..ДИВАШКИ "капитализъм"..Върнахме се в пещерите..
181
0
 
8
 
! Отговори
Нина преди 4 години
До Гост"Лекуват",като оня от Пловдив със стендовете .Или с ненужни операции.
180
2
 
7
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
Така ще е докато работим без пари на господарите си.Да ги оставим да си работят сами.
179
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно, сестрите са слуги не лекарите. Кой господар иска да дава права на слугите.
178
3
 
8
 
! Отговори
А защо като оси преди 4 години
До Гост А защо тогава доФторите скочиха като ужилени срещу исканията на сестрите за разкриване на сестрински частни практики? Защото общопрактикуващите доФтори ще умрат от глад,а няма да ми джиткат с коли за десетки хиляди. Или си мислиш,че една сестра не знае да ползва слушалки,апарат за кръвно или да направи електрокардиограма? По-скоро дълбоко се съмнявам,че доФтор може да направи или да смени превръзка или да ми вземе кръв за изследване. Висококвалифицираните лекари са не повече от 10%.
177
2
 
18
 
! Отговори
действителен случай преди 4 години
Лекарска практика в български град.Доходите на практиката са около 8000 лева месечно.Сестрата моли докторката да и даде заплата 600 лева месечно и тя отказва.Сестрата напуска.Подансям само факти,без коментар.
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гост, време е да си ходиш.
175
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че това са олигархични напъни използващи огромните социални проблеми. Ако не беше толкова тъжно, щеше да е смешно. Глупав сценарий.
174
3
 
5
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
БСП !? На тия само името им е такова. Иначе са като всички други партии, търговско -капиталистическа фирма----картел.
173
20
 
2
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Плюете по лекарите, ама медицинските сестри няма да ви излекуват, особено рехабилитаторки и ортопедични сестри. И такива, които не знаят точно за какво протестират, но знаят на кого служат - Манолова и Нинова.
172
4
 
13
 
! Отговори
Сага ми става ясно преди 4 години
Сега ми става ясно защо Сталин е съдил доктори. Било е заради алчност и престъпно поведение. С цялата си наглост и тогава са пълнили гушите като пеликани.
171
2
 
16
 
! Отговори
Електорат преди 4 години
На дофтурските паркинзи пред болниците най-евтините коли са марка Мерцедес. За кво говорим.....