Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19

Борисов: Много е тънка границата, единствено и само дисциплината на нацията може да помогне
Обновена: 13 мар 2020 08:18 | 13 мар 2020 00:12, Красимир Ангелов
594
Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19
Снимка: МС

Кабинетът ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в държавата във връзка с разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет след проведено заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Още по темата
По този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове и т.нат, уточни премиерът.

По думите му Министерството на здравеопазването ще трябва да обяви от кои държави да не бъдат допускани граждани у нас, а Външно министерство – да посочи до кои държави българите да не пътуват.

"МВнР трябва всяка минута да актуализира сайта си за забрана за пътувания от България до други страни, а Министерство на здравеопазването от кои държави не могат да влизат в България", обяви Борисов.

Много е тънка границата и единствено и само дисциплината и организацията на нацията може да помогне на държавата, категоричен бе Борисов.

Той благодари на лекарите и сестрите за положените от тях усилия и поиска строги глоби за всеки, който не спазва карантината. "Трябва да се направи клинична пътека за коронавируса, за да знаят докторите и работещите какви допълнителни пари възнаграждения ще получат за труда си", посочи още министър-председателят.

Целият свят прави неща, които ние от 28 февруари ги приехме, заяви Борисов.

Той поиска да се даде възможност на МВР да издирва и задържа тези, които трябва да са под карантина, но не изпълняват указанията.

В края на своето изказване и преди да освободи министрите си от заседанието Борисов настоя да бъдат намалени цените на стоки заради падналите цени на нефта и природния газ.

Повече от час и половина продължи извънредното заседание на Министерския съвет, свикано от Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Националният оперативен щаб докладва пред премиера Борисов и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


594
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
DDaritkova e big boss sega.
349
0
 
4
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 526 преди 4 години
До Диагноза............Имаш много сериозни "ментални" "проблеми" щом пишеш такива "ГЛУПОСТИ"!!!!Да не даваш значимото и на новите "комунисти" от ГЕРБ е много "смешно" и "несериозно"!!!!!Хората в България нямат "народопсихологията" това да се случи!!!!Начина на мислене също е много "сериозен проблем!!!!!Незнам въобще дали си ходил в Швейцария и дали имаш и най-малка представа как живеят хората и какво се случва там.......
348
3
 
10
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
В Италия ПРЕМИЕРЪТ обяви инзвънредно положение без да пита НИКОГО ! Защо Борисов,който непрекъснато повтаря АЗ,АЗ,АЗ, си измива ръжете !!!???
347
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
RRadev, Maya Naydenova, KNiniva i tiahnoto nso farkat li, farkat li ot radost? ...da plesnat s race i se pregarnat...
346
2
 
4
 
! Отговори
Патил преди 4 години
Браво, най сетне! Лечение няма още, превенцията само може да помогне.
345
1
 
10
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Стига с тази дисциплина ! Няма маски , няма дезинфектанти няма и медицинска апаратура а той само глупости ръси !
344
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луд умора няма
343
0
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
до доктор КостовДокторе, имате температура...
342
5
 
10
 
! Отговори
БОЙКО ВАСАЛА преди 4 години
До ДиагнозаНе пиши гербавите ти глупости. Китай официално и отговорно обвини военните в САЩ че са пуснали вируса в Ухан. Ако това е вярно това е биологичен тероризъм. Бойко отново се провали за пореден път сега ще прави извънредно положение но не казва какви ще са мерките. Защо не СТЕ ЗАТВОРИЛИ ГРАНИЦИТЕ КАТО ОРБАН НАПРАВИ ГОСПОДА НЕКАДЪРНИ УПРАВЛЯВАЩИ, ЗАЩО БОЙКО СЕ КРИЕ ЗАД ГЪРБА НА ПЕНСИОНИРАН ВОЕНЕН А НЕ Е ШЕФ НА ЩАБА - СТРАХЛИВЕЦ СИ ИМАМЕ ЗА ПРЕМИЕР, ЧИИТО ПРОМЕНЯЩИ СЕ И ДИКТУВАНИОТПОС
341
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ste mi digat te cenite na bg stokite i uslugite do nebesata, zaradi ujkim visoka cena na benzina, gazovete, dizelite...taka li? Hahahaha....digaite oste, digaite oste...mrasni alchni komunisticheski vampiri... aide sega medicinskite kamikadzeta i zmiite ot nso i prezidentstvoto i besepetu da hodiat pak po pervazite...laite, laite ot radost pesove i ku4ki v bruxell
340
4
 
13
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
За народ,на който основното кредо в живота е от типа"Ба,он,че ми каже" или при проблем с властите нещо от типа "Ти знаеш ли кой съм аз".Та за този народ най-добре е не лигаво извънредно положение,а военно положение с вечерен час.Няма купони,няма веселба.При нарушение и неподчинение разстрел-кратко,ясно и дълбоко съдържателно.Но това се прави от армията,а най-добре от наборна.Тогава нещата тръгват добре урегулирани.Няма НПО-та,няма БХК, "Америка ЗАД България"
339
12
 
5
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
Най-ефективната мярка срещу корона вируса е да се забрани БСП - това е злото , което спъва България и руши всичко смислено ! Махайте комунистите със закон и сме Швейцария !
338
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Sedite si u vas i pianstvate s bg turisticheski chai...chai....chai...kef...niaa a hodite na rabta...balkan holiday spa selo bistrica, carska bania...
337
3
 
8
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Няма смисъл да се въвежда "извънредно положение"!!!!!!!! България си е във "извънредно положение" от много години насам и всеки НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЗНАЕ ТОВА..........
336
9
 
5
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 години
Много интересно, не познавам никой болен, дори от обикновен грип. Как става тази истерия? Буквално преди дни пътувах по Европа - по летищата няма никакви особени мерки, никой нищо не затваря, никой никого не арестува, когато киха или кашля. Маски носят единици - колкото се срещат и в нормално време. Смятам, че ГЕРБ просто използват ситуацията, за да нагнетяват истерии и да ловят риба в мътна вода.
335
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bravo Boyko Borissov i Co! Ako ne svaliat nezabavno v rbg cenite na stokite, zaradi poeftiniavaneto na petrolnite produkti v sveta, ste ima ban bum bum bum na kravnite banki i bamkeri!
334
1
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
МЕРКИ СРЕЩУ СПЕКУЛАТА И ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ
333
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега какво ? Ще затвярят ли училищата или не ? Нещо не разбрах . Парламентът трябвало да реши . Депутатите нали излязоха във ваканция ? Как ще го решат ?А и като ги знам как милеят за хората , едва ли ще вземат правилното решение .
332
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цял свят богатите са съпричастни и даряват пари за лечение в такива моменти, нашият"бизнес" скочи срещу трите дни болнични
331
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цял свят богатите са съпричастни и даряват пари за лечение в такива моменти, нашият"бизнес" скочи срещу трите дни болнични