Банковата ни система имала значителни резерви

Финансовите институции имали възможност да борят негативите
18
Банковата ни система имала значителни резерви
Снимка: Прессекретариат на президента

В резултат на традиционно прилаганата от БНБ консервативна надзорна политика днес банковата ни система разполага със значителни по размер капиталови и ликвидни резерви, както и с високо доверие на клиентите, както граждани, така и фирми.

В това е уверил управителят на БНБ Димитър Радев по време на среща с президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на „Дондуков“ 2.

Така банките имат възможност да прилагат гъвкавост и индивидуален подход с оглед намаляване на негативните ефекти от наложените ограничения, свързани с COVID-19.

Кризата ще засегне по различен начин  кредитополучателите, а силата на потенциални негативни ефекти върху тях ще зависи от изходната им финансова позиция и секторния им профил. Всичко това предполага нова, още по-висока степен на отговорност, аналитичност и благоразумно управление на работните процеси и рисковете в банките, заяви Димитър Радев.

Той е информирал президента за стриктните мерки в централната банка за защита на здравето на служителите и оптимизиране на организацията на работа с цел осигуряване изпълнението на всички критични за държавата и икономиката функции и задачи, произтичащи от законовия мандат на БНБ, включително операциите на валутния борд, поддържането на наличнопаричното обращение, гладкото функциониране на платежните системи и упражняването на банковия надзор.
 
По време на срещата Румен Радев е подчертал, че държавата и нейните институции следва да се мобилизират и проявят максимална ефективност в подкрепа на най-нуждаещите се и на онези, които ще понесат тежестта както на преминаване през кризата, така и на възстановяването на икономиката на България след това.
 
В този контекст държавният глава коментира информацията от някои европейски страни за мерки за облекчаване на кредитополучатели, потенциално затруднени в погасяването на техните задължения. В този момент българските граждани, които ще загубят работа и доходи, също ще очакват разбиране от страна на банките, като отговорни и значими за обществото институции, в периода на предстоящите трудности, посочи Румен Радев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Бамзе преди 4 години
До АнонименA най-абсурдното е, че шест години след фалита на пирамидата КТБ, главният виновник Цветан Василев продължава да си живее необезпокояван с крадените милиарди на хората.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дано.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички видяхме какво се случи с КТБ под очите на БНБ. Отдел Банков надзор не работи. Всичко са едни големи лъжи.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интерсно, историята с Черепа много набързо заглъхна на фона на случващото по света и у нас. Нищо чудно и той да се окаже "болен" от нещо си като предлог да не се връща в Бг.
9
0
 
2
 
! Отговори
бай Пич преди 4 години
И защо не са с маски?Какъв пример дават!
8
0
 
4
 
! Отговори
Дуро преди 4 години
БАНКИТЕ СА НА ПЕЧАЛБА С МИЛИАРДИ НЯКОЛКО ПОРЕДНИ ГОДИНИ.СПИРАНЕ НА ПЛАЩАНИЯТА,НЯМА ДА ГИ ЗАСЕГНЕ МНОГО!ТО МОЖЕ И АВАНСОВИ КРЕДИТНИ ИЗВЛЕЧЕНИЯ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦА.ВСЕКИ БЪЛГАРИН Е МНОГО ВАЖЕН.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aбе преди доста време имаше една реклама на ПЧБ (Първа Частна Банка) - "той е малък, но вече знае..." и показваха как детето си протяга ръчичките към кариерката, за да вложи последните си стотинки. А скоро след това - ПЧБ-бум, после варненските пирамиди-бум, и не толкова отдавна КТБ-бум. Кои ще са следващите-бум?
6
1
 
3
 
! Отговори
Борислав преди 4 години
ИСКАМЕ КРЕДИТНА ВАКАНЦИЯ
5
3
 
8
 
! Отговори
финансов(о) Boss преди 4 години
Авторът без да иска го е казал много точно "банковата ни система ИМАЛА.." но от 2 седмици хората усилено се запасяват с ядене и пари в брой с такава скорост, че очаквам за другата седмица (с извинението за ковид19) да затворят част от клоновете. Банкомат с пари и сега си е цяло приключение да се намери.
4
5
 
14
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
А, така ли? А кредитите от 10001лв. да не се опростят по твоята логика. Я марш. Никой нищо няма да ти опрости. Най-многото да ти отложат безлихвено някоя вноска или битова сметка. Изразът "бели пари за черни дни" знаеш ли го? Да си мислил. Който не е мислил, ето ги центровете за бездомни- безплатно е всичко там. В София гъмжи от работа, ще се справите.
3
11
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 4 години
НЕКА БЪДАТ ОПРОСТЕНИ ВСИЧКИ КРЕДИТИ ДО--10 000 ЛЕВА
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой дизайнер, турна такава дамаска впрезиденството.Тия раета,голяма тежест имат.От *** ли са останали.Все едно ,аз съм ги правил на инат. Банковата с- *** се моли, да има понеминимален оборот,за да не плащат нанеработещи сужители.Ако се спукабалона и опростят кредити, вече не сезнае.Банката- това е кредитната линия.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един друг управител на БНБ до последната минута твърдеше, че няма да фалира никва банка. Тъй че на тия не им вярвам хич. И не само аз. То за това българина не вярва на нищо, щото цял живот го ръжат разни управници