Синдикатите искат максимална цена за дезинфектантите

Пламен Димитров: Има невиждана спекула с цените
Обновена: 16 мар 2020 15:20 | 16 мар 2020 15:20, Красимир Ангелов
21
Синдикатите искат максимална цена за дезинфектантите
Снимка: БГНЕС

Синдикалните лидери поискаха да бъдат въведени максимално допустими цени на дезинфектантите. Това свое искане те отправиха по време на среща с президента Румен Радев.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров посочи, че е станал свидетел на невиждана спекула с цените на предпазните средства и дезинфектантите. По думите му той си е купил туба с гел от 50 мл. за 15 лв., а има данни, че на фирма са поискани 900 лв. за един литър.

Още по темата
"Това е безумие, което трябва да бъде ограничено час по-скоро", призова той.

По думите му предпазни средства и дезинфектант трябва да има не само в болниците, но и на автогари, аерогари, в транспортни средства и в железнци.

Хората са най-голямото богатство, затова трябва да помислим какво следва след кризата, как да помогнем за запазване на работни места, запазване на сектори в икономиката и на най-засегнатите българи, които са на ръба по отношение на доходи”, призова след срещата президентът Румен Радев.

От КНСБ са пратили на социалния министър Деница Сачева вижданията си за промяна на Кодекса на труда. Сред тях са държавата да гарантира плащането на брутно трудово възнаграждение на работника от 60% за срока и на извънредното положение и след това, а останалите 40% да бъдат задължение на работодателя, който да може да ги плати и след това, да има гъвкавост за 1-2 месеца. За да се гарантира на работниците, че ще могат да си хранят семействата, обясни Димитров, цитиран от "24 часа".

Говори се основно за малък и среден бизнес, но вече получаваме инидикации, че се появяват проблеми и при големия бизнес. Заради нарушените вериги на доставки пред криза са изправени големи предприятия, предупреди Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

"Какво ще стане, когато тази криза премине. Когато лишим тези работници от отпуск, защото сега не са на работните си места, значи ли това, че те нямат право на почивка. А какво ще каже туризмът? Не бива да търсим решение на проблемите на парче", заяви още Манолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.