Лидерът на СДС: Приватизацията у нас закъсня

Еврозоната ще доведе до ползи, смята Румен Христов
10 мар 2020 01:30, Анисия Иванова
24
Лидерът на СДС: Приватизацията у нас закъсня
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Очакваме резултати от разследванията на ДАНС и прокуратурата, които ревизират най-важните и големи приватизационни сделки. Стартирала е проверката на близо 100 предприятия, едни от водещите са на "Кремиковци" и на ТЕЦ "Бобов дол".

"Това беше един епохален процес. Процес, който протече в цяла Източна Европа и не знам дали има държава, в която да има напълно доволни от този процес", посочи лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR" по повод приватизацията.

Той даде пример с "Тройханд" - най-голямата приватизациионна агенция, която в един момент е била най-голямото дружество, стопанисвало и разпределяло активи. Там процесът е приключил бързо, за по-малко от четири години, като над 5 млн. души са останали без работа.

"Този процес беше един от важните процеси, наложен от ЕС. Императивно беше искането за влизане в ЕС да имаш преобладаваща пазарна икономика. Ние без този процес нямаше как да минем", смята Христов.

Според него при нас приватизацията е закъсняла.

"Имаше някакви дребни наченки по времето на Филип Димитров. Съвсем дребни обекти като малки бензиностанции и други обекти от услугите бяха пуснати на приватизация. После имаше един голям застой. Стартира началото на т.нар. масова приватизация при Жан Виденов. И вече усиленото приватизиране започна при правителството на ОДС", посочи политикът пред Bulgaria ON AIR.

Относно извинението за приватизацията от Румен Христов, той обясни, че е бил разбран неправилно.

"Времената бяха тежки и имахме да решаваме много въпроси. Сигурно в този процес има допуснати грешки - за тези допуснати грешки, волни или неволни, се извиняваме", поясни той.

Румен Христов счита, че референдум не е необходим и ако допуснем такъв, то България няма да стане член на еврозоната.

"Политическата класа трябва да носи отговорност за решенията, които взема. В момента управляващите от ГЕРБ обещаха, че ще бъдем кандидат за чакалнята на еврозоната през април, дано това да се случи", заяви той.

И отбеляза, че се притеснява, че забавянето отдалечава страната ни от еврозоната.

"Българските граждани не трябва да се притесняват. Това само ще доведе ползи на тях, на български фирми и на държавата ни като цяло", обясни той.

Лидерът на СДС е на мнение, че е добре да бъде проведена разяснителна кампания за българските граждани относно това до какви промени ще доведе влизането ни в еврозоната. Според него проруските и проевропейски партии няма как да бъдат на едно мнение по този въпрос.

Поради коронавируса виждаме понижаване на раста на икономиката в цяла Европа. Как това ще се отрази на България?

"При всички положения това, което се случва в световен мащаб ще се отрази и на България, защото България не е изолирана държава, а е с много отворена икономика", обясни Христов. 

Той смята, че Паметникът на Съветската армия разделя обществото, затова трябвало да бъде преместен в т нар. парк на Социалистическото изкуство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Д.Кънев преди 4 години
Я го вижте умника Румен Христов какви ги плещи били закъснели. Да закъсняло е само влизането ви в затвора за съсипването на Българската икономика.Всички от Стани Да Седна до живот.Аман от наглеци.Иван Костов бил чакал извинение от Българският народ.Ами да върви в АЕЦ Козлодуй и там ще му падне извинение на което и аз искам да присъствам.И ще падне най голямото извинение.
21
1
 
5
 
! Отговори
Тетака преди 4 години
Те от СДС това си знаят, това си баят... Ако ги накараме да направят списък на нещата, които пречат на развитието според тях, ще лъсне истината, че не са изобщо в час. Всичката Мара втасала, само Паметникът на Съветската армия остана...
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приватизацията не закъсня г-н Христов ти закъсня и не можа да натопиш пръста в кацата с мед.
19
2
 
6
 
! Отговори
Пак до Активите преди 4 години
Така социалистите на Митеран просто ограбиха спестените пари на доста хора от средната класа.За своите Митеран предприе и нещо друго. Ако член на неговата партия притежаваше фабрика, която не върви добре, правителството я национализираше и плащаше на собственика такава цена, каквато тази фабрика би струвала, ако беше някое отнай-печелившите производствени предприятия. Така хазната биваше ощетявана,за да се обогатят някои от социалистите на Митеран.Това, което предлагаш е стар номер на левите
18
0
 
