Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19

Борисов: Много е тънка границата, единствено и само дисциплината на нацията може да помогне
Обновена: 13 мар 2020 08:18 | 13 мар 2020 00:12, Красимир Ангелов
594
Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19
Снимка: МС

Кабинетът ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в държавата във връзка с разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет след проведено заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Още по темата
По този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове и т.нат, уточни премиерът.

По думите му Министерството на здравеопазването ще трябва да обяви от кои държави да не бъдат допускани граждани у нас, а Външно министерство – да посочи до кои държави българите да не пътуват.

"МВнР трябва всяка минута да актуализира сайта си за забрана за пътувания от България до други страни, а Министерство на здравеопазването от кои държави не могат да влизат в България", обяви Борисов.

Много е тънка границата и единствено и само дисциплината и организацията на нацията може да помогне на държавата, категоричен бе Борисов.

Той благодари на лекарите и сестрите за положените от тях усилия и поиска строги глоби за всеки, който не спазва карантината. "Трябва да се направи клинична пътека за коронавируса, за да знаят докторите и работещите какви допълнителни пари възнаграждения ще получат за труда си", посочи още министър-председателят.

Целият свят прави неща, които ние от 28 февруари ги приехме, заяви Борисов.

Той поиска да се даде възможност на МВР да издирва и задържа тези, които трябва да са под карантина, но не изпълняват указанията.

В края на своето изказване и преди да освободи министрите си от заседанието Борисов настоя да бъдат намалени цените на стоки заради падналите цени на нефта и природния газ.

Повече от час и половина продължи извънредното заседание на Министерския съвет, свикано от Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Националният оперативен щаб докладва пред премиера Борисов и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


594
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако стигнеш да гласуваш!На протест няма ли да излезете да се самоунищожите
9
12
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хунтата на борисов явно отива към военен режим в пълна паника и безсилност
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да видим сега кой как ще гласува?
7
20
 
21
 
! Отговори
Интересно преди 4 години
A през товеа време докато не бачкам негово величество ли ще ми плаща наема и сметките и ще ми купува храна?
6
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затворете границите.
5
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бавно стигаме то мерките, но все пак в правилната посока за намаляване стръмността на кривата на разпространение. Нека се учим от държави, които закъсняха, докато и ние (надявам се) не сме закъснели все още
4
4
 
30
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Във час пик и плаза от днес друсат гюбеци на метър един от друг
3
9
 
30
 
! Отговори
ДП1 преди 4 години
Това ли измислиха? От къде ще намерят "терористки", които да се грижат за болните, апарати за вдишване, болници?
2
11
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много НЕнавременни мерки. Изпуснахте нещата. Кога ще затворите границите? Или ви е шyбе, че ще ви се скарат? Чакате да пламнем като Италия ли? ХОРА ЩЕ УМИРАТ, МAЛOУМНИЦИ!!!
1
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Данчето и Кастрева пускат децата от понеделник на училище.