Държавата плаща 60% от заплатите на работниците на затворени фирми

До три години затвор и глоба от 10 000 лева за спекула
Обновена: 26 мар 2020 13:17 | 20 мар 2020 22:30, Камелия Цветанова
131
Държавата плаща 60% от заплатите на работниците на затворени фирми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

НОИ ще праща по сметките на фирми, които са били принудени да спрат работа заради мерките срещу разпространението на коронавируса, 60% от осигурителния доход за януари за заплати на служителите.

Това решиха депутатите като приеха Закона за мерките и действията по време извънредното положение, обявено с решението на НС на13 март.

Още по темата

От тази възможност обаче ще могат да се възползват само работодатели, определени от Министерския съвет.

Мярката ще важи за три месеца. Средствата са от сметката на фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

Увеличават се глобите за т.нар. спекула. Който продаде стока на цена над определената, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и глоба от 5 до 10 хил. лв., реши парламентът.

Депутатите приеха още, че срокът на валидност на личните документи, които изтичат в периода 13 март до 31 октомври, се удължава с 6 месеца. Същото важи и за шофьорските книжки.

Приетите текстове регламентират дистанционното обучение на ученици, което тече от седмица.

Срокът за плащането на данъците върху доходите на физическите лица се удължава до 30 юни.

Срокът, през който можем да си платим сметката за ток няма да е 10 дни, а 20 докато трае извънредното положение.

Забранява се паралелният износ на лекарства. Глобата при нарушение е 10 000 лева, а при повторно е двойна.

При нужда правителството възлага на агенцията за Държавния резерв да извърши проверка на количествата зърно, месо, млечни продукти и други трайни хранителни продукти, с които разполага и да внесе предложение до МС, ако е нужно да се осигурят допълнителни количества.

В срок от 7 дни след влизането на закона в сила болниците, държавните институции и телекомуникационните оператори извършват извънредна проверка на техническото състояние на енергийните си обекти.

Депутатите въведоха санкции и за разпространението на фалшиви новини свързани с коронавируса – глоба от 1000 до 10 000 лева и затвор до три години.

Без запори върху заплати и пенсии докато продължава извънредното положение заради коронавируса, записаха още депутатите в закона.

Изключение се прави за задължения за издръжка, за вреди от увреждане и за вземания за заплати.

Спират и всички публично продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители. След отмяната на извънредното положение те ще бъдат насрочени отново, като няма да се дължат нови такси и налози.

Депутатите решиха още, че работодателите могат да възлагат на служители си надомна работа или такава от разстояние без тяхно съгласие.

Освен това работодателите имат правото да пуснат служителите си в отпуск, като отново могат да го направят без съгласието на наетите. Според закона става въпрос за до половината годишен отпуск.

Депутатите разрешиха на военнослужещите да контролират цели региони или да правят проверки на специални КПП-та.

Армията при условия, определени от правителството, съвместно с други органи, може да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната.

Военните имат право да правят проверки на хора, да ограничават предвижването на такива, поставени под карантина, да спират превозни средства до пристигането на полицията, да ограничават движението на специално изградени КПП-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
2
 
! Отговори
Работник преди 4 години
В петък не получихме заплати и ако ни пуснат не платена отпуска какво да правим.
105
0
 
3
 
! Отговори
милионерите преди 4 години
В тези фирми има заплати по 2-3 бона я сега сравнете заплата с един служител в Спешна помощ!Ама сега всички се молите на тях,на здравните работници.И защо изобщо има фирми,къде са държавните фирми?Капитализма се срина!
104
2
 
