Част от допълнителните пари за медиците на първа линия от Брюксел

Мораториум върху кредитите - популистки ход
Обновена: 23 мар 2020 07:01 | 23 мар 2020 07:00, Камелия Цветанова
63
Част от допълнителните пари за медиците на първа линия от Брюксел
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Част от разходите, свързани с изплащането на допълнителните възнаграждения на тези медицински лица, които работят на първа линия, ще могат да бъдат изплащани от Европейския социален фонд“. Това обяви в интервю за БНР финансовият министър Владислав Горанов, говорейки за решението да се дават по 1000 лева допълнително на месец на медиците, борещи се с коронавируса. Пак с европари ще бъдат покрити и част от разходите за закупуване на техника и апаратура от страна на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

На въпрос за взетото от парламента решение при приемането на закона за извънредното положение за налагане на таван при ценообразуването на стоките, той посочи, че е учуден от него.

Според него тази мярка за пределните цени на стоките щяла да доведе до повече дефекти, отколкото до ефекти.

"Не смятам, че този текст, предложен от БСП, е полезен. Бих предложил след обнародването на закона за извънредното положение, ако се стигне до подобно решение, максимално бързо да се преразгледа, защото подобни мерки, дори в криза като тази, са неработещи. Те по-скоро могат да доведат до проблем с недостиг на предлагане на определени стоки, отколкото да решат несъществуващ на този етап проблем пред нашия пазар. Не го харесвам този текст и не искам да действа", каза той в интервюто, което бе излъчено още преди държавният глава да обяви решението си да наложи вето върху текста.

Горанов изрази учудване, че депутатите от ГЕРБ са подкрепили текста, като предположи, че това е станало по някакви ирационални причини като запазване на кворума.

Бюджетът не може да замени икономиката, коментира още Горанов. Той призова работодателите да се замислят колко и какви работници ще освободят.

"Тази криза ще отмине и тогава, ако някой се е лишил от ценни кадри, после трудно ще възстанови бизнеса си", предупреди финансовият министър.

Според Горанов най-логично е първите, които да се възползват от възможността да получат финансиране, за да плащат заплати на служителите си, да са хотелиери и ресторантьори.

"Има грешно разбиране, че Европейската комисия ще раздава пари на държавите от ЕС. Това, което ЕК реши, е, че от началото на февруари вече разпределените бюджети от действащия програмен период по отделните оперативни програми могат да бъдат използвани за борба с коронавируса. Те ни казаха: "Вашите пари можете да си ги ползвате и ние ще ви ги признаем за допустими разходи, за всички мерки, които можете да докажете, че са за борба с епидемията". Това не са нови пари, не са допълнителни пари, които тя разпределя. Това са си нашите европейски фондове", категоричен беше министър Горанов.

Според него не може да се говори за мораториум върху кредитите. "Не приемаме този популистки ход, който може да влоши състоянието на търговските банки", предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: лекарипаригоранов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Популиски ход викате,маски и дизенфектанти няма,вие Шипка виновна,Бксел,общност..Италия помощ им изпратиха Русия,Китай и Куба..скрити членки на лицемерният ви съюз ли са или са просто Човеци,а надписаните партийни субсидии от теб кога ще върнат партиите ви??..нашите пари
53
0
 
4
 
! Отговори
Генчо преди 4 години
"Това не са нови пари, не са допълнителни пари, които тя разпределя. Това са си нашите европейски фондове", категоричен беше министър Горанов." Само е забравил да уточни ,че вече са обещани на някой курпулентни бизнесмени и затова за останалия народ паре нема ! Ейй страшно долно племе сте, под 200 са болните в България, лекарството за лечение на вируса струва общо около 30 лева на човек! Никакви мерки по-добре да не бяхте предприемали та едва ли щяхме да имаме над 50 хил. болних 30 колко са ?
52
0
 
1
 
! Отговори
роза преди 4 години
До ИнспекторВреме е у нас да има училище за администратори - за тези, които взимат решения, и за тези, които ги привеждат в изпълнение. Грамотни, обучени хора, със специална подготовка, за да са онези, без които държавата наистина не може да съществува. Сегашната картинка всички я знаем, какво да я описвам - как мачкат и унижават хората пред гишетата и как непрекъснато просят пари!!! Това е положението!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много противен
50
0
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
абе грозник какъв брюксел те гони... оттам ако дойде нещо ще е за вашите бездънни джобове... ама няма да дойде нищо... не виждаш ли какви са ценностите на гейската обност... всеки за себе си в трудно и всеки за един в лесно... скоро бузките ти ще спаднат, когато излезем гладни на улицата... ни бариери ни нищо няма да ни спре...
49
1
 
