Калфин: ЕС да не се поддава на натиска на Ердоган

Съюзът да излъчи специален представител за Сирия
9 мар 2020 22:35, Анисия Иванова
14
Калфин: ЕС да не се поддава на натиска на Ердоган
Снимка: Bulgaria ON AIR

Турският президент Реджеп Ердоган обсъжда в Брюксел сделката за мигрантите с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския парламент Шарл Мишел.

"Любопитен съм да видим кои ще са темите, които ще се обсъждат, защото Ердоган отказа поканата на Борисов да дойде в София и да се види със същите тези лидери, а сега отива в Брюксел", коментира бившият вицепремиер Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е разбираемо, че турският президент не е искал да дойде у нас, защото очакванията на Ердоган и ЕС за това какво може да се получи от срещата им, са били различни тогава.

"Да видим какво ще се случи - той или е променил фокуса, или ще свали исканията. Това, което иска Ердоган, е да получи европейската подкрепа за неговата идея да установи контрол в Идлиб, където казва, че ще започне да връща обратно мигранти", обясни Калфин.

По неговите думи Путин и Ердоган са се разбрали да има взаимна търпимост, но договорката им не носи трайно решение. Бившият ни външен министър допълни, че турският президент оказва силен натиск върху Европа чрез мигрантите.

"Тя не би трябвало да се поддава на него. Европа може да поеме ангажимент за допълнителни средства, но това, което се търси като решение на сирийския проблем, по-скоро ЕС има разговор не с Ердоган, а със себе си. Съюзът трябва да излъчи специален представител за Сирия, който да започне серия от преговори с всички страни, които имат отношение", заяви Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и това, че БСП дава Закона за социалните услуги на Конституционния съд.

"Не мисля, че има противоконституционни текстове. Катастрофална е комуникацията на правителството. Тези страхове се пораждат от незнание, липса на информация и налагане на решения в последния момент", категоричен бе бившият социален министър.

Според него протестите на майките на деца с увреждания са били очаквани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
До АнонименЗатова се казва Европейски съюз, той е за европейските страни и няма нищо общо с източните страни. Ердоган като ги е пуснал на негова територия да си му мисли той, защо ги пусна, защо ходи да воюва там където не го искат и да създава смут
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е тоя калфин, някакъв фактор е явно, щом дава акъл с императивен тон
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая *** доста време се изпокри,краденото свърши😊
6
3
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Петрола е 31 долара за Барел,Това е Кошмар за Русия, и Празник за Турция,Калфин - Нито ЕС, нито Путин, Нито Ердоган- Никой не го ПитаХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
5
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
Бежанци НЯМА. Но има едни Арабски Телефонни ИЗМАМНИЦИ, които влязоха в Европа като се представяха за бежанци , миганрти... Тия гадове трябва да бягат с РАЗПРАНИ гъззове към Турция, както бягаха Ислямистите Османци( турци, СИРИЙЦИ, араби, египетски и иракски ислямисти).
4
3
 
6
 
! Отговори
2 преди 4 години
В БЪлгария трябва групи БЪлгари да обикалят по градове и слеа и да търсят такива Арабски ИЗМАМНИЦИ ( сирийци).. Да му кажат на арабина че на нас българите ни трябват пари и да си раздаде парите и дрехите на българина. Ако арабина откаже, да го пребият и да му вземат парите и дрехите, да му пукнат *** и да го пуснат да бяга обратно към Турция с РАЗПРАН гъъз.
3
5
 
5
 
! Отговори
3 преди 4 години
Да мрът всички араби- сирийци и турци.... АКо Б.о.к.лук Борисов- Банкя-лията даде и 1(един ) български лев на тия араби, сирийци, трябва някой българин да отиде и да го ЗАСТРЕЛЯ пред Народното СЪбрание. Дори и Стефан Стамболов и поп Кръстьо НЕ са давали пари на сирийци- османци.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса е как функционира целия Европейски съюз? И как ще функционира за напред? Целта на всеки съюз е да защитава здравето и живота на гражданите си. А ситуацията с корона вируса, за който знаеха в целия ЕС още на 23 януари от Ухан лично за мен в Италия е на ръба да излезе от контрол. Жителите на 27 стари държави трябва да задават много много много сериозни въпроси на управляващите ги политици в следващата една година!!!!
1
7
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
ЕС е ялова овца пред хишника Ердоган. Неразбирам колко време ще им отнеме та да разберат че са девета дупка на кавала. Ако искат да се справятс Ердоган да се обърнат към Кремъл !