6
 
! Отговори
До Активите /№1/ преди 4 години
Това беше предприел Митеран. През 80-те години във Франция хората или държаха празен втория си апартамент, ако по някаква причина не искат да се разделят с него, или продаваха допълнителните си жилища. Целта на Митеран уж била тези пари да се вкарат в индустрията и хората да печелят като акционери от парите си.И какво стана? Чрез ловки хватки се изкарваше, че уж няма печалба от съответните предприятия, които после на безценица се изкупуваха от хора на Митеран и в последствие се оказаха печелещи
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кокона маруцаПрава си, колежке :)Коментатор 1 не се досеща, че рентиерът не е непременно безделник и некадърник. През вековете голяма част от научните и географските открития са осъществени или финансирани именно от рентиери с образование и мащабна мисъл. Повечето от тях са се чувствали отговорни за съдбините на своя народ.Толкова ли е трудно за някои да преценят, че "богат" в повечето случаи означава "умен, находчив и в никакъв случай лентяй"?
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо мнението на лидера на СДС се качва тук чак по малките часове?По това време ли стоят да дежурят най-заклетите седесари? Или причината е някаква друга?Мислех, че само глутницата на Корнелия будува, дава караул и тича по конспиративни явки и по нощите.
15
0
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Целият преход бе под диктовката на ЦРУ. Те разфасоваха държавата. В хаоса се облажиха и червени и сини мутри.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СДС фалира държавата след 1989 година и прехвърли своята вина върху Виденов. Сега съжалявали, че не са успели всичко да заграбят.
13
3
 
5
 
! Отговори
Красимира Василева преди 4 години
Когато другите страни от Източния блок приватизираха бързо,у нас БСП зовеше за плавен преход.Източиха се предприятията,фалираха се банките,а дълговете на предприятията се превръщаха в държавен дълг.Когато ОДС дойде на власт в държавата имаше около 300 млн.долара и трябваше за се изпълняват изискванията на МВФ-приватизирай или закривай.Така че,когато плюете се обърнете назад и вижте кой докара двата фалита на държавата до 97г.
12
0
 
3
 
! Отговори
кокона маруца преди 4 години
До АктивитеА бе,душице златна,рентиерство не се прави със закон,а с акъл!:))
11
0
 
9
 
! Отговори
Спеца преди 4 години
Без приети закони за финансиране на приватизацията, без закон за правилата и предимствата на работещите в предприатието ,закон за фалита и т.н. ,това не беше приватизация а разграбване на имущество за милиарди от хорато на Командира.
10
2
 
16
 
! Отговори
СС преди 4 години
Който не скача е червен - толкова подивяла *** тълпа не бях виждал! Е? Наскачахте ли се? Унищожихте икономиката, здравеопазването, образованието, армията и националната сигурност и т.н. Изгонихте народа в чужбина! Махайте се американски слуги!
9
0
 
11
 
! Отговори
ЗАКЪСНЯХМЕ преди 4 години
с ПРИСЪДИТЕ
8
1
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Затова пък с кражбите наваксахте закъснението !
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честните хора и идеалисти в СДС бяха изтикани, изолирани или сами се отдръпнаха, ужасени от алчните " антикомунисти". СДС беше проект на БКП и външните " помагачи" Докато скачахме по площадите, те " приватизираха" България, но за себе си и чужди интереси.
6
2
 
25
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Мафиотска приватизация, затова приватизация не трябваше да има или поне не по начинът, по който стана в България. Този от СДС съжалява, че не приватизираха всичко, докато бяха на власт, а реално СДС управляваше в България от 1990 до 2001 година, въпреки че официално не е така.
5
1
 
27
 
! Отговори
българин преди 4 години
Къв " лидер" бе? Какво СДС?
4
1
 
20
 
! Отговори
Поп Грую преди 4 години
А закриването на лагера и свинефермата в Бeлeне беше много рано...
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Криминалната приватизация са виновни всички от ръководството на СДС начело с Мавъра. Ще дойде време и това ще бъде написано в учебниците по история.