0
 
! Отговори
Anonim преди 4 години
Predna linia medicite nijakvi hotelieri
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лапане ще падне
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мораториум на кредитите ? Втори лифт на Банско
46
0
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Наближава време за заплатите на медиците. Допълнителните 1 000 лв. да се дадат на хората в огъня още този месец.Никаква ала , бала с европейски пари.
45
2
 
4
 
! Отговори
Инспектор преди 4 години
До зоро 42 Администрацията не произвежда , но без нея държавата не може да функционира.А и дати кажа че държавните служители и администрацията отдавна е без добавки за прослужени години и си плащат данъците.Заплатите на най малките /пчеличките/ са 600-700 лева .По големите пари са в министерствата.Насочи атаките си в друга посока.
44
0
 
2
 
! Отговори
Хотел преди 4 години
Значи на хотелския и ресторантски и други бизнеси с масово укриване на ДДС и временно назначени служители да не се дават пари! Когато производството си стъпи на краката и заетите в него хора решат да почиват хотелския бизнес ще се оправи като се научи да дава по добри цени за българи и по високи за чужденци!
43
3
 
10
 
! Отговори
внимателно следя преди 4 години
Вчера господин Борисов каза,,Какви пари,кой ви каза,че ще ни дадат пари.?" и журналиста,който му зададе въпроса млъкна.Кой казва истината.?Бяхме с 3 милиарда напред ,за месец сме с 3 милиарда назад.Не съм финансист,но разликата е 6 милиарда,за какво и къде.
42
2
 
16
 
! Отговори
зоро преди 4 години
Предложение - огромната държавна администрация - да се орежат заплатите й наполовина. Който не е доволен, големите вериги търсят работници. Защото бизнесът създава работни места, все пак, внася осигуровки, плаща заплати. А администрацията какво точно произвежда?!?!
41
0
 
6
 
! Отговори
bonbon преди 4 години
А вие,кога ще решите да си сложите свестни чиновници?Къде са ви протестите?
40
0
 
12
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
какво трябва да стане ли? ами то вече е станало прекалено много ама матриалеца е много зле - скотове които мечтите им за живота са слънчака, 60 инчов тауавизьор, кифтета с пръцуца и ако може да не работи. порко е огледално изображение на облика на народа ни в момента - наглост, надменност, простотия до шия, безскрупулност, примитивизъм, бой по слабите, надупване пред силните и близане на ръчички. още първия мандат бяха за бесене. а в момента продължават да пристигат влакови композиции и тирове с боклюк и да ги горят. а уж ума респираторна чума......
39
2
 
20
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
свищовски тройкаджия крадец, живеещ в подарено жилище, ще спасява държавата. СМЯХ. да бъде обесен до тиквата.
38
2
 
16
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
АБЕ ГОТИН ТИ НАЯСНО ЛИ СИ КАК ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИТЕ !?!?!? като ти гледам бузките се сещам за оназ поговорка ".......ТОЗИ ПОТЕН ВОДА НЕ Е ПИЛ !!!.....". АМА ИДВА ВРЕМЕ ЗА ВИНКЕЛА !?!?!?!?
37
1
 
10
 
! Отговори
ддд преди 4 години
*** като си келнер и си си загубил работата, не можеш да си плащаш вноски, нема ли пак да им се влоши състоянието на банките?
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А магазините с по 1000 лв наем и дължащи данъци, осигуровки и заплати, а неработещи в момета?Освен това в края на месеца трябва ли да отидем в магазина, за да пуснем месечен отчет?
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този да дари спестените от наем пари и тогава да говори! Чух две каки да говорят, че освен от земетресения нашичкият започнал да изпитва панически страх от вируси в резултат на което кръстницата му великодушно е предоставила вилата си на Ярема за безвъзмездно ползване на многочленното семейство! Надявала се тя горката, че чистия възсух ще му проветри мозъка и вече ще смята верно данъците и субсидиите! Да де ама там имало през лятото огромни КОМАРИ!