Безработицата расте, всеки ден се регистрират по 1300 души

Пуснат е телефон за психологични консултации
23 мар 2020 11:56,
72
Безработицата расте, всеки ден се регистрират по 1300 души
Снимка: БГНЕС

От началото на кризата с коронавируса досега много работодатели освобождават работници, като много от тях се регистрират в бюрата по труда. За края на миналата седмица броят на регистрираните варира от 750 до 1300 на ден, заяви социалният министър Деница Сачева, съобщава bTV.

Още по темата

"Преди всичко не вреди - този принцип трябва да спазват всички и от хората по високите етажи", коментира тя по повод прегласуването на закона за извънредното положение. Според Сачева целият закон е върнат, въпреки че ветото е частично. Това означава, че ще има още няколко дни забавяне на действието му, за да започнат допълнителните социални услуги.

43 хиляди души получават патронажна грижа - това са самотноживеещи, трудноподвижни, социално слаби, хора под карантина.

"Всичко зависи от закона - 20 млн. лв. се насочват към общините за увеличаване на тези грижи. Има специално внимание върху старческите домове - осигуряваме дезинфектанти и да се следи за нуждите им. Пускаме телефон за психологични консултации - 080088001. На него могат да се правят и други консултации за хора в бедстващо положение.“, допълни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
18
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Държавата гарантира 60% от заплатите на засегнатите фирми.Има едно голямо НО - повечето фирми не осигоряват работниците на реални заплати!Т.с. от държавата ще получат 60% от 50%!! Затова съкращават! За да искат помощи по друга линия!
41
1
 
26
 
! Отговори
АВЪ? преди 4 години
Още да затягат "мерките" тези неадекватници! Задава се повторение на 1996-1997!
40
11
 
21
 
! Отговори
Miro преди 4 години
Тотална безотговорност от страна на "бизнеса"! Всичко това се прави с цел да си изкарат фирмите засегнати от извънредното положение и да вземат обезщетения!Нищо нямаше да им стане ако пуснат работниците и служителите 2-3 седмици в платен отпуск! През Август да се ходи на море може,но през Март да се защети здравето на хората не!Отделно,че пред всяка фирма има джип на стойност годишните заплати на всички заети в нея!Толкова ли нямат резерв да платят един месец заплати без да имат доход!?!?
39
2
 
20
 
! Отговори
мда преди 4 години
Това дебелото откри топлата вода
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fake news. vseki bg kmet s snimkata i imeto si da podava prozrachna info v bg medii s diagrami, tablici, shemi, snimki, video: broi naselenie, broi trudovo zaeti, broi bezrabotni, broi plateni pari za existenzminum na bezrabotnite bg grajdani ot bg narod suveren, za da e jiv i zdrav!nema da me lajete s martvi dushi, zer na besilkata sha vi okacha!
37
0
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Максималното обезщетение в НОИ беше 74-или 75 лв на ден !! Повече няма!! - така че ако месеца има 20 работни дни (празниците са неработни) то максимума е 1500лв- но и това е достатъчно да се натовари системата -Борисов вчера говореше и за пенсиите --нещата не са розови ако вирусът не си замине до 3 месеца
36
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предстоят съкращения в много сектори.До това ще доведе пълната изолация за дълго време.
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ !? допуста клошари да имат фирми дължащи 20 милиарда на НАП!
34
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако съкратят IT-шниците, спукана му е работата на НОИ с тия обезщетения от по 3-4 хиляди лева месечно.
33
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен уволнените в България и завърналите се уволнени от чужбина, ще лъснат и много хора, уволнени от сивия сектор, за които държавата изобщо не е и чувала досега. Ще бъде борба дори за работа на минимална заплата.
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НОИ ще се "срути" защото голяма част от върналите се хиляди емигрантиЕдва ли са точно хиляди. Връщат се основно сезонни работници, които са били там за кратко, или маргинални групи, които също нямат постоянен адрес в чужбина. Останалите, дори да са си изгубили работата, няма логика да си зарежат живота точно в кризисна ситуация и да дойдат да се редят за помощи в България вместо в страната, където са постоянно пребиваващи.
31
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука хиляди остават без работа и хиляди безработни се връщат от Европа и САЩ. Глад се задава.
30
1
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Познавам поне няколко човека от Германия върнали се - които там са съкратени и вече са на нашата Трудова Борса ползващи обезщетение в НОИ и с документи изпратени по интернет от самите служби в Германия с тяхните месечни доходи за 2 години назад!
29
15
 
9
 
! Отговори
Xxx преди 4 години
Лъжа,и най малката фирмичка не може да фалира за десет дни
28
6
 
29
 
! Отговори
Каскета преди 4 години
Сега наистина ще разберем какво е реалното изражение на сивата икономика у нас. Лъснаха з****ците на господата управляващи. Край на илюзията за великата организация ЕС - две от държавите потъват и абсолютно НИКОЙ не знае какво и как да направи. Иначе се биехме в гърдите, велики сме, ЕС, Запада, живот мечта! След около една година съдбата ще ни постави на правилното място.
27
6
 
22
 
! Отговори
Жител на света преди 4 години
Да. ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ТАКА. Само, че някъде освен 1300 безработни , се регистрират и по 4000 СМЪРТНИ СЛУЧАИ от вируса на ден. Да, и в повечето страни повечето хора не притежават собствени жилища, нямат вила и баба на село ! И не живеят в рая. ОПОМНЕТЕ СЕ ХОРА и бъдете поне МАЛКО благодарни за МНОГОТО което имате. Бъдете здрави, пазете тези около вас и не забравяйте да се се усмихвате
26
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с великата рассия бе мишки - короната плъзна и там яко вече гонят 500 случая, до петък ще пламнат целите и ще врътнат поне 5-10 000 короновани
25
1
 
3
 
! Отговори
Няма шанс преди 4 години
Преди да заминете в друга страна, трябва да:- сте били регистрирани поне 4 седмици като търсещо работа безработно лице в бюрото по труда в страната, в която сте останали без работа (възможни са изключения);- подадете заявление за формуляр U2 (бивш формуляр E 303) разрешение за прехвърляне на обезщетенията ви в чужбина до вашата национална служба по заетостта
24
3
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
ДО 23 --ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА МНЕНИЕ -КАКВО ИСКАШ ДА ПИШЕМ -САМО ВЪЗХВАЛИ ЗА ГОСПОД БОРИСОВ ЛИ?? ТОВА НЕ Е ЛИ КОМУНИЗЪМ БЕ ОТВОРКО?
23
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лапайте на прецедента ветото червена измeт