Кабинетът забрани износа на предпазни средства без разрешение

МС разреши "Софийска вода" да даде вода на ВиК- Перник
23 мар 2020 14:25, Красимир Ангелов
56
Кабинетът забрани износа на предпазни средства без разрешение
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет забрани износа на наличните запаси от предпазни медицински средства и дезинфектанти на свое извънредно заседание днес.

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха заседанието чрез видеоконферентна връзка, съобщава правителствената информационна служба. В рамките на заседанието беше прието изменение на РМС № 159/2020 за предприемане на мерки във връзка със заболяването COVID 19.

С въпросното решение Министерският съвет прие най-спешните и необходими към онзи момент мерки, като реакция на разпространението на заболяването COVID 19. Точка 5 от РМС 159/2020 забранява износа на наличните запаси от предпазни медицински средства. Тази забрана подлежеше на нотификация съгласно Директива на Европейския парламент и на Съвета. България нотифицира тази забрана, както направиха и всички други държави-членки на Европейския съюз, които въведоха подобни забрани.

Още по темата
На 15 март 2020г. влезе в  сила Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/402 на Комисията за извършване на износ на определени продукти при условие на представяне на разрешение за износ. С Регламента се цели да се ограничи износа и по този начин да се предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще, с оглед задълбочаващата се епидемиологична обстановка, причинена от COVID-19. Регламентът предвижда компетентните органи на държавите-членки да издават разрешение за износ извън Съюза на предпазни средства.

В тази връзка точка 5 от РМС № 159/2020 се изменя, като се забранява износът на предпазни средства, както и дезинфектанти и техни производни, без разрешение за износ, издадено по реда и условията на Регламента от министъра на здравеопазването. Забраната е в сила за периода на действие на Регламента за изпълнение на Комисията.

На днешното правителствено заседание Министерският съвет даде също така съгласие "Софийска вода" АД да предоставя водни количества на "Водоснабдяване и канализация" ООД – Перник за осигуряване водоснабдяването на град Перник и прилежащите населени места. Решението дава възможност за срок от шест месеца ВиК - Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино.

Решението за изграждане на новия водопровод беше взето във връзка със засушаването и настъпилата водна криза на територията на Перник, намаления дебит в язовир "Студена" и въвеждането на режим на водоползване в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
3
 
! Отговори
Питам преди 4 години
А с разрешение може ли ?
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паласките на вожда ще изтекат по килима. А толкова спортува!
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А? Мънгъров нали каза, че маските и ръкавиците не пазят - защо ги наричате "предпазни средства?"
34
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От заглавието излиза, че е забранен износът на табун, зоман, сълзотворни спрейове и ядрено оръжие.
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече нема клипчета с жипката на шефа и придворните дами Горанка,Очка Бочка абе се шафрантии
32
5
 
6
 
! Отговори
Бойко е виновен преди 4 години
Според мен ограбиха народа и съсипаха тая държава.П.С. Не съм чел статията, пиша по инстинкт и интуиция. Даже заглавието не видях.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това ли имахме кална вода днес!? Добре, простено е! Всички трябва да имаме вода! Без значение къде сме!
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че има гладни шивачки да му угаждат на тоя!
29
22
 
4
 
! Отговори
гневен гражданин преди 4 години
Умолявам господин Борисов да не се занимава повече с този *** Радев. Той не заслужава дори да се обълнем към него с г-н президент. Защото той не е никакъв президент, а случайно съдбата го изстреля на този пост. Вместо да се включи в кампания за набиране на средства като даде личен пример със заплатата си, той е обладен от зли духове на омраза към народ и родина. Този народ, който му дава заплата от 12 000 лева плюс бонусите. Дано по-скоро забравим, че е имало такъв човек
28
5
 
15
 
! Отговори
Борислава преди 4 години
Я познайте КОЙ ще дава разрешение за износ?
27
15
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
А на тебе ти харесва това, което прави Румен решетников? Браво, ти си толкова увреден, колкото Шербета, в главите ви само петолъчки. В такъв труден за страната момент, да говорите тези глупости е престъпление. Замълчете за Бога, щом не знаете какво да говорите!
26
6
 
9
 
! Отговори
на самотек преди 4 години
Във всички страни се вземат спешни мерки, само в България всичко се протака до фаза самотек.
25
4
 
21
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
Значи имало! Не можеш да забраниш износа на нещо което го няма! Ама на всяка аптека има надпис - НЯМА!Значи това дето е забранено за износ БЕЗ разрешение - седи някъде опаковано и чака Разрешение!
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко питай приятеля ти Заев кви мерки е взел. И тогава си направи сметка дали РСМ трябва да заеме нащо място в ЕС
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания - Постигнахме сериозен напредък по това, сега има над 12 000, с които успяхме да се сдобием",. "Започнахме с 5000, купуваме вентилатори и и разговаряме с компании, които ще започнат да произвеждат вентилатори"A НИЕ!!!!!!!!!!
22
3
 
13
 
! Отговори
търгаш преди 4 години
А да ми кажете кой дава разрешителните че съм му приготвил едно подаръче?
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, ако се окаже, че няма ще знаем кой е разрешил да се изнася.
20
6
 
13
 
! Отговори
Кой дава разрешение? преди 4 години
КАКВОТО ПРАВИ БОЙКО БАРСЕЛОНЕЦА ВСЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ . ЗНАЧИ ЗАБРАНЕНО Е ЗА КОНКУРЕНЦИЯТА . ОБАЧЕ НА БАТЕ БОЙКО МАФИЯТА ЩЕ ИЗНАСЯ С РАЗРЕШЕНИЕ
19
5
 
21
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 4 години
''МС разреши "Софийска вода" да даде вода на ВиК- Перник''-ПО ВЪЗДУХА ЛИ? ПОНЕЖЕ ТРЪБИТЕ ГЪРМЯТ ВСЕКИДНЕВНО!
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е па не може всички да изнасяте, който е от наш'те ще изнася, другите сте матерял. Aйде отивайте под карантина и си измийте ръцете като Пилат Понтийски.