1
 
! Отговори
Вирус преди 4 години
Аз възкръснах само заради васЗа дави спася от Божи бясСвети Арахангел МихаилРайското съкровище открилПлатина и Сребро и кюлчета ЗлатоОткарал той със Райското Пежоо-оСвети Петър-старият ЧекистДето се не лови на ПИНИЗТой кражбата разкрил,Златото проверилА Светеца Уволнил
103
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Държавата ще плаща 60% от заплатите на работниците от спрели фирми заради вируса. Чудесно. Но има две "дребни" подробности:1. Тези пари ще ги получават фирмите, а не работниците (както предлагаха от БСП). Ако фирмата ги изплати на работниците, те ще получат нещо. Иначе - нищо. А причини за да не се платят ще се намерят.2. Няма да се плаща на всички фирми, а само на тези, на които Министерският съвет реши да плати. Ето ти прозорче за корупция и спонсориране на "наши хора".Пак по гербаджийски.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kakva krasiva perspektiva...skoro bg ns moje da e prazno...halal da im na medicinskite sestri i nso....
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България много хора раждат късно тогава какво ще стане ако много хора на 45 и нещо се наложи и двамата да са в болница поне за седмица две?Много от тях имат деца на 10-тина годинки!Възрастни родители не могат да помогнат - те може да са в по-тежко състояние.Какво? Ще ги приберат социалните?И после ще ходи да си ги търси от домове и приемни семейства?Да не стане така да има цяло поколение изчезнали деца!!!
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е на заплатата на която работодателя плаща осигуровки, тогава кофти за работниците.
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при това тотло време що не спрат парното трябва ки да дундуркаме цирея ковачки
98
1
 
3
 
! Отговори
Дес преди 4 години
ЧЕЗ начисляват лихви на ден 3 ст вече проверих.Лъжа е ,че срока за плащане на сметки е увеличен.НЕ ЛЪЖЕТЕ,ХОРАТА!
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам да стане като с къщите за гости
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не на всички неработещи фирми?
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до сметкаджията 115 - Закъснял си, пише, че ще се гледа януари.
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лафка сигурно пак ще заработи
93
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е ясно кои ще са фирмите... на всеки депутат приближените му ще се възползват с предимство.
92
2
 
13
 
! Отговори
... преди 4 години
Защо по сметките на фирмите а не директно по сметките на гражданите? Че то така аз набързо да направя фирма, да наема 500 човека на работа, на трудов договор от по 2000 лв., да работим 3 дена и да затворя фирмата че коронавирус имало. После кат ми преведат от НОИ парите за хората, ще кажа че фирмата фалира, не можа да стартира. Значи - 500 човека Х 60% от 2000 = 600 000 лв. от НОИ-то. Прибирам кеша и изчезвам.
91
1
 
22
 
! Отговори
Взето от другаде преди 4 години
могат да ме убедят, че диктатурата на полицията се започва заради съхраняването на възрастното население.Години наред оставиха хората в заслужена пенсия с минимални приходи, къскъниха се за вдигане на пенсиите за двайсетина лева на човек. Сега хоп - най милото ни, родителите ни сме щели да жертваме. Тези наши родители що не ги пазихте и лекувахте навреме, че се поболяха? Също - буквално преди дни, медицинските сСъщо - буквално преди дни, медицинските сестри бяха "терористки", невъзможно бил
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има и друго ... западноевропейските икономики са силни, бързо ще отскочат обратно ... колко време ще трябва на българската икономика да се възстанови ?
89
1
 
13
 
! Отговори
чудно преди 4 години
Мярката ще важи за три месеца - явно докато си задействат плана им трябвят 3 месеца без хора по улиците. Този вирус след 1 седмица няма да го има, но ние ще си седим затворени поне 3 месеца
88
1
 
21
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
И такаа, престъпната олигархия, извърши поредното извращение спрямо народа си. ГЕРБ обяви, че ще плаща това, което по закон НОИ плаща - обезщетенията при безработица. Само, че досега обезщетенията се изплащаха директно от НОИ на работниците, сега ще се дават на фирмите. Ако те забравят да ги преведат на работниците, ами съдете се! ГЕРБ взе 3 млрд. лв. от бюджетния излишък с общение държавата да поеме част от заплатите на работниците в НЕПЛАТЕН ОТПУСК!!!
87
1
 
13
 
! Отговори
Трицон Цацаров преди 4 години
Имам чувството че Виденовата зима 1996-1997 г. ще бъде направо песен на фона на зима 2020-2021 г. Може това беше целта на всички тези псевдочуми в селското стопанство от изминалите години и излизането ни от валутен борд точно преди извънредното положение.